velikost písma: A +/ A/ A -

Přinášíme inspiraci na kulturní vánoční dárky

Autor: Janka Ryšánek Schmiedtová | komentářů: 0

Spojte příjemné s užitečným a buďte originální – darujte něco úplně jiného, než bývá zvykem – kulturu. Své nejbližší kulturním dárkem překvapíte a navíc obohatíte o nový zážitek.

Balet, opera i činohra
Od 1. listopadu do 23. prosince 2010 si můžete na pokladně pražského Národního divadla v Ostrovní ulici číslo 1 za speciální cenu zakoupit Vánoční předplatné. Vybírat lze ze čtrnácti abonentních skupin, ze kterých je jedna určena přímo pro seniory. Ceny předplatného se pohybují podle vybraného místa v hledišti a času uvádění inscenace, a to od 280 Kč do 3960 Kč za čtyři představení. Veškeré podrobnosti najdete na oficiálních stránkách divadla, tam lze také objednat předplatné on-line, přímo z tepla vašeho obývacího pokoje.

Cenově výhodné předplatné jako pěkný dárek k Vánocům nabízejí i Městská divadla pražská nebo Městské divadlo Zlín.

Korálky, které ozdobí i pomohou
Cílem projektu Korálky dětem je usnadnit opuštěným holkám a klukům přípravu na jejich vstup do opravdového „dospěláckého“ života. Všechny šperky, které se na webových stránkách prodávají, vlastnoručně zhotovily děti z dětských domovů. Tím, že si je zakoupíte, pomůžete malým návrhářům poznat cenu dobře odvedené práce, zvýšíte jim sebevědomí a oni se posléze naučí, jak zacházet s penězi, které si sami vydělali. A to nemluvím o tom, jaký rozruch způsobíte, až někdo takový šperk najde pod stromečkem.

Náušnice, náramky či brože
Originální šperky i bižuterie – co kousek to originál – módní doplňky, které jen tak někdo nemá, trička s potiskem, co jinde nejsou k dostání, i práce osobitých návrhářů. To je obchůdek Love music, který se snaží oživit módu uměním a umění módou. V nepředražené nabídce najdete věci, které potěší možná spíše mladší generaci, ale to vůbec neznamená, že vy si tady třeba nevyberete něco pro sebe. Nakupovat se dá v kamenném obchodě na brněnské ulici Pekařská 17, nově přijímají také platební karty, nebo on-line, stačí kliknout zde. Zajímají-li vás i jiné internetové obchůdky, kde seženete, co jinde asi těžko, koukněte se třeba na Fler nebo inter:zone.

Přečtěte si také: Zkuste šperkařský kurz, vyděláte na tom!

Masáže na mnoho způsobů
Je známo a praktikováno mnoho druhů masáží, skrze které může člověk poznat kulturu života dalekých zemí a ještě se mu navrch psychicky i fyzicky uleví. Je jen na vás, kterou vyberete – thajskou, švédskou, čínskou zdravotní, ruskou medovou nebo masáž lávovými kameny. Jejich cena se odvíjí od mnoha faktorů – města, kde bydlíte, zkušeností maséra, ceny materiálu, který je k proceduře třeba, a tak dál, většinou není půlhodina masáže zad levnější než 240 Kč. Narazit můžete ale i na levnější velmi příjemné masáže lýtek, chodidel, obličeje nebo šíje, speciální masáže existují i pro těhotné. Nejlépe je informovat se přímo ve vašem okolí, pokud by vás zajímala thajská nebo indická masáž v centru Prahy, navštivte webové stránky masáží Nam Jai, v Brně si pak za dobrý poměr cena/výkon doporučení zaslouží Masážní studio Štefana Mikuláše.



Přečtěte si také: Masáž a její účinek při bolesti zad

Recyklované tašky s příběhem
V létě roku 2010 Lou a Kuba Sanitrákovi cestovali po Thajsku a Kambodži, když ve městě Siem Raep objevili na nočním trhu něco, co je natolik zaujalo, že se na dobrou hodinu nemohli odtrhnout. Barevné kabelky různých velikostí vyrobené z umělé tkaniy, která předtím posloužila jako obalový materiál na rýži a rybí konzervy. Na takový design nikde jinde zaručeně nenarazíte! Mezi rodinou Cheng, co originální tašky vyrábí, a mladými manželi vznikla dohoda o obchodním partnerství, a tak si dneska i vy můžete zakoupit svou originální kabelku nebo penál. Více se dozvíte na webových stránkách zde. Podobnou myšlenku mají i proslavené tašky a doplňky FREITAG, ty se vyrábějí ze starých plachet na auta, duší jízdních kol, použitých bezpečnostních pásů a airbagů z vyřazených vozů, jejich cena je ale mnohem vyšší než u výrobků rodiny Cheng.

Dárek, co chodí do schránky po celý rok
Snad všechny tiskoviny, které vycházejí na území České republiky, nabízejí speciální vánoční předplatné, a to buď za akční cenu, nebo jako dárek přidají milou pozornost, například film na DVD, knihu nebo kalendář. Společenský týdeník Reflex můžete například objednat on-line, stačí jen vyplnit vaše nacionále a adresu toho, komu chcete předplatné darovat, za rok to přijde na 1632 Kč. Podobně deník Lidové noviny dokonce založil speciální věrnostní program s názvem Svět předplatitelů. Pokud přemýšlíte, že byste pod stromeček pořídili předplatné časopisu pro ty nejmenší členy rodiny, navštivte například web, kde se dá objednat stará dobrá Mateřídouška. A jen tak mimochodem: k předplatnému dostane malý čtenář náramkové hodinky nebo stolní hru zdarma.

Přečtěte si také: Vzdělávejte se hrou

Světově proslavení umělci na vlastní oči
Ve Vídni se neustále něco děje, vedle ní jsou pražská nebo brněnská muzea a galerie stojaté vody. Do ledna se tam ku příkladu v Albertině konají dvě velkolepé výstavy Picasso: Svoboda a mír a Michelangelo. Vstupenky se dají zakoupit on-line, vytisknout si je můžete doma, webové stránky mají i v českém jazyce a přímo do centra města jezdí za rozumné ceny žluté autobusy společnosti Studentagency.cz. Proč si tedy na den či dva neodskočit k sousedům za kulturou? Budete-li chtít v hlavním městě Rakouska přespávat a nemluvíte žádným cizím jazykem, zkuste hotel Kolbeck, paní na recepci mluví plynně česky a mají skvělé snídaně v ceně pokoje.

Dárek pro ty skutečně nejnáročnější
Když vám přijde, že už vaši blízcí mají všechno, všude byli a všemu rozumějí, kupte jim třeba jeden z certifikátů projektu Skutečný dárek.cz. Přispějete tak na nové tabule nebo učební pomůcky do škol, šicí stroj, slepice, kozy, krávy nebo ovocné stromy pro chudé nebo můžete zajistit bezpečný porod jedné ženě v chudých oblastech Kambodže. Takže to budete vy, kdo přinese novou kulturu do míst, kde se na ni nedostává.

Šťastné a veselé!

Kam dál?
Projekt SENIOŘI VÍTÁNI
Audioknihy vám umožní znovu číst
Dámská jízda za krásou
Tipy pro snadné cestování
Nakupování přes internet rychle a přehledně
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Vánoce 2010