velikost písma: A +/ A/ A -

Umění žít tady a teď

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

Také se vám stává, že děláte jedno, ale myslíte na druhé? Staří mudrcové i současní psychologové se v jednom shodují, měli bychom se naučit žít tady a teď. Zní to jednoduše, ale jak na to?

Pro začátek si uveďme jednoduchý příklad: Jsme v kuchyni a připravujeme večeři. Myšlenky nám utíkají k tomu, co se dělo odpoledne v práci, co se asi dozvíme zítra při prohlídce u lékaře… Stop. Zhluboka se nadýchneme a v mysli se vrátíme k tomu, co právě děláme. Vnímáme vůni nakrájené zeleniny, její barvy, hudbu, kterou při vaření posloucháme. A těšíme se, že za chvíli povečeříme se svými blízkými. Využijeme všeho, co nám nabízí tento okamžik. Návrat k tělesným pocitům nám v tom pomůže. Není důvod se znepokojovat tím, co se stalo, ani tím, co přijde. Stejně se na události, které nás čekají v budoucnu, nemůžeme připravit. Než k nim dojde, ještě se toho hodně změní, my sami budeme jiní, ostatní také a jiná bude i realita, které se chystáme čelit.

Překážky a pasti
Ale jak to dokázat? V první řadě by se měl člověk zbavit toho, co mu v tom brání. Jednou z překážek je přemíra úkolů, které si klademe, a to jak v osobním, tak v pracovním životě. Nedokážeme je plnit, a to nás stresuje. Ve stresu sice umíme být výkonní, ale při tom, jak zuřivě šlapeme do pedálů, se nám zároveň ztrácí cíl, za nímž se ženeme. Je nejvyšší čas se zastavit, sepsat si, co nás čeká v následujícím týdnu, zamyslet se, co z toho je pro nás skutečně důležité, uvědomit si vlastní priority a jim přizpůsobit své konání.

Přečtěte si také: Neseďte s rukama v klíně

Tip Žijemenaplno.cz: Pronásleduje-li nás vytrvale strach z toho, co bude dál – zda budeme mít v důchodu dost peněz na zaplacení činže, budeme-li zdraví – pokusíme se zapudit tyto myšlenky konkrétními činy. Nestálo za to vyměnit náš velký byt za menší? Objednáme se k lékaři na dlouho odkládanou preventivní prohlídku. Odsuneme pocit bezmoci na vedlejší kolej. Tento postup můžeme uplatnit i v jiných situacích.

Přečtěte si také: Z izolace pomůže zahrádka, jóga i historie

Krůčky a kroky
Příliš ambiciózní plány – překážka, která nám brání prožívat přítomnost. Ta je obětována ve jménu budoucího ideálu, na jehož dosažení vyplýtváme veškerou energii. Protipólem přehnané aktivity je nečinnost. Nahromaděná traumata, zklamání, neúspěchy, nám brání radovat se, vystoupit z ulity, zapojit se do života. Nečinnost vyvolává nespokojenost a ta vede opět k nečinnosti. Jak vyjít z bludného kruhu? Důležité je začít od malých činů s malými riziky a ve známém prostředí – krůček po krůčku. „Na počátku každé cesty, i té tisícikilometrové, je malý krůček,“ říká filozof Lao-c´. Tato strategie funguje všude, ať se chystáme hledat zaměstnání či přestat kouřit.

Kam dál?
Jan Cimický: „Psychické problémy je třeba řešit včas“
Hudba stimuluje mozek a zpomaluje stárnutí
Ortorexie – posedlost zdravým životním stylem
Ergoterapie udržuje kvalitu života
Při depresi jezte mungo a chřest
Ztratil partner práci? Podpořte ho!

Jaký je váš recept na spokojený život? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.