velikost písma: A +/ A/ A -

Udělejte si radost a naučte se něco nového

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

Pracovní povinnosti vám skončily a vy přemýšlíte, jak vyplníte volný čas, kterého máte najednou dostatek? Odpočinuli jste si, dohnali resty a přemýšlíte, co dělat? Věnujte se koníčkům, o kterých jste léta snili, ale nebyl na ně čas.

Na nové začátky nikdy není pozdě – dostanete se do kontaktu s podobně smýšlejícími a věkově blízkými lidmi a navážete nová přátelství. To ocení obzvlášť ti, kdo ze dne na den zůstali sami a připadají si nepotřební. Aktivní trávení volného času navíc zpomaluje proces stárnutí, udržuje psychickou pohodu a svěžest.

Pod rukama dřevo
Rádi byste dokázali zpracovat dřevěný hranol třeba do podoby drobné sošky, ale nevíte, jak na to? Ať děláte co děláte, kus dřeva stále vypadá jako ohlodaný bobrem? Máte čas, chuť i energii, jen nevíte, jak na to? Zapište se do kurzu řezbářství – pro zábavu, umělecké vyjádření i relaxaci. Rozmanité techniky si postupně osvojíte, naučíte se vybrat vhodný druh dřeva, typ dláta, správné držení nástrojů atd. Zvládnete-li základy a budete chtít pokračovat, můžete se naučit provádět drobné restaurátorské práce. Pod vedením zkušeného lektora za jeden pětiměsíční kurz většina posluchačů zvládne vytvořit jednu sochu a asi čtyři drobnější věci. Záleží na velikosti a náročnosti zpracování. Předmět vytvořený vašima vlastníma rukama určitě potěší nejen vás, ale i vaši rodinu či přátele.

Zasněžená krajina láká na běžky
Začít lyžovat se dá v každém věku. Z bezpečnostního a zdravotního hlediska jsou pro seniory vhodnější běžky, které umožní všestranný pohyb a upevní fyzičku. Při rovnoměrné a postupné zátěži prospívá pohyb na běžkách srdci, plicím i cévnímu systému. Plusem je nejen fakt, že běžkařskou výstroj pořídíte ve srovnání s výbavou na sjezdové lyžování za zlomek ceny a vyrazit můžete jak na zasněženou pláň či pečlivě upravenou běžkařskou stopu, tak při dostatku sněhu a přízni počasí třeba i do parku.

Tip Žijemenaplno.cz: Běžecké lyže by měly být o 23 – 30 cm delší než vy a čím vyšší je váha lyžaře, tím tvrdší by měla lyže být. Boty na běžky sahají jen pod kotníky, hole by měly být asi o 30 – 35 cm nižší než výška postavy.

Přečtěte si také: Cyklistika pomáhá při depresi i nadváze

Nic si nemalujte a namalujte obraz
malováním se setkáváme od dětských let. Někomu zaleze pod kůži a jako příjemného koníčka si ho nese celým životem, někdo si v době, kdy má najednou dost času, na malování vzpomene a rád by se k němu vrátil. Ten první by si rád rozšířil malířské a kreslířské techniky, ten druhý si přeje získat bytelné základy. Pro všechny jsou zde kurzy malování. V základech kresby se posluchači učí průpravu malířskými technikami, seznámí se s akvarelem, temperou, akrylem, oleje, uhlem či perokresbou. Naučí se malovat zátiší i kompozice, prostor i perspektivu. Podle živého modelu si vyzkoušejí portrét i figurální kresbu/malbu. Kurzy jsou přínosem pro začátečníky i pokročilé. Kreslíte-li nebo malujete-li léta a hledáte zpestření, přihlaste se na kurzy kaligrafie.

Přečtěte si také: Zkuste šperkařský kurz, vyděláte na tom!

Spisovatelkou v padesáti? A proč ne
Píšete a své texty si střádáte roky do šuplíku? Podívejte se do biografií českých i světových spisovatelů a zjistíte, že jen málo z nich obor vystudovalo nebo tvořilo od raného mládí. Nejste si jistí, zda je váš text dobrý? Jeho kvalitu si snadno ověříte na kurzu tvůrčího psaní. Autorka Marcela Mlynářová je živým důkazem, že stát se spisovatelkou je možné i po padesátce. Bez předchozí průpravy absolvovala ve zralém věku kurz tvůrčího psaní a vydala knihu: V padesáti na začátku. Nezůstala jen u jedné knížky a dokázala, že na plnění snů není nikdy pozdě.

Potěšte svoje blízké – zasněte se a napište pohádku pro vnoučata, naučte se pěkně fotit, hrát šachy nebo pěstovat bonsaje a o své znalosti se podělte. Ať to jsou ty, které jste nově nabyli, nebo ty, které jste nasbírali v průběhu života – byla by škoda nechat si je jen pro sebe.

Zdroj: Informační servis M. Dočekalová, AVVYATELIER, ateliér B. Jeřábkové, Ing. Kopecký.

Kam dál?
Neseďte s rukama v klíně
Domácí tělocvična – nepotřebujete drahé stroje!
Petanque slaví 100 let, přesto není hrou starců!
Modelářství: jak začít?
Taneční kavárna pro zralé a zkušené
Projekt SENIOŘI VÍTÁNI
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.