velikost písma: A +/ A/ A -

Místo práce na akademickou půdu

Autor: Martina McLenehanová | komentářů: 0

Část obyvatel v postproduktivním věku se již neocitá na okraji zájmu. Se seniory se počítá a snahy o zkvalitnění jejich života jsou viditelné. Například uspokojování jejich vzdělávacích potřeb.

Jednou z asociací s posláním prospívat seniorům je Univerzita třetího věku (U3V). Své cílové skupině zpřístupňuje nové poznatky, pomáhá jí osvojovat si nové dovednosti a rozšiřovat si znalosti, které jednotlivci mohou využít v osobním životě nebo pracovně uplatnit. Studující se zároveň dostávají do skupiny vrstevníků, se kterými mají společný cíl, pravidelně se s nimi setkávají a mohou se vzájemně podpořit nejen ve studijním úsilí.

Co mě naučí?
Studijní programy pro seniory jsou pečlivě vybírány a jejich cílem je snížit pocit bezradnosti a ztracenosti v moderním, rychle se měnícím světě, rozvíjet již nabyté znalosti studujících o nejnovější poznatky v různých oborech a vést ke zdravému životnímu stylu. Nabízené programy proto zahrnují celou škálu kurzů: od kurzů počítačové gramotnosti, tvorby webových stránek, využití GPS, digitální fotografie, přes právní minimum, základy účetnictví, politologii a jazykové kurzy až po management zvládání života, trénink paměti a duševní hygienu.

Mám na studium nárok?
Posluchačem univerzity třetího věku se v každém případě mohou stát občané České republiky důchodového věku. Vysoká škola polytechnická v Jihlavě však přijímá posluchače již od 50 a Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem od 55 let a některé vysoké školy příležitost dávají také zájemcům z řad občanů pobírajících invalidní důchod. U kurzů je často podmínkou dokončené středoškolské vzdělání, mnohé však nejsou podmíněny ani maturitou ani délkou předešlého vzdělání. Poplatky činí několik set korun za semestr nebo zápisné v obdobné výši, ale nejčastěji jsou náhrady kryty z prostředků státní správy, z rozvojových programů nebo dotací.

Co z toho budu mít?
Seniorům se nabízí jedinečná příležitost v klidu, beze stresu a při dostatku času studovat obor, který je jim blízký nebo se vztahuje k jejich životu. Znalosti a orientace v soudobém dění zvyšují sebevědomí a posilují jistotu o plnohodnotném místě jednotlivce ve světě. Jak se píše na webových stránkách www.e-senior.cz, jednotliví senioři si až do vysokého věku uvědomují, že jsou především sami sebou a teprve pak „starými lidmi“.

Kontakty na univerzity třetího věku a další podrobnosti naleznete v:
adresáři asociace U3V České republiky: au3v.vutbr.cz
a v seznamu univerzit třetího věku: www.e-senior.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.