velikost písma: A +/ A/ A -

Skryté nebezpečí Vánoc

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 0

Vánoční svátky bývají vyvrcholením celého uplynulého roku. Vaše vnoučata jsou jistě už celé nedočkavé. Avšak čím dál více dospělých tento tradiční čas nesnáší. Proč?



Konzum dříve ryze duchovní záležitost změnil k nepoznání. Sotva začne podzim, už nás reklamy i obchodníci zaplavují jejich představou Vánoc. Samozřejmě s překypujícími stoly a stromky, které se ztrácejí pod hromadami dárků. A kdo to tak nemá, ten si může připadat divně. Po Vánocích se pak zaplní obchody nespokojenými obdarovanými, kteří chtějí směnit nevhodný dar za něco jiného, popelnice jsou plné zkažených potravin, protože přece jen máme jen jeden žaludek, a ordinace psychiatrů lidmi, kteří všechen ten tlak neustáli. Proto přinášíme několik rad, jak si Vánoce užít a přitom se nezbláznit.

Bez umytých oken ani ránu…
Vypukne to už za několik dní. Začne se gruntovat a smejčit. Co se nestihlo během roku, jako by se muselo zvládnout dříve, než skončí. Hospodyňky se vrhají do úklidů všeho druhu, vymetají skříně, leští nábytek, vyhazují staré věci, aby bylo místo na nové, nezřídka se na poslední chvíli rozhodnou i pro změnu barvy stěn v obýváku… A ta okna taky nezáří, jak by měla! To se snad nedá ani stihnout!
Omyl! Jestli chcete na Štědrý den padnout jako podťatá a oddechnout si, že už je konec, tak hurá do toho. Malujte, myjte, oprašujte, leštěte. Chcete-li ale strávit opravdu pohodové svátky, oprostěte se od přemrštěného úklidu. Ten základní se dá zvládnout za víkend – nezapomeňte zapojit celou rodinu. A zbytek se stihne po svátcích.

Cukroví musí být alespoň čtrnáct druhů. Jinak by mě pomluvili…
Kdo? Sousedky, kolegyně v práci, návštěva.
Omyl! Když si rodina opravdu potrpí na sladké, dopřejte jim. Nakupte sušenky, piškoty, džem, nutellu, čokoládu na vaření, přizvěte vnoučky a lepte, zdobte a tvořte dle libosti. Nikdo nepozná, že jste se s cukrovím nepekla několik týdnů. Tak, jak to dělá už léta moje kamarádka Jarka. „Peču celý rok – bábovky, buchty, rolády, koláče. I chleba peču doma. Ale ty malé titěrnosti přímo nesnáším. Už několik let proto dělám jen dva druhy – vanilkové rohlíčky a linecké. Doma to zavoní, nastolí sváteční atmosféru a zbytek koupím, nazdobím a smíchám s domácím cukrovím. Nakonec stejně nikdo nepozná, že jsem to nepekla já. A potmě u televize to mizí jako sníh na jaře.“

Přečtěte si také: Upečte si domácí chleba

Kdo se o Štědrém dni postí, uvidí zlaté prasátko. A večer si to vynahradíme!
Omyl! Postit se může ten, kdo tak činí pravidelně a je naprosto zdravý. Půst jednou v roce nemá smysl a dokonce může nadělat více škody než užitku. Seniorům a nemocným, například cukrovkou, by celodenní hladovění mohlo uškodit. Raději tedy během dne jezte lehkou stravu, obvyklou snídani a k obědu alespoň polévku. Večeři si dejte dříve, pochutnejte si, ale nepřejídejte se. Z plných mís cukroví večer jen uzobávejte. Nezapomeňte na ovoce. Žlučníkový záchvat z přecpání za to nestojí. A s plným žaludkem se také těžko spí.

Jen kapr a salát je pravá štědrovečerní večeře…
Pokud chcete spolustolovníkům zkazit večer, tak není nic lepšího než jim vnutit tuto pseudotradici. Kdo nejí ryby celý rok, tak těžko zrovna o Štědrém dni udělá výjimku. A tradice to taky není, ta se v průběhu staletí hodně změnila.

Rada: Přizpůsobte štědrovečerní stůl chutím stolovníků. A myslete taky na sebe. „Já miluji rybí polívku a kapra, manžel a syn ji nesnášejí. Tak jsem to vyřešila tak, že jim uvařím hrachovku a kuřecí řízky a sobě svoje dobrůtky. A nemusí se nikdo omezovat,“ říká paní Drahomíra, jejíž smetanová rybí polévka je tak vyhlášená, že ji vaří vždy nejmíň pět litrů a rozdává příbuzným.

Přečtěte si také: Andělíčci jako vánoční dekorace

Děti a vnuci by byli zklamáni, kdyby nenašli pod stromečkem dost dárků. Musíme se uskromnit, abychom je potěšili.
Omyl! Kupa dárků pod stromkem vám pohodové Vánoce ani vděk rodiny nezaručí. Rozhodně se nenechte ovlivnit reklamou na některý z výhodných úvěrů, jen abyste udělali někomu chvilkovou radost a sobě na několik let nadělali finanční těžkosti. Na své milé pamatujte, každého samozřejmě potěší, když si na něj druhý vzpomene. Dárky vybírejte dostatečně v předstihu. Nenápadně zapátrejte, co by koho potěšilo. Jen tak můžete každému vybrat dárek, který je vhod a nezruinuje vás. Nejhorší je nakupování na poslední chvíli, to už každý bere, co mu padne do ruky. „My to děláme tak, že každý napíše, co by mu udělalo radost a rodina se domluví. Buď se dohodnou, co kdo komu koupí, nebo se na dražší dárek složí více členů. Funguje nám to už léta a k plné spokojenosti,“ prozradil čerstvý důchodce pan Karel.

Na Silvestra se musí slavit. Bez alkoholu to nejde.
Omyl! Mnoho lidí se umí bavit i bez něj. A další se obejít bez něj musí, protože jsou nemocní a berou léky. Ale není důvod nepřipít si o půlnoci sklenkou šampaňského. Když ale i v průběhu večera alkohol popíjíte, volte raději mírnější formu, třeba dobré víno nebo vinný střik. A nezapomeňte jíst, tak budete alkohol lépe snášet. Raději se vyhněte míchání různých druhů alkoholických nápojů a včas přibrzděte. Jen tak vás na Nový rok nebude bolet hlava jako střep a žaludek se nebude vzpouzet. Ne nadarmo se přece říká: Jak na Nový rok, tak po celý rok! Tak šťastné a veselé….

Kam dál?
Aby domácí práce nebolely
Tradiční cukroví netradičně
Přinášíme inspiraci na kulturní vánoční dárky
Jakou knihu vnoučatům pod stromeček
Jakou knihu darovat o vánocích blízkým?

Jak vnímáte novodobé poselství Vánoc a co pro vás v dnešní době tyto svátky znamenají? Diskutujte s ostatními čtenáři na téma Vánoce ve fóru nebo na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.