velikost písma: A +/ A/ A -

Jarní chroupání

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

Ani milovníci masa na jaře neodolají, když uvidí voňavý hrášek, křupavou mrkvičku, kulaťoučké nové brambůrky. Svěží jarní zelenina potěší naše chuťové buňky i po tepelné úpravě.

Čerstvá jarní zelenina je plná vitaminů a minerálních látek, které prospívají našemu organismu. Zatímco zimní cibule obsahuje 10 mg vitaminu C ve 100 g, jarní cibulka ho má 1x tolik. Nová brambora je bohatá na vitamin C jen o něco málo méně než pomeranč. Kromě toho je tato zelenina bohatá na vlákninu a kromě brambor chudá na škrob, takže je ideální pro ty, kdo se chtějí po zimě zbavit přebytečných kilogramů. Jarní zeleninu neškrábeme ani neloupáme, abychom ji nepřipravili o cenné látky. Stačí ji důkladně omýt. Zpočátku nás hrášek nebo mrkvička potěší syrové, ale můžeme se pustit i do přípravy různých jídel.

Mrkev. Inspiraci můžeme najít v arabských zemích: nakrájíme ji na útlé dlouhé proužky, osolíme, zakápneme citronem a necháme rozležet. Takto ji můžeme konzumovat jako předkrm, přílohu anebo chroustat místo slaných tyčinek či brambůrků. Typickou chuť a vůni si mrkev zachová, když ji připravujeme v páře nebo podusíme. Ale jen chvilku, aby zůstala křupavá.

Mladý hrášek. Měli bychom ho vařit ještě ten den, co ho koupíme. Stačí tak pět minut s trochou vody, másla, soli a pepře.

Pórek. Lépe stravitelný je vařený ve větším množství osolené vody, nejlépe ve svazku jako chřest, aby se nerozpadal. Můžeme ho dát na dvě až tři hodiny marinovat do olivového oleje, octa vinného nebo balsamického a nasekaných bylinek. Podáváme chlazený. Z vody, v níž jsme ho vařili, si můžeme připravit lehkou polévku. Přidáme do ní brambory, oříšek másla a trochu smetany.

Zelená cibulka. Vévodí tvarohovým pomazánkám a ozdobí jarní saláty. V zajímavou a jednoduchou přílohu k novým bramborám ji dokáží proměnit ve Finsku. Orestují ji na troše másla i s natí, zalijí zakysanou smetanou, přidají nakrájená vajíčka natvrdo a krátce prohřejí.

Čtěte také: Nejezte místo benzínu naftu!

Na jarní stůl se hodí i zdravé lahůdky přímo z přírody, jako třeba pampeliška nebo kopřiva. Listy pampelišky mají více vitaminu C než citrony, mnoho provitaminu A, vitaminy skupiny B a další. Působí protizánětlivě, močopudně, příznivě na činnost jater a ledvin a prospívají diabetikům. Jsou výborné pro jarní očistné kúry. Obdobné účinky mají i mladé kopřivové listy.

Pampeliška. Nejlepší jsou bělavé, křehké pampelišky, které jsou „tak akorát“ jen pár prvních jarních dnů. Listy pro salát je dokonce možné vybělit tak, že na trs pampelišky poklopíme květináč. Asi za týden vyrostou tenké bělavé listy, jen slabě nahořklé a křehké.
Připravíme z nich salát na francouzský způsob: Smícháme listy se zálivkou ze lžíce vinného octa, tří lžic oleje, pepře a soli, a přidáme lžičku hořčice. Salát můžeme ozdobit kolečky vejce natvrdo.

Kopřiva. Sbíráme první výhonky a dáme si pozor, aby to nebylo z bujných porostů zelenomodré barvy, tedy z míst, kde je přemíra dusíku. Před přípravou v kuchyni je musíme spařit. Používají se nejen do velikonoční nádivky, ale dají se připravit i jako špenát. Můžeme do nich vmíchat různé strouhané sýry a ořechy a rázem máme náplň do slaných palačinek nebo do listového těsta. Také je lze přidat do mletého masa na sekanou.

Kam dál?
kniha Ovoce a zelenina ve výživě člověka, D. K. Šapiro a kol. – SZN
kniha 101 praktických rad. Jak připravit zeleninu, Rose Elliotová - IKAR
Ženšen – kořen síly
Probiotika vás mohou ochránit před hemeroidy i krvácivým průjmem
Zůstaňte štíhlá s Glyxdietou
Jarní detoxikace

Stravujete se na jaře jinak než po zbytek roku? Využíváte k přípravě jídel divoké byliny? Napište nám svou zkušenost do fóra nebo na facebook.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.