velikost písma: A +/ A/ A -

U moře buďte aktivní

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 1

Jestli každoročně trávíte dovolenou vleže na zádech a jediný pohyb, který uděláte, je pár kroků do vody, zkuste to letos jinak. Pro ty, kteří si chtějí u moře aktivně odpočinout, přinášíme pár tipů.

Když se ocitneme na břehu moře, v blízkosti skal, o které se tříští vlny, prostoupí nás příjemný pocit pohody a uvolnění. Může za to koncentrace iontů a také poměr pozitivních a negativních iontů, jež vdechujeme. Negativně nabité částice fungují jako biologické katalyzátory, dezinfikují životní prostředí, chrání nás před škodlivinami a pomáhají vytvářet fyziologickou harmonii. Dýchání ionizovaného vzduchu zlepšuje látkovou výměnu a je považováno za elixír mládí. Lidé, žijící v blízkosti rozbouřeného mořského pobřeží, se díky vysoké ionizaci (až 10 000 iontů na m3) dožívají v průměru o deset let více než lidé ve městě. Věděli jste, že vzduch u moře je asi 200x zdravější, než ve většině obývaných prostor? Nedostatečná koncentrace negativních iontů (v autě nebo u televize často menší než 20 iontů na m3) způsobuje snižování duševních a fyzických schopností. Není proto divu, že u moře většina z nás pociťuje euforii, zatímco doma usínáme u televize.

Učíme se dýchat
Hluboký tzv. břišní dech pomůže našemu tělu přijímat co nejvíce blahodárných látek. Ideálně jej natrénujeme vleže nebo v tureckém sedu. Nadýchneme se zhluboka, až „do břicha“, které se nafoukne jako míč. Výdech by měl být alespoň stejně dlouhý jako nádech, ale raději i o něco delší. Tento typ dýchání zajistí optimální přísun kyslíku a pročistí tělo, je i prostředkem k uklidnění a navíc vítanou masáží zažívacích orgánů. Negativní ionty podpoříme v jejich účinku, když budeme jemnými poklepy dlaní postupovat od žaludku přes bránici, plíce, průdušnici až k hrdlu a pak sestupně do podpaží, vnitřní stranou paže až ke špičce palce.

Jako ryba
Plaváním zaměstnáme všechny svaly, prohloubíme dech a posílíme kardiovaskulární soustavu. Ovšem měli bychom plavat minimálně půl hodiny. Když vydržíme hodinu, spálíme 500 až 700 kalorií. Navíc nám voda příjemně masíruje tělo a tím je i zpevňuje. Nejrozšířenější plavecký styl jsou prsa. Vyhovuje těm, kdo mají rádi hlavu nad vodou. To však příliš nesvědčí ani krční, ani bederní páteři. Proto je dobré střídat je se znakem, ideálním při potížích se zády, která dostávají masáž především v bederní oblasti. Také krk je při tomto stylu ve správné pozici, což prospívá celé páteři. Můžeme zkusit plavat i s ploutvemi. Pohyb nohou je intenzivnější a jsou ve správné poloze, ať už jsme na břiše nebo na zádech. Kdo není velký plavec, může si přibrat desku na plavání.

Gymnastika ve vodě
Aquajogging, aquaboxing, aquabiking, aquastepping – ve vodě jde to, co na suchu a navíc s většími účinky. Můžeme si to vyzkoušet na jednoduchých cvicích z aquagymnastiky. Posadíme se na mělčině u břehu, voda by nám měla sahat po ramena. Rukama se opřeme o dno a s napjatýma nohama kmitáme (asi 20krát), jako bychom plavali znak. Pak si odpočineme, natažené nohy zvedneme do výšky asi 15 cm a kroužíme špičkami (15krát). Posilujeme tak břišní svaly. Pak se ve stejné hloubce položíme na vodu, rukama se opřeme o dno, nohy střídavě roznožujeme a přinožujeme a snažíme se mít zpevněné břicho a hýždě. Zopakujeme dvacetkrát a pak můžeme nohy křížit. Děláme to pro hezký tvar nohou. Nakonec odplaveme do hloubky po ramena, tam si stoupneme s rukama v bok. Unožujeme jednu nohu (20krát) asi na vzdálenost 20 až 30 cm a pak i druhou. Zpevňujeme tak stehna a procvičujeme rovnováhu. Nezapomínáme ani na paže. Zkusíme si v takto hluboké vodě zaboxovat.

Zapojte se do našeho diskuzního fóra zde.

Podvečerní aktivity
Opuštěná pláž v podvečer je ideální místo pro cvičení jógy, tai čchi, čchi kung. Začátečníci to zkusí napřed ve skupině pod odborným vedením. Mohou si třeba vybrat zájezd zaměřený na podobná cvičení.

Jestliže se na žádné cvičení necítíme, vydáme se minimálně na dvacetiminutovou procházku podél pobřeží ve vodě sahající asi do půli stehen. Kolena i kotníky se tím vydatně promasírují, krevní oběh ožije. Sportovnější typy se mohou i rozběhnout, ale pozor, nepřepínáme se. Aktivity u moře by měly být příjemné a přinést vítané zpestření a ozdravení těla i ducha.

Kam dál?:
Kam a s kým na dovolenou?
Tipy pro snadné cestování
Podnebí jako lék 1. díl
Podnebí jako lék 2. díl
Energie - klíč ke zdraví
Mohou senioři výhodně cestovat? Ano!
Jak na cestovní pojištění

http://www.cchi-kung.cz
http://www.taiji.cz
http://www.susmevemkezdravi.cz/

Jak trávíte dovolenou vy? Preferujete na dovolené aktivní odpočinek nebo lenošení? Jak posilujete svou kondici v běžném životě? Diskutujte přímo pod článkem nebo zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.