velikost písma: A +/ A/ A -

Pořád na cestách a vlastně doma

Autor: Jana Moravcová | komentářů: 0

Omnia mea mecum porto neboli Všechno, co mám, nosím s sebou. Rčení se sice týká našich vědomostí, ale jsou chvíle, kdy by si člověk přál mít u sebe také všechny své oblíbené věci. Při cestování se bohužel všechno do kufru nevejde. Do karavanu ovšem ano!

Mít vlastní dům na kolečkách
Jistě jste někdy v kempu viděli obrovský karavan obložený kolem dokola koberci, na nich rozložený nábytek s televizí a rádiem a dokonce i květiny v květináči. Tak to byli určitě Holanďané – mistři autokempinku. Ti mají jasno – karavan musí být jejich vlastní. A co vy? Chcete mít vlastní dům na kolečkách nebo si ho raději pronajmout v půjčovně? Záleží jen na tom, kolik času hodláte strávit s karavanem na cestách a kolik peněz máte našetřeno. Menší nový karavan stojí kolem 250 000 Kč a poohlédnout se po nižších cenách lze i v bazaru. Když chcete karavan zatím jen vyzkoušet, vyplatí se ho půjčit. Půjčovné na den začíná už od 500 Kč. Cena se samozřejmě odvíjí od jeho velikosti a vybavení.

Volný čas na úrovni
Cestování karavanem poskytuje volnost pohybu a samozřejmě komfortní autokempink. Představujete si třeba vlahou noc a svěží ráno v kempu, dopoledne strávené prohlídkou zámku, pak odpolední koupání a večer vysoko v horách? Žádný problém. Česko i okolní státy jsou autokempy přímo protkané a speciálně pro karavany i vybavené. Stačí si jen naplánovat výlet nad mapou a vybrat si kemp na zajímavém místě. A když do něj nestihnete dorazit? Nic se neděje, určitě cestou najdete vhodné místo, kde karavan na noc „ubytujete“. Zázemí karavanu poskytuje komfort srovnatelný s hotelem, ovšem s  výhodou, že bydlíte ve svém a v přírodě. A když na karavan přimontujete nosiče na kola, můžete prožít aktivní cyklistickou dovolenou a pořádně rozhýbat ztuhlé klouby.

Přečtěte si také: Desatero asertivního řidiče

Proč cestovat karavanem
Výhodou vlastního karavanu je vybavení „na míru" – postele na zakázku s ortopedickými matracemi, kuchyň vybavená všemi potřebnými maličkostmi, nemusí chybět toaleta nebo sprcha. K řízení malých obytných aut do 3,5 tuny stačí řidičské oprávnění pro běžný automobil. Pokud se rozhodnete pro velký luxusní karavan, budete muset znovu do autoškoly a k oprávnění B ještě složit zkoušku na řidičské oprávnění skupiny E. Svoji cestu je lépe si předem naplánovat, protože některé horské trasy a historická centra přímořských letovisek jsou pro vjezd obytných vozů uzavřena. Je třeba dávat také větší pozor na dopravní značení a respektovat rozměry karavanu. Mnozí jistě namítnou, že cestování karavanem je pomalé, což umožňuje absolvovat jen krátké trasy. Ale na druhou stranu, na dovolené se přece nikam nespěchá a relaxuje. Navíc nebudete absolvovat návštěvu zajímavých míst v takovém tempu, jak chce průvodce cestovní kanceláře, ale jak se to bude líbit vám.

Přečtěte si také: Řídíte a je vám 60? Potřebujete zdravotní potvrzení!

Kam s ním?
Musíte si předem rozmyslet, kam obytný vůz zaparkujete, pokud zrovna nebudete na cestách. Mnoho kempů speciálně určených pro karavany nabízí jejich parkování celoročně. A pak tu jsou také speciální parkoviště, kde ale zaplatíte poměrně vysokou částku za parkovné. Pokud nechcete zbytečně utrácet, můžete karavan postavit třeba doma na zahrádku a prodloužit si tak léto pobytem v přírodě a přece doma.

Kam dál?
10 nejčastějších chyb při koupi ojetého auta
Jak účinně zabezpečit auto
Chataření – česká vášeň
Tipy pro snadné cestování
Kam a s kým na dovolenou?
Cestujeme s vnoučaty

Máte zkušenosti s cestováním s karavanem? Co byste poradili lidem, kteří zvažují jeho koupi? Hovořte na toto téma s ostatními pod článkem nebo v diskuzním fóru.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011