velikost písma: A +/ A/ A -

Právní pomoc zdarma

Autor: Pavel Plohák | komentářů: 1

Máte potíže v zaměstnání a sami je nezvládnete? Nemáte peníze na právníka? Potom můžete využít služeb bezplatné právní pomoci organizace Iuridicum Remedium.

Iuridicum Remedium je nestátní nezisková organizace na ochranu lidských práv typu „watchdog“. Zaměřuje se na konkrétní případy porušování lidských práv a jejich právní řešení. Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Projekt profesionálního právního poradenství je určen všem zaměstnancům s pracovně-právními problémy z celého území republiky kromě Prahy. Tříletý projekt byl zahájen loni v červnu a nabídka právních služeb je opravdu široká. Člověk, který má nějaký problém se svým zaměstnavatelem, se může na občanské sdružení Iuridicum Remedium obracet s prosbou o radu, se žádostí o sepsání podání, může požádat i o zastupování u soudu nebo správního orgánu.

Respektujte nás!
Podle koordinátora projektu Davida Kyncla je pomoc určena lidem, jejichž práva jsou na trhu práce porušována a kteří jsou znevýhodněni při možnosti opatřit si komerční právní pomoc, ať už věkem, etnikem, postižením nebo sociálním statusem. „Chceme posílit respekt zaměstnavatelů k právům zaměstnanců, což je dnes prakticky největší problém tuzemského pracovního trhu,“ říká David Kyncl. „Jako organizace spolupracujeme s dalšími specializovanými neziskovými organizacemi, s Kanceláří veřejného ochránce práv a advokátními kancelářemi zařazenými v pro bono (veřejně prospěšném) programu.“

Jde to i zadarmo
„Řešili jsme například případ zaměstnankyně, které zaměstnavatelka neplatila po dva měsíce mzdu, k tomu ji zatěžovala prací navíc a účelově ji obvinila z krádeže hotovosti, aby měla důvod se s ní bez splnění svých povinností rozloučit. Klientka se však nezalekla, obrátila se na IuRe a to poskytlo právní pomoc. Když zaměstnavatelka nereagovala na výzvu našich advokátů k dobrovolnému splnění povinností, podali jsme žalobu na zaplacení dlužné mzdy a dalších nároků,“ vysvětluje David Kyncl. Zájemci o pomoc mohou občanské sdružení Iuridicum Remedium kontaktovat nejlépe e-mailem nebo písemně. Na začátku je potřeba stručný písemný popis případu a kopie nebo skeny související dokumentace. Na základě těchto podkladů pak právníci IuRe vyhodnotí, zda a jak mohou u každé jednotlivé kauzy pomoci. V případě potřeby následuje osobní setkání s klientem.

Kam dál?
Odpovědi na nejčastější dotazy najdete zde

Kontakt:
Iuridicum Remedium, o. s.
U Průhonu 23/1204
170 00 Praha 7
http://www.iure.org, e-mail: [mailto=http://[email protected]][email protected]

Zdroj:
www.mpsv.cz
www.iure.org
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.