velikost písma: A +/ A/ A -

Správnou hygienou proti nákaze

Autor: Pavel Plohák | komentářů: 0

Už mnohokrát v minulosti bylo prokázáno, že mnoho infekcí šíříme vlastníma rukama. Význam správné hygieny stále roste zejména v souvislosti s šířením onemocnění SARS, ptačí nebo prasečí chřipky.

Klienti v zařízeních pro seniory nebo dlouhodobě nemocné jsou z různých důvodů vystaveni vysokému riziku infekce. A nejen oni. Platí to i o nemocnicích, lékařských ordinacích, zařízeních sociálních služeb, o místech, kde se shromažďuje mnoho lidí, jako jsou obchodní centra, sportovní a kulturní zařízení apod.

Neviditelné zlo
Senioři jsou k přenosným nemocem citlivější, protože mají oslabený imunitní systém nebo trpí chronickými nemocemi. Ruce mohou být přenašečem tranzientních mikroorganismů (přechodná mikroflóra přenesená kontaktem na ruce z cizího zdroje původce nebo z jiné části vlastního těla). Patří sem nepatogenní, podmíněně patogenní i patogenní mikroorganismy: streptokoky, enterokoky, acinetobaktery, enterobaktery, Escherichia coli, pseudomonády, Serratia sp., kandidy, mykobakterie, enteroviry, rotaviry, reoviry, paramyxoviry, viry hepatitid A, B, C a další.

Přečtěte si také: Masážní kartáče a žínky očistí tělo i duši

Spolehlivě je odstraní pouze dezinfekce. Rezidentní (trvalou) mikroflóru kůže mohou např. při zánětlivých procesech na rukou tvořit kromě zmíněného staphylococca také sarciny, papillomaviry nebo herpesviry. Zbavit se jich můžeme opět jen dezinfekcí. Jak by měla vypadat?

Přečtěte si také: Saunování – odpočinek, relaxace, péče o zdraví i pokožku

Umývání nestačí
Jestli si myslíte, že stačí si ruce umývat, jste na omylu. Mytím rukou ve vodě s tekutým mýdlem nebo dezinfekčními mýdly se sice případná kontaminace sníží, ale zvláště ve druhém případě může mít časté užívání alergické vedlejší účinky. Řešení je hygienická dezinfekce s použitím alkoholových dezinfekčních prostředků, jejichž snášenlivost je lepší než u mýdel. Jsou snadno dostupné v prodejnách s drogistickým zbožím. Nemocniční personál spoléhá na nošení ochranných rukavic nebo na chirurgickou dezinfekci, která redukuje i rezidentní mikroflóru. Nezapomeňte však, že hygienická dezinfekce rukou je neúčinná, pokud máte na rukou hodinky, náramky, dlouhé nebo umělé nehty. Dále platí, že pokud se nemusíte dotknout vodovodní baterie, máte vyhráno. Tzv. bezkontaktní technika se dnes už rozšiřuje do každé domácnosti nebo zdravotnického zařízení: páky můžete ovládat loktem, nožním pedálem, kontaktní lištou nebo senzorem. Po dezinfekci nezapomeňte na ošetření rukou ochranným krémem nebo pleťovým mlékem. Dodržovat zásady hygienické dezinfekce rukou v cizím prostředí je často problematické, doma nebo v zaměstnání by to mělo být povinností. Dezinfekce rukou je mnohonásobně levnější než náklady spojené s léčením nemocí způsobených infekcí.

Kam dál?
Pozor na změny na kůži
Dejte pigmentovým skvrnám vale
Atopický ekzém – chronické onemocnění kůže
Paradentóza: nebojte se promluvit!
Aromaterapie - léčba vůní

Informace o jednotlivých druzích dezinfekčních prostředků a jejich složení najdete na www.dezinfekce.com, návod na mytí rukou podle Ministerstva zdravotnictví na www.knihabezpeci.mzcr.cz.

Zdroj:
Sociální péče 5/2009
knihabezpeci.mzcr.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.