velikost písma: A +/ A/ A -

Jak usnout? Triky a fígly

Autor: Kateřina Čechová | komentářů: 0

O nespavosti se píše jako o fenoménu dneška. Opak je pravdou. Tyto problémy nás provázejí už od doby, co jsme seskočili ze stromů a začali myslet.



Spánek brali smrtelně vážně již ve starém Řecku. Bůh spánku byl Hypnos, který byl bratrem boha smrti Thanata. Jejich sestrami byly Oneiry, které ovládaly sny. Slavný Pythagoras vyjmenoval čtyři věci, které bychom měli ovládat – žaludek, sex, prchlivost a spánek.

Životní nutnost
Ať se na spánek podíváme filozoficky, z lékařského hlediska nebo od sporáku, k regeneraci organismu je životní nutností. Dosud nikdo nevymyslel kouzelnou energetickou pilulku, která by nás do půl hodiny postavila svěží na nohy a nahradila nám osm hodin spánku. Kdybychom se dožili devadesáti let, a to dnes není zas tak velký problém, prospíme třicet let, třetinu života. Neříkejte to workoholikům, nemuseli by z toho usnout.
.Jak tedy usínat? Jak se rychle pohroužit do říše snů? Pomiňme sofistikované lékařské metody, o těch ať pohovoří povolanější. Já jen připomenu, že dříve než se vydáte do ordinace můžete zkusit třeba fytoterapii, při které se využívají čaje z bylinných směsí, akupunkturu, jógu a také autogenní trénink. Milovníci vůní mohou zkusit polštářek s růžovými plátky henny, které prý mají uspávací efekt.

Domácí triky
Zeptala jsem se náhodně vybraných lidí, jaké mají triky na usínání. Nejlepší je prý panák slivovice, vlažné mléko, sklenka vína, četba, monotónní hovor členů rodiny. Dobré je se vysprchovat teplou vodou a sníst jablko. Někoho uspí plný žaludek, jiného meduňkový čaj. Jiní navrhují pořádnou dávku sexu, pokud jste v ložnici sami, postačí prý i autoerotika. Někdo si pouští Wericha a jiní potichu muziku. Řemeslníci ze střechy na mě hulákali, ať s nimi jeden den lezu po střechách a budu spát jak pařez.

Modrá hora
Já mám dvě zaručené „nelékařské“ metody, jak usnout. Skočte si do hračkářství a nakupte si svítící fosforeskující obrázky. Nejkrásnější jsou planetky a hvězdy. Nalepte je do výše vašich očí, když ležíte. Nejlépe na noční stolek z boku. Lampičkou je nasviťte a zhasněte. V pohodlné poloze se ně dívejte otevřenýma očima. Za několik málo minut spíte.
Další metoda vyžaduje více soustředění, ale i tady je pro mne úspěch zaručen. Pohodlně se zachumlejte do peří, zavřete oči a představujte si prohřátou krajinu. Volným krokem dojděte k modrému kopci. Barva je důležitá. Pod kopcem stojí člověk, kterému nevidíte do obličeje, je k vám zády. Postava před vámi začíná pomalu stoupat na kopec a vy ji rozvážně následujte. Vnímejte modrý kopec a člověka před vámi stoupajícího. Spánek se většinou dostaví pro netrénované do 10 minut, pro trénované do 5 minut. Neptejte se mě ale, co je na vrcholu kopce, nikdy jsem tam nestihla dojít.

Máte li své triky, jak zaručeně usnout, napište nám do našeho diskusního fóra. Nebo to napište rovnou pod tento článek. Třeba vaše metoda mnohým zoufalým nespavcům pomůže.

Kam dál?
Okrasné trávy: koncert pro vítr a stébla
Pichlavý dar slunce - Aloe vera
Na co využít cigarety?
Pokrok v léčbě bolesti
Správnou hygienou proti nákaze
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.