velikost písma: A +/ A/ A -

České vánoční trhy válcují zahraniční konkurenci

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 0

Jmelí, prskavky, mazance a stánky s dárečky všeho druhu. Do toho horký svařák či punč, vůně grilovaných klobásek a staročeského trdla a mravenčí hemžení mezi vánočními dekoracemi. Česká města i městečka se letos opět budou chtít blýsknout typickými vánočními trhy.

Sortiment, výzdoba i doplňkové služby se zlepšují každý rok
Vánoční trhy jsou místem, kde se dají na úplně poslední chvíli dokoupit štědrovečerní nezbytnosti jako je kapr, adventní věnec, stromeček či kouzelný zvoneček. Především však mají vlastní magickou atmosféru. Vyrazit na ně můžete jen tak sami, s rodinou nebo s přáteli. Podle agentury CzechTourism patří ty v největších českých a moravských městech k nejoblíbenějším v Evropě a pomalu začínají „válcovat“ do té doby nedotknutelnou konkurenci – trhy v Německu a Rakousku. Podle výsledků průzkumu z roku 2008 jsou nejvyhledávanější i nejzdobnější největší trhy pražské – na Václavském a Staroměstském náměstí. O nic pozadu však nezůstal ani velký vánoční trh na brněnském náměstí Svobody a trhy křivoklátské, pyšnící se nejkrásnějším okolím. Z hradů zabodoval také Loket, z měst se dobře umístil Tábor, Plzeň či Uherské hradiště.

Polsko, Rakousko i Německo – pohádky čte Ježíšek, sladkosti rozhazuje Mikuláš
Když ale chcete předvánoční atmosféru spojit s kratší zahraniční cestou, vyberte si některý z  evropských vánočních trhů. První prosincový den začne trh v Krakově, kde i letos bude možné zakoupit oblíbený pitný med, prejt a smažené pstruhy. V historickém centru Pasova odstartují trhy již 26. listopadu průvodem. Stejný den začnou vánoční trhy i v precizně vyzdobeném Norimberku u kostela Panny Marie. Perníčky a biskupské chlebíčky můžete chroupat až do Štědrého dne, Norimberk navíc každoročně připravuje program pro děti. Pražené kaštany a ovocné koláče provoní mnichovský trh, jehož historie se datuje už od 14. století a který má vlastní vánoční poštovní úřad. Na vídeňském trhu zase každý týden od čtvrtka do neděle čte dětem pohádky sám Ježíšek a na trh v Řezně jezdí každou středu ve 14:00 Mikuláš s pytlem plným sladkostí. Děti nadchne i pohádkový les v Lipsku u Staré radnice – rozprostírá se hned vedle největšího volně stojícího adventního kalendáře na světě.

Přečtěte si také: Vídeň: město kaváren a širokých bulvárů

Cestovat se dá i levně s cestovní kanceláří – s přespáním nebo jen „na otočku“ – www.cestovani.cz, www.dovolena.cz

Co letos nepropást

Vánoční trhy na brněnském výstavišti – nakupovací mánie
Trhy na volném prostranství mají genius loci, do haly brněnského výstaviště se jezdí především za nákupy. Letos se trhy budou konat od 10. do 19. prosince a prodávat se opět bude vše – od svíček, knih a léků až po oblečení, nábytek a potraviny. Návštěvnost se opět očekává nad 50 000!

Náš tip: neděle 12. prosince 11:00 – 17:30
Nedělní doprovodný program brněnského vánočního veletrhu zahrnuje koncertní vystoupení Martina Chodúra, kadeřnickou show i dětské folklórní pěvecké a taneční vystoupení. Po celou dobu konání trhů je k dispozici dětský koutek s tematickými hrami a soutěžemi o ceny.
www.bvv.cz

Přečtěte si také: Přinášíme inspiraci na kulturní vánoční dárky

Rozsvícení stromu na Staroměstském náměstí
Statný smrk by se letos měl rozsvítit v sobotu 27. listopadu v 17:00. Tímto dnem také na náměstí začnou vánoční trhy, které potrvají až do 1. ledna. Prodejní stánky se každý den zavřou nejpozději ve 20:00, občerstvit se ale bude možné až do půlnoci.

Hrnčířské a řemeslné trhy v Praze
Tematické hrnčířské a řemeslné trhy se v termínu 10. – 12. prosince budou konat v rámci velkých vánočních trhů na pražském Výstavišti v Holešovicích. Otevřeny budou po tři dny v levém křídle Průmyslového paláce, za vstupné 25 Kč ale můžete navštívit celý vánoční veletrh, a to hned třikrát.
www.incheba.cz

Přečtěte si také: Udělejte si radost a naučte se něco nového

Kejklíři na Křivoklátě
Vánočně naladěný magistr Kelley, kejklíři, hradní paní i udatní rytíři míří letos opět na Křivoklát. Letošní knížecí advent bude otevřen jen o víkendu 11. a 12. prosince, sloužit se bude i adventní mše.

Lidová řemesla v Kroměříži
Každoroční vánoční jarmark v Kroměříži se kromě prodejní stránky soustředí i na vyšperkovaný doprovodný program. 25. a 26. listopadu se budou návštěvníkům předvádět stará lidová řemesla, vánoční trh bude i na zámku Tovačov.

Kam dál?
Za atmosférou středověku
Tipy pro snadné cestování
Co si dáte, chásko? Aneb středověk na vlastní kůži
Dopřejte si gastronomický pobyt v Čechách nebo na Moravě

Máte rádi vánoční trhy a které pravidelně navštěvujete? Co si na vánočním trhu nikdy neopomenete koupit? Pište nám svoje názory do diskuzního fóra nebo přímo pod článek.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Vánoce 2010