velikost písma: A +/ A/ A -

Kde přebývá duch Vánoc

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Blíží se nejkrásnější svátky roku, Vánoce. Čas, který trávíme se svou rodinou a přáteli a byť třeba už víc pamatujeme, těšíme se z vánoční atmosféry, neodmyslitelného vánočního stromku, těšíme se z dárků, které udělaly našim blízkým radost a jsme dojatí tím, co připravili pod stromeček oni pro nás.

Historie a tradice Vánoc

Advent
Advent, předvánoční čas, býval dobou očekávání příchodu Spasitele na svět. Slovo advent má původ v latinském "adventus", v překladu znamená příchod a začíná čtvrtou neděli před Štědrým večerem. V dřívějších dobách býval časem půstu a lidé se věnovali zbožnému rozjímaní. Každá z adventních nedělí nesla své lidové označení, jež se zachovalo dodnes: neděle železná, bronzová, stříbrná a zlatá. Na předvánoční rozjímání dnes nebývá většinou čas ani nálada a spíše si ho necháváme na dny vánoční. Přesto tento čas pečení cukroví, nazdobených výloh, trhů s vůní svařeného vína a pečených kaštanů, znamená předzvěst blížících se svátků. Symbolem se stal adventní věnec z chvojí s nezbytnými čtyřmi svíčkami – jednou pro každou z adventních nedělí jedna.

Vánoce
Vánoce patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, v jejichž tradici jsou oslavou narození Ježíše Krista. Nevěřící mnohdy nevědí, že křesťanské vánoční svátky nezahrnují Štědrý večer, ale začínají 25. prosince dnem narození Páně. Štědrým večerem končí Advent a postní období a štědrovečerní večeře má z tohoto důvodu slavnostní ráz. Na rozdíl od našich předků, jejichž vánoční svátky byly časem pokory a rozjímání, jsou moderní Vánoce většinou rušné, plné vzájemných setkání s přáteli, plných stolů, oslav a obdarovávání blízkých, na druhou stranu však pro mnoho lidí představují stresovou záležitost plnou konzumu, chaosu a útoku na nákupní střediska. Kolikrát jen slyšíte kolem sebe větu: už aby Vánoce byly za námi! Vězte, že k takové větě není důvod a je jen na každém z nás, stanou-li se časem, na který se budete každý rok těšit, nebo dobou, která vám přivodí bolesti hlavy a žaludeční neurózu. To nejcennější, zdraví, pohoda, láska a pěkné mezilidské vztahy se stejně v žádném supermarketu koupit nedají.

Přečtěte si také: Tradiční cukroví netradičně

Symboly Vánoc

Adventní věnec
Proč jsou jeho ozdobou právě čtyři svíce? Proč se každou adventní neděli zapaluje jedna z nich? Jistě znáte přísloví: Lucie noci upije! Od svátku Lucie, 13. prosince, slunce narůstá, dny se prodlužují a přibývá světla, které symbolizují právě svíce.

Vánoční stromek
Nejznámější symbol Vánoc je vánoční stromeček a zvyk uložit pod něj vánoční dárky. Objevil se v 19. století v šlechtických a měšťanských domácnostech. Dříve lidé krášlili stromeček ozdobami z přírodních materiálů, po sklizni obilí si z očištěných slaměných brček vyráběli ozdoby i řetězy, sušili šípky a plátky ovoce, shromažďovali ořechy. Postupem času se začaly vyrábět ozdoby ze skla a ty se časem staly dokonce výnosným artiklem. Vánoční ozdoby byly typickým výrobkem reprezentující šikovnost našich sklářů i za hranicemi republiky. Skleněné koule, barevní panáčci a ptáčci se dodnes třpytí na stromcích. Dnešní trend je každé Vánoce pojmout v jiné barvě. Jeden rok je stromek celý do modra, další do oranžova, některé Vánoce do slova a do písmene bývají zlaté, stříbrné či bílé. Hodně lidí se však vrací k těm jednoduchým, staročeským, s „živým“ stromkem, s ozdobami slaměnými, z ořechů, sušených šípků či jablíček.

Dárky
Dříve se pod stromečkem objevovaly dárky symbolické, to se ale postupem času změnilo. Pro obchodníky představují Vánoce žně, pro peněženky a nervy lidí až nezdravý nápor. Mnoho z nich se neváhá zadlužit, jen aby byla nadílka bohatá a jeden pěkný večer tak zatíží rodinnou pokladnu a nervovou soustavu jejích členů třeba na celý rok. Dárky ztrácejí svou symboliku a nejkrásnější svátky v roce se často mění na konzum a závod s časem. Není to škoda?

Jmelí
Ve své přírodní, zelené či zlacené podobě je rostlina, které se přisuzuje kouzelná moc. Lidé si odpradávna věšívali ve svých domovech svazeček jmelí, aby je chránilo před zlými silami a přinášelo štěstí těm, kdo pod ním projdou. Zavěšené nad štědrovečerním stolem mělo našim předkům zaručit bohatou úrodu. Ne každý ví, že jmelí má i léčivé schopnosti a již staří Řekové a Římané používali odvar z jeho listů například ke snižování krevního tlaku či tlumení bolesti hlavy. Ať je to s touto magickou rostlinkou, která má-li přinášet štěstí, musí být darována, jakkoliv, stala se neodmyslitelnou součástí vánoční výzdoby a vydrželo jí to dodnes.

Přečtěte si také: Přinášíme inspiraci na kulturní vánoční dárky

Rodinný tmel, zn.: Vánoce
V předvánoční čas se můžete víc věnovat vnoučatům, povyprávět jim, jak jste v dětství trávili Vánoce vy. Nerozčilujte se nad zapatlanou kuchyňskou linkou, když vám budou s vervou pomáhat při pečení cukroví. Jak dlouho je to bude bavit? Až trochu povyrostou, budou mít jiné zájmy. Společně Zajděte třeba společně koupit vánočního kapra, nebo jim pomozte vybrat dárek pro rodiče a sourozence. Tohle všechno je rozhodně lepší, než opakované závody s nákupním vozíkem, napečených patnáct druhů cukroví a vycíděný byt, když pak únavou a vyčerpáním nebudete mít náladu na nic a na nikoho a na Vánoce už vůbec ne.

Zkušenosti ukazují, že s přibývajícími roky si naštěstí čím dál víc uvědomujeme, jak je důležité strávit tento krásný čas v klidu, se svou rodinou, partnerem, dětmi a vnoučaty. A že měřítkem spokojenosti rozhodně není hodnota dárků. Snažte se využít sváteční dny ke všemu, co vám udělá radost. K popovídání si, procházkám, nebo třeba ke stolním hrám, na které pořád nějak nebyl čas. Televize sice nabízí program od rána do noci, ale na tyto pořady se můžete podívat během roku ještě několikrát, zatímco atmosféra Vánoc, která dokáže zkrotit i pubertální rebely a tmelí rodinné vztahy, je jen jednou do roka.

Zdroj: Iveta Kulhavá, www.svatecni.webgarden.cz

Kam dál?
České vánoční trhy válcují zahraniční konkurenci
Vliv fází Měsíce na člověka
Umění žít tady a teď
Jakou knihu darovat o vánocích blízkým?

Jak vnímáte novodobé poselství Vánoc a co pro vás v dnešní době tyto svátky znamenají? Diskutujte s ostatními čtenáři na téma Vánoce ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne, Vánoce 2010