velikost písma: A +/ A/ A -

Rekvalifikační kurzy zvyšují sebevědomí

Autor: Petra Klobasová | komentářů: 0

Hledat práci po padesátce se může jevit jako problém. Dostudovat znalosti a získat dovednosti můžete na univerzitě i na úřadu práce.

S příchodem hospodářské krize se začaly snižovat stavy a bez práce zůstalo mnoho lidí. Mezi nimi jsou i ti, kteří hned po škole nastoupili do svého prvního zaměstnání a nyní je opouštějí po více než třiceti letech. Jít pak žádat o práci a prezentovat se s životopisem o jedné položce v kapitole zaměstnání, hledání nové práce neusnadňuje.

Cesta, jak se dostat znovu do hry s mladšími soupeři (další informace v článku: Mládí nutně neznamená konkurenci), je celoživotní vzdělávání. Zabývá se jím mnoho institucí a vybrat si můžete z řady možností. Zasednout do lavic se vám může zdát nereálné, ale na trhu práce vás to mezi vaší konkurencí posune výš. Získáte rozhled a také velmi důležité sebevědomí. Odborníci z personalistiky se kloní k tomu, že studium v pozdějším věku zvyšuje možnost pracovního uplatnění, je třeba si jen vypěstovat návyk, že je dobré se neustále vzdělávat a zvyšovat své schopnosti a dovednosti. „Nejvyšší procento lidí nad 55 let, kteří stále pracují, je v zemích, kde je úplně běžné si celý život zvyšovat kvalifikaci a studovat: v Irsku (87 %), Dánsku (60 %), Velké Británii (55 %). V České republice je takto aktivních 42 % lidí,“ vyplývá z průzkumu agentury STEM.

Jednou z variant je tzv. univerzita třetího věku, vzdělávací systém pro seniory na vysokých školách. (Více se dozvíte v článku: Místo práce na akademickou půdu.) Studovat na ní můžete několik let třeba sociální vědy nebo umění. Opomenuty nejsou ani přírodní a lékařské přednášky. Kontinuální dlouhodobou výuku doplňují také krátkodobé kurzy. „Ty jsou organizovány paralelně s hlavní výukou během semestru,“ uvedla Natálie Berglowcová, pracovnice Rektorátu Masarykovy univerzity v Brně. Výuka se zaměřuje na počítačové technologie nebo jazyky.

Jinou alternativu, jak si rozšířit znalosti a dovednosti, nabízejí úřady práce, které nabízejí rekvalifikační kurzy. „Projekty jsou z hlediska cílových skupin zaměřeny zejména na osoby nad 50 let, mladé bez vzdělání, dlouhodobě a opakovaně nezaměstnané, osoby se zdravotním postižením, osoby s nízkou kvalifikací atd.,“ uvedl zastupující vrchní ředitel sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce na Ministerstvu práce a sociálních věcí Štefan Duháň. V kurzech si mohou zájemci rozšířit znalosti například v práci na počítači, problematice daní a účetnictví nebo personalistiky. V kurzech si můžete rozšířit dovednosti s vazbou květin nebo manikúrou či pedikúrou. Kompletní seznam je ke stažení zde.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s evropským sociálním fondem připravuje řadu rekvalifikací. Jaké rekvalifikace jsou nejčastěji nabízeny a o které je zájem? „Úřad práce při schvalování zabezpečení rekvalifikace přihlíží jak k situaci na trhu práce, tak ke zdravotnímu stavu žadatele. Důležité je, aby bylo vše projednáno a sepsáno před zahájením kurzu. Doba trvání je v řádu měsíců, maximální hranice není stanovena, obvykle však trvají rekvalifikace maximálně půl roku. Úřady práce dbají na to, aby se jednalo o intenzivní kurzy, neboť po celou dobu kurzu je vyplácena podpora při rekvalifikaci. Ceny se liší podle charakteru kurzu. Průměrná cena kurzu se v minulých letech pohybovala okolo 10 tisíc Kč. Nejdražší kurzy stojí zpravidla okolo 30 až 40 tisíc Kč,“ popsal Duháň.

Celý rozhovor o aktivní zaměstnanosti najdete zde.

Kam dál?
Seriál: Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 1. díl
Senioři mohou studovat i virtuálně

www.esfcr.cz
www.u3v.muni.cz
portal.mpsv.cz/sz/local/ab_info/rekvalifikace
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.