velikost písma: A +/ A/ A -

Tradiční cukroví netradičně

Autor: Tereza Niesytová | komentářů: 0

Vyzkoušejte několik tipů na zdravější variantu tradičních vánočních cukrovinek. Klidně můžete podlehnout pokušení a nezůstat jen u pár kousků. A co je důležité: v žádném případě nerezignujeme na báječnou chuť.

Tradice vánočního cukroví je u nás silnější než smažený kapr se salátem. Jenže ke sladkostem se váže i obava z přibývání na váze a nepříjemný pocit, že jsme organismus vystavili zátěži. I vánoční cukroví se dá pojmout zdravě. Na trhu jsou produkty, které zajistí, aby si pochutnal na cukroví i ten, kdo si chce udržet štíhlou linii. Vyzkoušejte naše recepty, nebo změňte suroviny ve vašich oblíbených receptech podle následujících doporučení.

Zdravé za nezdravé:

Bílou mouku nahraďte špaldovou nebo pšeničnou a žitnou celozrnnou mouku. Bílá mouka neobsahuje vlákninu, vitamíny ani minerály, které jsou ve vrchní části zrna a rozemletím se úplně odstraní. Bílá mouka je prakticky jen škrob a lepek z vnitřku zrna, zahleňuje organismus, zalepuje střeva a urychluje stárnutí.

Bílý cukr nahraďte přírodními sladidly nebo různými druhy sirupů – med, stévie, javorový nebo rýžový sirup, ječmenná sladěnka, pšeničný sirup, agáve sirup. Ne nadarmo se říká o bílém rafinovaném cukru, že je to bílý jed. Je prudce kyselinotvorný navzdory tomu, že na jazyku nejdřív cítíme sladkou chuť. Cukr ničí střevní mikroflóru, vyvolává záněty, odebírá z organismu minerální látky a živiny.

Přečtěte si také: Umíte si představit život bez cukru?

Prášek do pečiva nahraďte vinným kamenem nebo bio kypřícím práškem. Klasický kypřící prášek do pečiva obsahuje fosforečnany. Použijte vinný kámen neboli prášek bez fosfátů, prodává se také jako bio prášek do pečiva.

Běžné slazené marmelády nahraďte rozmixovaným čerstvým ovocem. Marmelády obsahují především mnoho jednoduchého cukru a k tomu konzervanty. Navíc nás etiketou lákají ovocem, ale při podrobném prozkoumání můžete zjistit, že ovocného podílu je minimálně a dvě třetiny cukru.

Kandované ovoce nahraďte nesířenými rozinkami, meruňkami nebo švestkami. Kandované ovoce obsahuje další cukry, které jsou v cukroví zbytečné.

Rostlinný tuk nahraďte kvalitním máslem a za studena lisovanými oleji (do pečení je nejvhodnější sezamový olej). Některé tuky obsahují trans-tuky, které jsou vysoce nebezpečné pro diabetiky, zvyšují riziko vzniku rakoviny, srdečně cévních sraženin, zánětů a zužují cévy. Více zde.

Přečtěte si také: Co jíst při zvýšené hladině cholesterolu

Mléko nahraďte rýžovým, sojovým, ovesným nebo ořechovým mlékem. Kravské mléko je pro člověka velmi těžce stravitelné, je vysoce alergenní a zahleňuje organismus.



Víte, že česká rodina má na vánočním stole v průměru 8 druhů vánočního cukroví? Tady je našich 8 zdravých receptů:

Linecké pečivo
150g celozrnné pšeničné mouky, 100g sójové mouky hladké plnotučné, 100g kvalitního oleje, například sezamového, 60g sirupu agáve, citrónová kůra, několik lžic vody

Ze surovin vypracujeme vláčné těsto, které dáme na půl hodiny v mikroténovém sáčku do chladničky odpočinout. Těsto vyválíme na tloušťku asi 5 mm, vykrájíme různé tvary a pečeme na suchém plechu při teplotě 160°C.

