velikost písma: A +/ A/ A -

Jak získat zpět ztracené sebevědomí

Autor: Tereza Niesytová | komentářů: 1

Ztrácíte sebevědomí úměrně přibývajícímu věku? Poradíme vám, jak ho získáte zpět!

Zvyšte své sebevědomí plastickou operací, módním outfitem, přihlaste se do kurzu rozvoje osobnosti, slýcháme kolem sebe. Jenže v životě jde o mnohem víc, než o módní výstřelky. Tak jako v případě paní Soni nebo Jaromíra.

Soně je pětapadesát, před dvěma měsíci jí manžel řekl, že se chce rozvést, protože potkal ženu, se kterou cítí, že zase žije. Jak je Soně? Zhroutila se. Nevěděla, že je s ní manžel nešťastný. Byli spolu pětatřicet let, před deseti lety se jejich dvě dcery odstěhovaly a už mají své rodiny. Ano, jejich manželství bylo stereotypní, po tolika letech už neprožívali všechno tak intenzivně, ale tohle nečekala. Soně se nedaří zapojit do běžného života, vyčítá si, že vzniklou situaci zavinila ona sama. Nevěří si.

Sebevědomí ztratil i Jaromír, kterému je devětapadesát let. Rok před důchodem, po dvaceti letech, které u firmy strávil, mu zaměstnavatel oznámil výpověď písemně. Jaromír chtěl znát důvod, nakonec mu ředitel nevybíravě a s dávkou netaktního humoru naznačil, že je starý a měl by si už odpočinout, jeho místo obsadí mladší kolega. Nejenže to Jaromíra ranilo, mrzel ho fakt, že se od o třicet let mladšího nadřízeného dozvěděl, že je starý. Dostal se do velkých depresí. „Během pár dnů jsem měl dojem, že jsem zestárnul o několik let, a taky jsem tak vypadal. Měl jsem pocit, že už jsem k ničemu.“ Jaromírovi pomohla manželka, která mu zařídila konzultace u psychologa. Jaromír byl zpočátku nedůvěřivý, protože zastával názor, že odbornou pomoc vyhledávají jen slaboši. Ale hned po skončení prvního sezení změnil názor. Odcházel posílený a s vědomím, že život touto nepříjemnou epizodou neskončil.

Přečtete si také: Outplacement - pomoc při propouštění lidí z práce

Co všechno může zapříčinit, že si nevěříte?

Rozvod – trauma, šok a psychický tlak
Klimakterium a menopauza – období přechodu ženy prožívají těžce, dostavuje se nervozita, podrážděnost, úzkost i deprese
Andropauza – mužská paralela k ženské menopauze, způsobená poklesem mužských pohlavních hormonů.
Potomci opouštějí rodné hnízdo – přichází syndrom prázdného hnízda, smutek a stesk po dětech.
Zdravotní stav – začínají se projevovat zdravotní problémy, krevní tlak, zhoršení zraku i sluchu, bolesti kloubů, někdy cukrovka.
Úmrtí manžela nebo manželkyztráta celoživotního partnera a opory.
Důchod – lidé, kteří se ocitnou v důchodu, si v počátku často nevědí rady, co s volným časem.
Výpověď z prácevyhazov z místa, kde je často nahradí mladší lidé, je velmi ponižující.
Domácí násilí – léta trvající vypjatý vztah má na psychiku velmi špatný dopad.
Starost o nemocné příbuznépečující nemá prostor pro sebe, veškerou energii, čas a často i finance věnuje péči o nemocného.
Špatný vztah s rodinou a okolím – pocit osamění a nepochopení, že jsem v životě na všechno sám/a.

Přečtete si také: Komunikujte se svou rodinou

Jak si můžeme pomoct?
Důležitá je vzájemná komunikace, podpora, pochopení, pozvání ke společným aktivitám. Mnoho lidí, kteří se s přibývajícím věkem setkají s nepříjemnou zkušeností, se často za své pocity stydí. To jim brání poradit se s odborníkem nebo se svěřit nejbližším. Okolí často netuší, že se s dotyčným děje něco neobvyklého, člověk se uzavírá do sebe, nezřídka utápí své problémy v alkoholu nebo je tiší medikamenty. Psychický stav se zhoršuje - alkohol deprese prohlubuje, dlouhodobé užívání léků může zapříčinit vznik závislosti. Ke spokojenosti ve vyšším věku přispívá především kontakt s lidmi, pocit užitečnosti pro druhé. Podle psychologických průzkumů si tato kritéria uvědomuje čím dál více seniorů, proto už není zarážející, že potkáte čilého sedmdesátníka na skupinovém semináři nebo s několika vrstevníky na běžkách.

Přečtete si také: Jak přistupovat ke kritice

Rady a tipy, jak opět získat sebevědomí aneb i ve vyšším věku jsem to stále já!

Mluvte o svých problémech a pocitech
Nebojte se a nestyďte se navštívit psychologa(kouče), od toho jsou tady. Lidé, kteří se museli poprat s těžkou životní situací, uvádějí, že právě individuální konzultace jim pomohly nejvíc.

Kurzy a programy
Existuje řada vzdělávacích programů nebo rekvalifikačních kurzů zaměřených na cílovou skupinu 50+, mnoho z nich je zdarma. Na kurzu se můžete spřátelit s lidmi v podobné životní situaci a naučíte se něco nového.

Udržujte pevné přátelství
Budujte přátelství a vztahy s lidmi, kteří vás dokážou motivovat. Vyhýbejte se lidem, kteří se potřebují ve vaší společnosti utvrzovat,že je všechno špatně.

Kultura a zábava
Navštěvujte kina, divadla, výstavy, plesy.

Pohybové aktivity
Podnikejte výlety do přírody, cílené túry nebo klidné procházky městem za historií. Cvičte jógu nebo pilates, věnujte se plavání, cyklistice, lyžím a dalším aktivitám.

Vzdělávání
Jazykové a počítačové kurzy, tvůrčí dílny, přednášky a semináře na mnohá témata (životospráva, komunikace, rodinné konstelace a další). Studujte na Univerzitě třetího věku, která je součástí celoživotního vzdělávání. Cílem je poskytnout seniorům v důchodovém věku možnost kvalifikovaného studia v různých oblastech vědy, historie, politiky i kultury.

Rodina
Radujte se ze společných chvil strávených s rodinou. Především vnoučata přinášejí do života velké potěšení.

Dbejte na svůj vzhled
Pěkný vzhled zvyšuje sebevědomí a zlepšuje sebeúctu. Průzkumy provedené v USA, ukázaly, že starší muži, kteří se pravidelně holí, žijí spokojeněji a déle než ti, kteří na sebe nedbají.

Kam dál?
Co „prásknou“ ruce, musí zamaskovat nehty
Omlaďte svou mysl, projeví se to na vašem těle!
Krása, kterou si můžete koupit
Senioři jsou často spokojeni, trápí je ale finance či zdraví
Nech moji babičku na pokoji
Z izolace pomůže zahrádka, jóga i historie
Senioři volají o pomoc
Umění žít tady a teď

Která životní událost vaše sebevědomí nejvíce pošramotila? Co vám ztracené sebevědomí pomohlo znovu nabýt? Podělte se s ostatními o své zkušenosti v diskuzním fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.