velikost písma: A +/ A/ A -

Pokrok v léčbě bolesti

Autor: Pavel Plohák | komentářů: 0

Bezmála pětina dospělých Evropanů dnes trpí važnými bolestmi a spotřeba silných opioidů stoupá. Moderní léčiva jsou k pacientům šetrnější a působí komplexně.

Klasické opioidy, jako je např. oxykodon hydrochlorid, mají vedlejší účinky na centrální nervovou soustavu a gastrointestinální trakt. Nové léky ze skupiny MOR-NRI, prvním z nich je tapentadol, mají v tomto směru mnohem lepší výsledky. Na kongresu mezinárodní asociace pro studium bolesti Pain in Europe v Lisabonu byla před půl rokem představena klinická studie porovnávající tapentadol s oxykodonem.

Přečtěte si také: Co nám signalizuje bolest hlavy

Nová naděje
Výsledky ukázaly, že tapentadol přinesl nejen efektivní úlevu při chronické bolesti zad, ale ve srovnání s oxykodonem i lepší gastrointestinální tolerabilitu. Nepříznivé účinky na gastrointestinální trakt zaznamenalo 61 % pacientů léčených oxykodonem hydrochloridem, ve skupině s tapentadolem to bylo 43,7 %. Z důvodu těchto nepříznivých účinků byla léčba tapentadolem přerušena pouze u 5 % pacientů, zatímco u oxykodonu to bylo bezmála čtyřikrát více pacientů.

Přečtěte si také: Aby domácí práce nebolely

Bez vedlejších účinků
Co omezuje vedlejší účinky? Je to nový mechanismus působení, kdy jedna molekula funguje jako agonista (aktivuje biologickou akci) opioidových receptorů (MOR) a současně jako inhibitor (brzdící faktor) zpětného vychytávání noradrenalinu (hlavní hormon mentální bdělosti). Podle profesora Anthonyho Dickensona, významného farmakologa bolesti z katedry farmakologie Londýnské univerzity umožňuje užití tapentadolu komplexní působení léku na různé druhy bolestí. Bolest lze zvládat s nasazením menšího množství opiátů, léčba bude méně zatěžovat pacienty typickými vedlejšími účinky, jako jsou nauzea a zvracení. Tapentadol je rychle absorbován a také vylučován, působí nejen na akutní pooperační či postextrakční bolest, úspěšný je i u chronické bolesti a dokonce u diabetické neuropatie. To je významné vzhledem k tomu, že v České republice trpí diabetem přes 7 % populace a asi u poloviny pacientů je diagnostikována neuropatie. Tapentadol PR (prolonged release – s prodlouženým uvolňováním) jako centrální analgetikum by měl být schválen pro užívání v Evropě i ČR koncem tohoto roku.

Kam dál?
Sex a bolest 1.díl
S léky bez receptu zacházejte opatrně
Své zdraví i sexuální prožitek zlepšíte cvičením svalů pánevního dna
Zbavte páteř bolesti

Bolí vás záda? Bojujete proti bolesti cvičením nebo medikamenty? Omezuje vás bolest v běžných činnostech, nebo ji už berete jako běžnou součást všedního dne? Podělte se o svou zkušenost s oatatními čtenáři v diskuzním fóru, pod článkem nebo na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Bolesti páteře