velikost písma: A +/ A/ A -

Pojďte se „projít“ do pražských parků

Autor: Alexandra Videmannová | komentářů: 0

Praha je pro pěší turistiku jako zrozená. Nabízí mnoho zeleně, rovné i kopcovité terény, zkrátka přírodu, kterou je třeba uctívat, ale i prakticky využívat. Rozsáhlé parky, které jsou někdy přímo uprostřed města, jsou využívány cyklisty, kolečkovými bruslaři a v poslední době i příznivci Nordic walking.

Nordic walking by se dal charakterizovat jako sport pro všechny generace. Chůze s lehkými, skládacími hůlkami je mladá sportovní disciplína, která se vyvinula velmi rychle. Vlna nadšení se rozšířila z Finska po celé Skandinávii a pak i do střední a jižní Evropy. I naše republika není výjimkou a tak má tento sport u nás stále více fanoušků. Hůlky, které jsou nezbytnou součástí tohoto sportu, tu ale nejsou jen proto, že by nám přestávali sloužit nohy, nýbrž při chůzi pomáhají rozpohybovat celé tělo a přispívají ke svižnému tempu. Jeho náročnost lze velice lehce přizpůsobit vlastní sportovní úrovni a tak lze tento sport provozovat ve všech věkových a výkonnostních skupinách a prakticky kdekoliv během všech ročních období.

Nordic walking v Praze, aneb lekce a zapůjčení holí zdarma
Přímo v Praze byl v polovině dubna spuštěn unikátní projekt bezplatných cvičení fenoménu zvaného Nordic walking pod vedením Davida Hufa a jeho trenérů z 4fitness týmu. I když Davida známe spíše jako Mistra světa a několikanásobného Mistra Evropy a Mistra České republiky ve sportovním aerobiku, po skončení své reprezentační kariéry se již dlouho profiluje jako poradce zdravého životního stylu a osobní trenér a instruktor skupinových forem aerobního cvičení. „Nordic walking je vlastně aerobní aktivita, při níž dochází k adekvátní zátěži srdečně cévního systému a důkladnému zapojení celého těla. Je to výborná prevence proti civilizačním chorobám a vhodný kondiční trénink pro všechny, kteří mají rádi příjemně intenzivní pohyb na čerstvém vzduchu,“ upřesňuje David Huf.

Správná technika chůze je velice důležitá a někdy si člověk nesprávným držením těla a pohybu může více uškodit, než pomoci. Právě proto je určitě lepší si přijít vyzkoušet tuto aktivitu pod odborným dohledem. Samozřejmě je možné koupit si hole a vyrazit do terénu sám, ale malá instruktáž doplněná o ukázky cvičení rozšíří možnosti, jak zlepšit své zdraví. V pondělí se trénuje od 10:00 do 10:50 hod. ve Hvězdě (sraz u vstupu z pláně na Vypichu), každé úterý od 10:00 do 10:50 hod. je k dispozici Kunratický les (sraz u Velkého Altánu) a každý čtvrtek od 10:00 do 10:50 hod. je připravena Stromovka (sraz u restaurace Stará Vozovna). Projekt „Pojďte si zacvičit do pražských parků a lesů“ podpořilo hlavní město Praha částkou 800 tisíc korun ze sportovních grantů a má trvat minimálně do října. Na příchozí čekají kvalifikovaní trenéři a celé cvičení je zdarma. Na lekcích je možnost bezplatného zapůjčení holí, ale je nezbytné, aby před zahájením cvičení „chodci“ raději informovali lektora o případných zdravotních omezeních. Na vlastní kůži jsem se přesvědčila, že s hůlkami to zvládají padesátníci stejně jako osmdesátníci.

