velikost písma: A +/ A/ A -

Jak si užít Vánoce a nezbláznit se z toho

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Zajímá vás, jak prožívají Vánoce lidé, kteří sice neplní stránky časopisů, ale s jejichž profesí či jejím výsledkem se může setkat každý z nás. Co k jejich svátkům neodmyslitelně patří?

Roman Uchytil, fotograf
Roky u nás Vánocům předcházel tradiční velký úklid a pečení cukroví jak pro regiment vojáků. Po společném nákupu dárků jsme se většinou nakonec se ženou z únavy pohádali a vánoční atmosféra byla všechno jen ne vlídná. Jednou jsem na dotaz, co bych si pod stromeček přál, řekl: zrušit Vánoce! Promluvili jsme si se ženou a rozhodli se, že si nadělíme hlavně klid. Peklo se jen symbolicky a uklízelo úplně normálně. První adventní neděli jsme šli na koncert, další do kina a stříbrnou i zlatou jsme strávili na horách. Od té doby patří k našim Vánocům soukromá tradice – pro každou adventní neděli si najdeme nějaký zajímavý program a už neplatí rovnice Vánoce = vánoční běs.

Alena Otmarová, překladatelka
Dcera do svých třiceti let bydlela s námi a když odjela do zahraničí, velmi těžko jsem si zvykala, že jsme zase sami. A doslova mě děsila představa Vánoc. Na Štědrý den manžel vyvezl z garáže obytný vůz s tím, že už se nemůže dívat, jak jsem utrápená a že raději zapomeneme, že jsou Vánoce a zajedeme si do přírody. S radostí jsem zabouchla dveře bytu. Přijeli jsme na louku a já nevěřila vlastním očím: na place stál karavan našich přátel a před ním rozsvícený vánoční stromeček! Aniž jsem to tušila, manžel domluvil s přáteli, že mě překvapí a připravili společný Štědrý večer v přírodě! Nechyběl ani osmažený kapr a bramborový salát. Od té doby se součástí našich Vánoc neodmyslitelně stali naši přátelé a letos již čtvrtý Štědrý den budeme trávit společně.

Přečtěte si také: Syndrom prázdného hnízda aneb odchod dětí z domova

Helena Blažková, trenérka dostihových koní a bývalá žokejka
Moje maminka měla o svátcích dokonale naklizeno, napečeno, usmívala se, ale na její unavený výraz nikdy nezapomenu. Když jsem si pořídila rodinu, časem jsem došla k tomu, že spokojené Vánoce neznamenají přejídání ani drahé dárky, ale že si na sebe blízcí udělají čas. Pro samý stres se pak lidé zapomínají mít obyčejně rádi a být vděční, že se po roce u svátečního stolu sešli zase všichni.

Pro mě ty nejhezčí jsou u českých pohádek, se šťastným dítětem a milující rodinou. K mým Vánocům neodmyslitelně patří koně. Vyzdobím stáj chvojím, dostanou víc pamlsků – jablek a mrkve, u každého postojím, popovídám si s nimi.V té magické atmosféře to vypadá, že mi rozumějí každé slovo.

Čtěte také úvodní článek týdne na vánoční téma: Kde přebývá duch Vánoc

Janko Zloch, technik, Dubnice nad Váhom
Vánoce trávíme od Štědrého dne do Tří králů s manželkou, dětmi, rodiči a sourozenci s jejich rodinami na chatě v lesích ve Vysokých Tatrách, asi kilometr od civilizace. Je to tak dobře ukryté místo, že tam ani stres, ani signál mobilních telefonů netrefí. Postavíme dětem sněhuláky a iglů, chodíme na procházky do nádherné přírody nebo běžkujeme, do krmelce doplňujeme seno, které jsme v létě nachystali, aby si i zvířata Vánoce užila. Když je venku minus dvacet stupňů nebo víc jak metr sněhu, hrajeme u krbu společenské hry. Večery jsou tam nádherné a romantické. Když je jasno, vyjdete večer před chatu a nechápete, kde se vzalo tolik hvězd. Louky a stromy jsou osvícené jen jejich a měsíčním svitem. Mám rád Vánoce, užívám si jich naplno, představují pro mě opravdu svátky klidu.

Další článek k tématu pod názvem Skryté nebezpečí Vánoc si můžete přečíst zde

Jana Hrbková, diplomovaná intenzivní specialistka
Doma jsme se vždycky o Štědrém večeru pomodlili, poděkovali, že jsme zdraví a že jsme se mohli všichni společně zase sejít. Až časem, při svém povolání, jsem pochopila důležitost tohoto poděkování. Vždyť kolik jen pacientů zůstává v době vánočních svátků na nemocničním lůžku.

Po bramborové polévce s hrachem a čočkou, aby se nás držely peníze, smaženém kapru s bramborovým salátem a vařeným žlutým hrachem, jsme rozkrajovali jablíčka, pouštěli lodičky ze skořápek, nebo třeba kapali vosk do studené vody. V podstatě všechny rituály z Vánoc mého dětství přenáším dál do svého života a nedovedu si bez nich Vánoce představit, protože mi přinášejí do srdce pohodu a lásku.

Petra Nachtmanová, spisovatelka
Jelikož již několik let žiji na ostrově Curaçao, stýská se mi po zasněžené romantice, mrazu kreslícím po okenních tabulích, po stopách ve sněhu a sněhulácích. Avšak Vánoce přicházejí i v tropech. Dárky se zde rozdávají již na Mikuláše, ale protože nemohu připravit dcerku také o dárky pod rozsvíceným stromkem, naděluje se u nás dvakrát. Stromek s vůní nefalšovaného jehličí je samozřejmě z dovozu. S dcerou si neumíme představit Vánoce bez jeho zdobení a bez přípravy vanilkových rohlíčků s oříšky kešu a pudinkem.

Kam dál?
Tradiční cukroví netradičně
České vánoční trhy válcují zahraniční konkurenci
Přinášíme inspiraci na kulturní vánoční dárky

Jak vnímáte novodobé poselství Vánoc a co pro vás v dnešní době tyto svátky znamenají? Diskutujte s ostatními čtenáři na téma Vánoce ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne, Vánoce 2010