velikost písma: A +/ A/ A -

Jak si udržet krásu ve zralém věku

Autor: Irena Ševelová | komentářů: 0

Dnešní žena po padesátce nemá zapotřebí lákat muže na minisukni. Má mnohem víc, co může nabídnout. A tak není divu, že se za ní na ulici otočí nejeden muž - třeba i o generaci mladší.


Pohyb a zas jen pohyb
Udržet se fit a krásná po padesátce dnes není nic neobvyklého. I když to nerady slyšíme, právě pohyb a zdravá strava přispívají nejvíce k naší fyzické, ale také psychické kondici. Menopauza bohužel zapříčiní ukládání tuků do míst, kde je ze všeho nejméně rády vidíme. Nezbývá než snížit příjem kalorií a více sportovat. Ideální je zaplatit si osobního trenéra. Získáte jednak dohled profesionála, který připraví cvičební program právě pro vaše potřeby, a jednak budete cvičit pravidelně, což je základ úspěchu. Zrušit plánovanou návštěvu posilovny si sama sobě snadno zdůvodníte, ale zrušit schůzku s trenérem, který na vás čeká, je z psychologického hlediska mnohem obtížnější. Pokud se přece jen rozhodnete pro cvičení bez dohledu, doporučujeme jógu nebo pilates. Toto cvičení má své základy v rehabilitačních cvicích, takže pomůžete i svým bolavým zádům.

Pozor na diety!
Už jste si asi všimly, že sladkosti a jiné prohřešky, které vám před lety procházely, si nyní vybírají svoji daň. Nedejme jim k tomu příležitost! Nejde o to hladovět, ale jíst zdravěji, pestřeji a hlavně pravidelně. Odborníci doporučují 5 porcí denně, snídani, svačinu, oběd, druhou svačinu a večeři. Když budete přes den hladovět a v noci se pořádně najíte, vaše tělo si tuky uloží.

Bude také nutné naučit se ošidit své tělo. Bílé pečivo nahraďte tmavým celozrnným, croissant s čokoládou vyměňte za vločky nebo za müsli s oříšky smíchané s bílým jogurtem. Tahle dobrota zažene chuť na sladké a zároveň nahradí kalorickou snídani, pokud jste na ni byly doposud zvyklé. Místo ranní kávy si raději připravte zelený čaj. Na svačinu je ideální ovoce. Ovoce obsahuje mnoho sacharidů, proto se doporučuje jíst je pouze dopoledne. Na oběd si vyberte prostředí, které vás nebude lákat k prohřeškům. Máte-li v blízkosti jídelnu se zdravou výživou, zamiřte právě tam. Oběd by měl obsahovat hodně zeleniny, ryby, dušené maso nebo zahuštěné vývary. Na menší velikost oblečení se určitě můžete těšit, pokud vydržíte jíst odděleně maso od příloh, ale samozřejmě také bez pečiva. Druhá svačina může být zeleninový salát. Na večeři si připravte třeba restované kuřecí maso. Důležitý je také pitný režim. Stále platí, že musíme vypít 2 litry denně. Černý čaj nebo kávu nepočítejte. Pokud se těchto nápojů nedokážete vzdát, vypijte alespoň za každý šálek kávy sklenici vody navíc, protože káva, jako známo, dehydratuje.

Líčení po padesátce
I v tomto věku platí zlatá střední cesta. Základem všeho je kvalitní hydratační krém s UV filtrem. Tak zabráníte nehezkým pigmentovým skvrnám na obličeji. Make-upy, a kosmetiku vůbec používejte výhradně tu, která je určena zralé pleti. Máte-li mastnější pleť, nahraďte make-up raději pudrovými přípravky. Make-up můžete smísit s troškou rozjasňujícího krému. Dosáhnete tak mnohem vyššího jasu pleti než kdybyste nejdříve nanesla krém a pak teprve make-up. Máte-li světlejší pigment, vyměňte černou řasenku za hnědou a k ní ve stejném odstínu dolaďte i barvu tužky. Pozor na dokreslené obočí, to vám jen věku přidá. Malovat si tužkou obočí již dávno není moderní. Otřete štětec řasenky a jen zlehka se dotkněte chloupků, které dotváří obočí. Docílíte tak mnohem přirozenějšího dojmu. Barevným rtěnkám také odzvonilo. Když jste na ně zvyklá, používejte alespoň hydratační rtěnky světlých odstínů. S věkem se kontura rtů zužuje, doporučujeme proto použít konturovací tužku v barvě vašich rtů nebo o tón světlejší. Jako výplň využijte lesk na rty s efektem chilli papriček. Tyto lesky znatelně zvýší objem vašich rtů.

Tip na závěr: Máte-li světlejší odstín pleti a toužíte po čokoládovém opálení, jsou i jiné způsoby, jak ho docílit než trávit čas v soláriu, v němž naše pleť dříve stárne. Použijte tzv. samoopalovací nástřiky, které zajistí rovnoměrné opálení beze skvrn.

Kam dál:
www.kosmetika.cz
www.moda.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.