Stromovka volá
Od první lekce ve Stromovce uplynula už hodně vody. Pravidelně se zde schází okolo čtyř desítek aktivních seniorů, kteří nejen kráčejí krásným lesoparkem v tom správném stylu, ale někteří i v docela velkém tempu. Jiní to berou spíše jako procházku „růžovým sadem“ a kochají se okolím. Během relaxačního cvičení nás ale všichni dojdou. Pokaždé se snažíme zvolit trochu jinou trasu, abychom se podívali i na místa některým neznámá. Romana Mihalus Bernasová - naše trenérka - nám ochotně nastavuje hůlky a také nás v průběhu chůze upozorňuje na chyby, kterých se stále ještě po měsících tréninku dopouštíme. Během „procházky“ je také čas si trochu poklábosit s ostatními a tak mi nedalo a zeptala jsem se těch nejvěrnějších chodců na pár otázek. Maruška, které je 86 roků, je již čtyřnásobnou prababičkou. Nordic walking objevila před dvěma roky v Německu a nechala si hůlky nadělit k Vánocům. „Chodím 2-3x týdně, ve čtvrtek ve Stromovce a ještě s kamarádkami během týdne na Ladronce. Mimo to stihnu ještě 3x týdně plavat. Více už opravdu nezvládnu, ještě mne totiž zaměstnávají pravnoučata, lítám s nimi na různé kroužky a na chatě s nimi hraji pink pong,“ dodává Maruška. Z trochu jiného těsta je 58letá Blanka, která ještě nyní chodí na směny do práce. „Byla jsem permanentně unavená, ale do práce chodit musím, jinak bych to finančně neutáhla. Zemřel mi manžel a po roce i můj pes. Nordic walking je ale pro mne nová motivace a vždy se po hodinách cítím skvěle. Mám konečně pocit, že něco dělám sama pro sebe.“ Věrné kamarádky a spolužačky z „mladých“ let šedesátnice Zuzka a Věrka jezdí spolu již pět roků na kole a hledaly ještě jiný doplňkový sport, který by pomohl uvolnit bolavá záda. „Našly jsme informace na internetu a neodolaly. Chodíme nyní pravidelně v pondělí ve Hvězdě a ve čtvrtek ve Stromovce. Víkendy pak trávíme na kolech zase s jinou partou.“ Jen stěží najdete mezi aktivními „holkami“ nějakého chlapa. Jedním z nich je Otakar, který je zde se svoji manželkou. „To víte, kdybych nešel, asi bych k obědu nic nedostal…,“ dodává s mírným potutelným úsměvem „Na druhé straně, jsem bývalým aktivním sportovcem a ani jsem před měsícem netušil, jak toto protažení opravdu zabírá. S manželkou chodíme každé ráno pravidelně a tak když se náhodou jednomu nechce, je tu ten druhý, aby ho povzbudil. Máme celý den pak mnohem lepší náladu, než sedět doma u televize.“

Jak jsem si mohla potvrdit na vlastní kůži, pravidelná chůze s hůlkami je prostě fajn. Spojíte nejen příjemné s užitečným, ale potkáte a navážete nová přátelství a zjistíte, že mnohé starosti s bolavými zády se dají za pomoci Nordic walking alespoň trochu zmírnit. Když k tomu ještě přidáte nepřeberné množství švitořivého ptactva, nádherné vzrostlé stromy postupně doplňující úplně čerstvě zasazené, sem tam nějakou tu zrzavou veverku i s mláďaty, co víc si můžete přát. Někteří z nás si dobrovolně prodlužujeme svoji „hodinku“ o následné další, třeba přejít řeku Vltavu až do ZOO, nebo až do Klecánek.
A jestli toho budete mít stále málo, stačí navštívit i jiné sportovní aktivity, třeba na Praze 6, kam se vydáme někdy příště.

Kam dál?
Nordic walking: svižná chůze
Chůze jako sport? Ano!
Do fitka v pokročilém věku bez studu!
Seniorské slevy pro vstup do ZOO a zahrad v Praze
http://praha-sportovni.cz/?sport=nordic-walking
http://www.chodime.cz

Poletucha napsala do našeho diskuzního fóra: "Taková večerní procházka svižnějším krokem je určitě fajn. Já pokud mohu, jedzdím na kole, ale více chodím se psem do lesa, pěkně svižnou chůzí a pak mám hned lepší pocit, že jsem pro sebe něco udělala. A také nikde nejezdím výtahem.Nohy mi zatím slouží a schody seběhnou i vyklušu zatím v pohodě. A nejlepší relax, kdy se zapojí svaly je podle mne tanec. Jenže musí být s kým. Ale dá se i doma při pěkné dudbě."

Už jste chůzi s holemi vyzkoušeli? Víte, že některá města a městské části pořádají ZDARMA Nordic walking opro veřejnost pod vedením zkušených instruktorů? Poraďte ostatním stejně jako Poletucha v diskuzním fóru svoje tipy a triky na to jak začít, kde chodit a proč vás tato aktivita baví. Najdete nás také na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Nordic walking