velikost písma: A +/ A/ A -

Pichlavý dar slunce - Aloe vera

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Aloe vera je považována za jeden z nejúčinnějších přírodních detoxikačních prostředků na světě. Inspirujte se znalostmi starověkých kultur a začněte třeba s očistnou kúrou.

Dobrá naděje
Původním domovem aloe vera (A. vulgaris, A. barbadensis) je suchá a teplá oblast Afriky. Odtud pochází také příznačný název „rostlina žáru“. Z více než 200 existujících druhů vykazují léčivé účinky pouze čtyři. Aloe se postupně rozšířila do celého světa a komerčně se pěstuje zejména v Karibiku, Středomoří, Japonsku a v USA. Tento sukulent patří do čeledi liliovitých. K léčebným účelům se používá druh Aloe barbadensis Miller – aloe vera. Můžete se setkat s aloe ve formě šťávy, gelu, prášku a dále jako s přísadou v různých kosmetických i jiných produktech. Z rostliny se získávají dvě rozdílné látky, které rozhodně není radno si splést – chladivým gelem se léčí popáleniny i problémy s trávením, naopak po požití hořkého latexu se mohou objevit křeče a průjem.

Pomazání nikoli poslední
Průhledný gel je bohatou zásobárnou zdraví prospěšných látek. Obsahuje vitaminy (A, některé ze skupiny B, C, kyselinu listovou), minerály (draslík, sodík, hořčík, vápník, zinek, chróm, měď), aminokyseliny, saponiny, enzymy, mono- a polysacharidy. Hlavní předností gelu při zevním použití jsou hojivé účinky na poškozenou kůži. Hydratuje a změkčuje pokožku, a tak poskytuje téměř okamžitou úlevu při drobných spáleninách, po přehnaném slunění, je vhodný i na menší omrzliny, odřeniny, ranky, bodnutí a kousnutí hmyzem. Navíc rozšiřuje krevní vlásečnice a urychluje tak hojení. Ničí některé bakterie, plísně a viry, proto se s úspěchem aplikuje na akné, lupénku, ekzémy i při léčbě bradavic a oparů. Pro své tlumivé účinky je aloe vera obsažena v přípravcích pro léčbu pohybového aparátu.

Přečtete si také: Jak na nemoci: domácí první pomoc

Krásu si hlídejte zevnitř
Stále populárnější je vnitřní užívání. Nejznámější je pozitivní vliv na trávicí potíže, aloe však má i celostní dopady. Zajímavostí je, že všechny účinné látky obsažené v rostlině fungují synergicky a jedna bez druhé ztrácejí svoji účinnost. Pití gelu či šťávy je velmi vhodné jako prevence vzniku nejrůznějších chorob, doplňková výživa i detoxikační kúra. Ozdravné účinky více než 200 mikronutrientů se projevují vyčištěním a nastartováním organismu a posílením imunitního systému. S tím souvisí i neméně zajímavý protialergický a protizánětlivý efekt. Zastánci pití aloe tvrdí, že působí individuálně, dokáže tak vyléčit celou škálu nemocí a omlazuje organismus zevnitř. Ozdravné kúry se doporučují 3x až 4x ročně. Výsledky ale nečekejte hned, aloe musíte věnovat i několik měsíců, aby ukázala, co umí.


Přečtete si také: Rady babky kořenářky

Lékárnička v květináči
Aloe vera jako pokojová rostlina se stala oblíbenou součástí domácí flóry. Je jednoduchá na pěstování, v létě vám ozdobí terasu, v zimě zase byt. A navíc čerstvý gel je účinný a levný. Získáte ho tak, že z listu odříznete několik kousků, které naříznete podélně. Lžičkou pak vyberte dužinu. Zpracování dráždivé slupky se však raději vyhněte. Při nakupování produktů z aloe vera si ověřte, zda mají pečeť IASC. Jedná se o certifikát, který vydává Mezinárodní vědecká společnost pro aloe. Pro kvalitu extraktu není rozhodující pouze poměr šťávy, vody a účinných látek, ale i další parametry. Biologicky aktivní extrakt je často účinnější než 100 % šťáva z aloe. Jelikož oblíbenost této rostliny napříč kontinenty stále stoupá, výrobci nejrůznějších produktů toho rádi využívají, aby u zákazníků zvýšili zájem o své výrobky.

Přečtete si také: Při depresi jezte mungo a chřest

Pro vytrvalce
Energetický nápoj pro větší výdrž připravíte z nejméně dva roky staré aloe vera. Listy nařízněte a vytáhněte veškerou dužinu. Přidejte stejné množství medu a grappy. Směs rozmixujte a uložte do tmavé místnosti na minimálně 10 dnů. Poté pijte každé ráno 1 cl.

Přečtete si také: Osvěžující vitaminové drinky

Pro vyznavače sluníčka
Pokud se rádi opalujete a občas se vám stane, že to jaksi přepísknete, bude se vám hodit následující recept. Zklidňující koupel jednoduše vykouzlíte přidáním jednoho až dvou šálků šťávy aloe vera do vany s vlažnou vodou. Pak už jen relaxujte a doufejte, že nad vámi nebyla zrovna ozónová díra.

Přečtete si také: Pozor na změny na kůži

Zrádný latex
Žlutý výtažek ze slupek listů působí jako silné projímadlo. Laicky ho určitě nepoužívejte, protože může vyvolat velmi nepříjemné stavy v břišní krajině. Rozhodně není vhodný pro těhotné a kojící ženy.

Kam dál?
Ginkgo probouzí paměť
Černý bez léčí i chutná
Jarní detoxikace

Máte zkušenosti s léčivými a hojivými účinky Aloe vera? V jaké formě a na jaké neduhy ji používáte? Podělte se o své rady a zkušenosti s ostatními čtenáři pod článkem nebo v diskuzním fóru. Vstup do diskuze zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.