velikost písma: A +/ A/ A -

Chataření – česká vášeň

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

O chataření se mluvívá jako o české vášni. Jeho kořeny sahají až do dob první republiky, velký rozmach zaznamenalo v době normalizace. Dodnes se pamětníci usmívají u českých filmů, zachycujících páteční úprky z města na chatu, pokud možno ještě o něco dřív, než skončila pracovní doba.

Mnozí lidé se začali po pádu komunismu věnovat podnikání, požadavky na flexibilitu zaměstnanců se zvyšovaly. Protože chata je časově náročný koníček, očekával se konec této vášně, ale to se nestalo. Touha po odpočinku v prostředí tak odlišném od města a vytržení ze stereotypu uspěchaných všedních dnů byla silnější.

Chataření není pasivní odpočinek
Kromě toho, že chataření přináší příjemnou změnu prostředí, nabízí mnoho dalších aktivit. Češi se již tradičně rádi věnují zahrádkaření a kutilství. S pestrou nabídkou všeho, co si jen může srdce chataře přát, tyto koníčky zaznamenávají rozkvět. Pod šikovnýma mužskýma rukama se rodí dřevěné zahradní pergoly, plůtky, pískoviště pro děti či vnoučata. Kolem chat vznikají ozdobné skalky, za které by se nemusel stydět ani zahradní architekt. Obchody jsou plné nejrůznějšího zboží i polotovarů, které práci dokáží usnadnit. Nic se nemusí pracně shánět, stačí jen uvážlivě vybrat to pravé. I méně zdatný kutil se může pustit s chutí do díla.

Natrvalo v přírodě
V mladším věku lidé plánují, že si v důchodu budou číst, chodit do divadla a do kina, jezdit na výlety. Postupem let zjišťují, že ne vždy se jim chce číst, jít do divadla či kina, nebo jet na mnohakilometrový výlet. Přesto ale neradi tráví čas v panelákovém bytě a láká je příroda a zdravější venkovské ovzduší. A tak, ač to původně neplánovali, se po odchodu na zasloužený odpočinek stěhují do svých víkendových domovů natrvalo. Městský byt vymění za důvěrně známé místo, kde v produktivním věku trávili víkendy a dovolené. Chata se mnohdy stává jejich jediným domovem.

Čtěte také: S větrem v zádech i v plachtách

Když chatu nemáte
Pokud chatu či chalupu nevlastníte a přesto byste rádi zažili její atmosféru, můžete si pro svůj pobyt vybrat některou z nabídky cestovních kanceláří. Pronajímán bývá většinou celý objekt bez ohledu na počet osob a k ceně za pronájem se připočítává spotřeba energie. Třeba se pak rozhodnete investovat své úspory a chatu si pořídíte. Statistiky uvádějí, že rekreační objekt v podobě chaty či stejně oblíbené chalupy vlastní přibližně 12 % českých domácností. K rekreaci tak slouží asi čtvrt miliónu chat a přibližně 180 tisíc chalup. Chataření je po stagnaci v první polovině devadesátých let na výsluní jako dřív a lze říci, že až do současné ekonomické krize rostla poptávka po rekreačních objektech tak, až začínala převyšovat nabídku. Zvláště oblíbené jsou rekreační oblasti v blízkosti řek a rybníků. Ačkoliv zájem českých chatařů o tyto lokality v roce 2002 v souvislosti s rozsáhlými povodněmi poklesl, jsou dnes již opět velmi žádané. Slunečné ráno v chatě s výhledem třeba na stříbrnou hladinu Berounky je prostě mocný magnet. Cena chat i chalup se pohybuje většinou v rozmezí 500 tisíc až 1,5 miliónu korun. Rozhoduje lokalita, technický stav nemovitosti, její vybavení a rovněž dopravní obslužnost.

Práce je lék
Posekat trávník, natřít plot, okopat záhon, očesat jablka…. to všechno jsou aktivity běžného chataře. Trávník hravě zvládnete sekačkou. Citlivější je spíš sekačka elektrické než benzinová. Obě sice hlučí, ale elektrická nevydává zápach spáleného benzinu a neobtěžuje sousedy ani hlukem. Barvy, ekologické exteriérové i interiérové, nabízí v široké škále nejen specializované prodejny, ale rovněž velké obchodní řetězce. Samozřejmě tam v příslušném oddělení zakoupíte nářadí, které vám bude při péči o tu vaši zahradu nejlépe vyhovovat.

Jablka jsou zdrojem minerálů, vitamínů a pektinových látek a působí komplexně na celý organismus. A když nestačíte sníst svou sklizeň jablek, můžete vyrobit chutný mošt. Aktivní a spokojený člověk snáze překonává případné zdravotní potíže a duševně bývá fit. Na jednu stranu je chata nekonečná práce, kdy na jednom konci skončíte a na druhém můžete začít, ale ne nadarmo se říká, že práce je lék. A taková, která člověka baví a jejíž výsledek je za ním vidět, pak dvojnásob.

Kam dál?
www.e-chalupy.cz
www.mojechaty.cz,
www.receptyonline.cz
Dejte zahradě svého ducha
Ženšen – kořen síly
Co máte v cestovní lékárničce?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011