velikost písma: A +/ A/ A -

Vzdělávejte se hrou

Autor: Martina McLenehanová | komentářů: 0

Současní výrobci společenských her nemyslí jen na děti, ale i na dospělé. Moderní hry určené dříve narozeným dokážou víc než jen zkrátit dlouhou chvíli. Poskytují prožitek ze společně stráveného času, jsou osvěžením v zaběhnutém programu, zvyšují adrenalin, procvičují paměť. Zábavnou formou navíc upevňují a rozšiřují znalosti v nejednom oboru.

Geografie
Které město leží severněji, Praha nebo Ostrava? Kde leží místo zvané Kotěhůlky? Toto a mnohem víc si můžete ověřit nebo se dozvědět ve stejnojmenné hře Kde leží Kotěhůlky. Je to karetní hra, jejímž základem je seřazování míst na kartách podle zeměpisné polohy. Karty se umisťují na hrací kříž s označením světových stran a v každém kole se vztahují k místu, které se vylosovalo na první kartě. Kromě velkých měst jsou zde zastoupena i města menší nebo známá velmi málo. Tipovaná poloha místa se snadno ověří otočením umístěné a základní karty. Na jejich rubu jsou uvedeny údaje o poloze GPS, počet obyvatel, datum založení nebo první zmínky a mapka se zakreslenou polohou. Tyto údaje umožňují variace hry: hráči mohou karty seřazovat podle počtu obyvatel nebo data založení. Rozšiřuje se tak schopnost prostorového zařazení, ale také znalosti historie a návazností. Pokročilým je určena hra Kde leží Kulíkov s kartami hradů a zámků, Kde leží Řáholec zaměřená na zajímavosti české přírody a Kde leží Uppsala, která obsahuje města a zajímavá místa celé Evropy.

Fauna a flora

Máte rádi zvířata? Víte, jak vypadá jejich přirozené prostředí, jejich stopy, obydlí a čím se živí? Dokážete pojmenovat stromy a přiřadit k nim jejich plody a listy? Rozeznáte vzhled ptáků, jejich siluety a hnízda? Ověřit si nebo rozšířit své znalosti nabízí stolní hra pexetrio® Znáš naše savce, Znáš naše stromy a pexetria zpracovaná pro Národní park Šumava s místními stromy, savci, ptáky, rostlinami a motýly. Ilustrovali je přední grafici vědecké kresby v oboru přírodní tématiky. Podstata této paměťové hry se podobá pexesu, otáčením karet se však nehledají dva stejné obrázky, nýbrž tři různé, které k sobě významově náleží. Aby nedošlo k omylu, trojice nesou stejný grafický symbol. Cílem však není si údaje pouze vizuálně zapamatovat, ale také hledat vnitřní vazby a logická spojení, která později mohou obohatit a rozšířit náš zážitek z procházek přírodou.

Všeobecné znalosti
Nejste-li oborově vyhranění, mohou vás zaujmout hry Česko a Evropa. Každé políčko, na kterém se zastaví vaše figurka, znamená otázku. Může být z historie, kultury, geografie, sportu, přírody, vědy, techniky nebo z různých oblastí podle názvu hry. Otázku vám přečte protihráč, který také zkontroluje správnost odpovědi na rubu kartičky. Hra s okamžitou zpětnou vazbou vede k upevňování znalostí, korigování nesprávných odpovědí a rychlému dovídání. Obě hry obsahují 2400 karet po šesti otázkách, tedy množství, které se jen tak brzy nevyčerpá. Hráči toužící po nových otázkách se letos dočkají pokračování hry Svět, s otázkami ze všech kontinentů. I „recyklované“ otázky však mají smysl: zopakujeme a oživíme si vědomosti, k nimž se v běžném životě nevracíme.



Uvedené hry jsou jen zlomek z rozsáhlého herního světa. Pozornost si zaslouží mnohé další: hry podporující slovní obratnost a vyjadřování, jako je Scrabble nebo Černé historky, hlavolamy, modelářské modely a další. Objevit je podle svého zaměření a zájmu může každý v hračkářstvích, knihkupectvích i specializovaných obchodech. Celkovou nabídku včetně cen a možnosti nákupu přes internet naleznete například na www.hrajeme.cz, www.betexa.cz, www.modernihry.cz.

Kam dál?
Trénujeme paměť
Ginkgo probouzí paměť

Slovní hrátky v diskuzi Žijemenaplno.cz. Vstup do diskuze zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.