Javorové zázvorky
90g javorového sirupu, 60g másla, 125g pohankové mouky, 2 lžičky mletého zázvoru, ½ lžičky bio prášku do pečiva

V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme javorový sirup, na mírném plameni rozpustíme a dobře promícháme. Sundáme z ohně a necháme vychladnout. Do mísy dáme pohankovou mouku, zázvor a kypřící prášek. Směs promícháme, přidáme vychladlý tuk s javorovým sirupem a vypracujeme v hladké těsto. Z těsta vyválíme kuličky přibližně velikosti ořechu a naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Opatrně lžící kuličky zploštíme. Plech se zázvorkami vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180ºC. Pečeme asi 15 minut.

Špaldovo-kukuřičné sušenky
300 g špaldové celozrnné hladké mouky, 200 g rostlinného tuku v biokvalitě, 100 g sladěnky ječmenné (nebo rýžového sirupu)

Suroviny zpracujeme v těsto a vychladíme v lednici 1 hodinu. Těsto rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme v troubě při 150ºC asi 15 minut.

Medové perníčky
850g žitné celozrnné mouky, 3 vejce, 4 velké lžíce medu, 200g třtinového cukru, 1 perníkové koření, špetka citrónové kůry, 25g másla, 1 bio prášek do pečiva

V míse smícháme celozrnnou mouku, třtinový cukr, vejce, perníkové koření, máslo, prášek do pečiva a přimícháme med. Dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho odpočinout. Vyválíme na 4 mm silný plát a formičkami vykrajujeme různé tvary. Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme ve středně vyhřáté troubě.

Přečtěte si také: Upečte si domácí chleba

Karobové pracny
350g celozrnné pšeničné mouky, 200g másla, 150g třtinového cukru, 140g mletých oříšků, 20g karobu, několik lžic vody, ½ lžičky skořice

Na válu smícháme mouku, cukr, karob, skořici a oříšky a pak s máslem a několika lžícemi vody vypracujeme těsto. Necháme krátce odležet a plníme pracnové formičky. Na plechu pečeme při teplotě 165°C.

Kokosové kuličky
100g mandlí, 30g rozinek, 1 lžička skořice, kokosová moučka, dosladit medem nebo agáve sirupem

Mandle a rozinky namočíme do vlažné vody na 10-12 hodin. Mandle oloupeme. Do mixéru dáme mandle, rozinky a skořici. Když je hmota příliš řídká na tvarování, přidáváme kokosovou moučku. Tvarujeme kuličky a obalujeme v kokose. Verze pro labužníky: přidáme do hmoty trochu rumu anebo čili. Hotové kuličky obalíme v karobu nebo v bio nepraženém kakau.

Tyčinky z ovesných vloček
250g ovesných vloček, 90g medu, 90g javorového sirupu, 100g sezamového oleje

V kastrůlku rozpustíme tuk a vmícháme javorový sirup. Do směsi přisypeme ovesné vločky a zpracujeme v řidší těsto. Plech vymažeme máslem a nalijeme na něj těsto. Troubu rozehřejeme na 180°C a pečeme asi 30 minut. Z vychladlého těsta nakrájíme tyčinky.

Věnečky s jáhlami
150g celozrnné pšeničné mouky, 150g instantní jáhlové kaše, 70g agáve sirupu, 120g kokosové strouhanky, 100g másla, voda

Na válu smícháme sypké přísady, přidáme několik lžic vody, máslo a vypracujeme hladké těsto. Tvoříme úhledné věnečky nebo různé tvary a pokládáme na suchý plech. Pečeme při 160°C.

Za odbornou spolupráci děkujeme Janě Hrebíčkové, specialistce na zdravou stravu. Na její semináře o výživě se můžete objednat na

Kam dál?
Už jste vyzkoušeli BIO bedýnky?
Už jste vyzkoušeli mléko z automatu?
I při vaření myslete na své tělo
Pitný režim a 7 tipů jak pít víc
Tajemství tuku odhaleno. Proč se ukládá tam, kde nechceme?
Celiakie a výživa
Udržte cukr pod kontrolou!

Kolik druhů vánočního cukroví tradičně pečete? Zaujali vás naše recepty a vyzkoušíte nějaký? Které vánoční cukroví je vaše nejoblíbenější? Pište své příspěvky do fóra nebo na facebook.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Recepty, Vánoce 2010