velikost písma: A +/ A/ A -

Ochrání vás vaše dveře před zloději?

Autor: Kateřina Nová | komentářů: 6

Způsobů, jak zabezpečit domácnost, je mnoho. Jsou mezi nimi jednoduché triky i sofistikované a finančně náročné technologie.

O bezpečnostních opatřeních chránících domácnost před zloději se z nepochopitelných důvodů mluví vždy v létě – v době dovolených. Přitom vykutálený zloděj si klidně počká, až půjdete jednou v prosinci do práce, až v říjnu vyrazíte na víkend na chatu, ti nejostřílenější dokonce vůbec nečekají na váš odchod a směle pracují, když spíte v ložnici. Ačkoli odborníci doporučují kombinovat více opatření, nejdůležitější, a to i pro pojišťovnu, jsou právě dveře.

Údaj o 80 % případů, kdy se zloději vkradou dveřmi, je třeba rozvést. Ve statistikách se dozvíte, že do rodinného domu se touto cestou dostane necelá polovina zlodějů, do bytů v přízemí je to 60 %, ale ve vyšších patrech je to až 90 % případů. Proto se vyplatí věnovat pozornost právě dveřím a jejich odolnosti.

Opravdu vstupní
Vstupní dveře by měly být masivní, s ochranou proti vysazení. To je v době delší nepřítomnosti možné vyřešit pomocnými přídavnými háčky či panty. Uplatní se také přídavné závory zamykatelné klíčem, které se uchycují do několika bodů vedle zárubně. Není to sice ochrana stoprocentní, ale za pár tisíc korun, které toto opatření stojí, umí vniknutí hrubou silou značně zkomplikovat. Na vnitřní straně dveří je nejen pro případ, že se k vám vydají ti nejotrlejší zloději – také vhodný klasický řetízek a kukátko.

Nenáročná opatření
Pro vyšší bezpečnost svých dveří nemusíte utrácet desetitisíce. Odborníci například doporučují vždy po určité době vyměnit vložku, případně i kování, což zvládne zručný kutil. Kování by mělo být zevnitř zajištěno šrouby a zakrývat vložku zámku. Tento krok je vhodný hlavně tam, kde majitelé rádi poskytují klíče příbuzným a přátelům a často o nich ztrácejí přehled. Dalším opatřením může být montáž přídavného zámku s cylindrickou vložkou chráněnou proti odvrtání. Pořídit potřebné komponenty můžete nejen ve specializovaných prodejnách, ale také v síti hobby obchodů.

Dveře samy o sobě
Kvalitní bezpečnostní dveře mají vždy tuhou kovovou konstrukci s celoplošným krycím plechem, ocelovou kostrou a rozvorovým systémem. Jsou obvykle zajištěny v 10 až 20 bodech a vybaveny kvalitní bezpečnostní vložkou odolnou proti odvrtání, vyhmatání planžetou, vibračním planžetám. Vlastní dveře jsou rovněž vybaveny speciální ochranou vložky a zámku. O kvalitě dveří konečně vypovídají příslušné certifikáty a atesty.

Kam dál?
Nebezpečí lidských papilomavirů stoupá
Jak účinně zabezpečit auto
Alarmy do kapsy – hlídají a chrání
Stáří a střecha nad hlavou
Sexuální mýty

Chráníte svůj domov bezpečnostními dveřmi? Jaké bezpečnostní dveře jste si pořídili a kombinujete je ještě s jiným zabezpečením domácnosti? Diskutujte s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.