velikost písma: A +/ A/ A -

Sviťte šetrně – úsporně a ekologicky

Autor: Bohumír Kotora | komentářů: 0

Moderní osvětlení musí být funkční a energeticky úsporné. Navíc by mělo umožňovat přizpůsobit charakter osvětlení různým situacím, a to uživatelsky příjemným způsobem. Na co je tedy nutné dbát, aby byly splněny tyto požadavky?

Jak lze uspořit energii a peníze v oblasti osvětlení? Snadno a dosažené úspory nejsou zanedbatelné. V praxi to znamená používat vhodné osvětlení pro konkrétní účel a nesvítit v prostorách, kde to v danou chvíli není nezbytné.

Základní principy šetrného osvětlení
Šetřit elektřinu v osvětlovacích soustavách lze volbou světelných zdrojů a svítidel s vysokou účinností – tedy těch, které s daným elektrickým příkonem vytvářejí více světla. Důležitým faktorem je rovněž optimální směrování světla: nesvítit vodorovně a vzhůru je jen základní požadavek. Dále je nutno všechno světlo směrovat jen na plochu, kterou chceme osvětlit, aby zajišťovalo rovnoměrnost osvětlení s dostatečnou minimální intenzitou. V opačném případě je lidský zrak oslněn světlejšími místy, což odvádí pozornost od vizuálních podnětů. Příkladem může být zamíření světla do ložnice: škodí kvalitě našeho spánku.

Žádoucí také je, aby světelné zdroje obsahovaly co nejméně rtuti. Proto se z prodeje postupně stahují klasické žárovky, zářivky či vysokotlaké výbojky, vesměs zdroje s vysokým obsahem tohoto chemického prvku. Vše reguluje nařízení Evropské unie týkající se klasických žárovek, které už se nebudou vyrábět. Od září 2009 tak skončily žárovky s příkonem nad 80 W, letos zmizí z trhu žárovky nad 65 W a do roku 2016 nebudou ani 15W žárovky. Daný výnos má samozřejmě přímý dopad na celosvětový trh. Nastupují moderní technologie a klasické žárovky vytlačují nové zkratky typu LED či OLED.

Technologie LED a OLED otevírají nové možnosti – více se dozvíte v článku: LED – světlo pro lepší zítřek

Důraz na energeticky úsporné výrobky a cenu
Podle nedávné studie nejmenovaného gigantu na trhu svítidel jsou diody k životnímu prostředí minimálně stejně šetrné jako úsporné zářivky, z hlediska ekologické zátěže pak nesrovnatelně lepší než klasické žárovky. Nejnovější generace diodových svítidel typu LED dosahují životnosti až 25 000 hodin při příkonu 8 W. K dosažení stejně dlouhé životnosti by bylo zapotřebí 25 klasických 40W žárovek (průměrná životnost jedné žárovky je 1 000 hodin).

Srdcem každé LED diody je čip, jehož kvalitu, výkon a životnost ovlivňuje celá řada faktorů při jeho vzniku. Díky tolerancím při výrobě jsou finální produkty při výstupní kontrole výrobci řazeny do tří kvalitativních tříd A, B a C. Výrobky ve třídě A jsou perfektní, ve třídách B a C se mohou vyskytnout některé vady – nepřesný úhel světelného paprsku, špatné centrování světelného zdroje, odchylky v barvě, nižší svítivost nebo nepřesné umístění kontaktů. Protože výrobci světelných zdrojů nakupují LED diody různých kvalitativních tříd, mohou se jejich výrobky cenově lišit až o 50%.

Přečtěte si také: Šetřete i při vaření kávy

Píše se nová kapitola osvětlení
Modernizace a pokrok se nedají zastavit. A tak se i v oblasti osvětlení na spotřebitele valí jedna novinka za druhou. LED diody například snadno nahradí klasické zářivky T8 jako úsporná alternativa ke klasickým technologiím. Dosavadní světelné instalace s klasickými 36W zářivkami T8 a tlumivkami lze nyní nahradit úspornou diodovou technologií prostřednictvím vysoce výkonného modelu T8 Substitube, který přináší na jedno svítidlo až padesátiprocentní úsporu energie. Při „náhradě“ není nutné nijak zasahovat do původního provedení. Stačí jen vyměnit startér, aby byl patřičně využit úsporný potenciál polovodičové technologie.

Jak bude osvětlení vypadat v budoucnosti, se dá uvést na úsporných diodách OLED. Reflexní panely osazené organickými diodami Orbeos jsou ukázkou konkrétních možností využití tenkých zdrojů světla nejrůznějších barev a tvarů. Ve zdroj světla se dá nyní proměnit v podstatě jakýkoliv předmět, nábytek, stěny, okna i celá řada dalších předmětů, ba i celé plochy, jako jsou stropy nebo přepážky. Nová plošná svítidla – kombinovaný panel o ploše jednoho metru čtverečního – nabízejí dokonce možnosti grafických efektů a široký výběr barev a tvarů.

Fantazii se meze nekladou, svědčí o tom i kombinace obou technologií – bodového LED diodového osvětlení spojeného s povrchovým zdrojem světla diod OLED – nabízející kombinaci různých způsobů osvětlení domácnosti. Je to důkaz, že se světlo může šířit celoplošně, nejen z jednoho místa z jednotlivých svítidel, jako tomu bylo dříve. Důkaz, že nové technologie nabízejí nevídanou kreativní svobodu a naprosto změní naše vnímání prostoru a světla.

Přečtěte si také: Lampy a lampičky vdechnou život

Předběhněte dobu
Úsporné polovodičové LED světelné zdroje představují již skutečnou alternativu ke klasickým technologiím. K jejich hlavním přednostem patří krátká doba návratnosti investice, snadná montáž a estetické provedení. Chcete-li dosáhnout větších úspor, doporučujeme investovat nejen do nákupu úsporných žárovek, ale i do nastupujících moderních produktů. Tato investice se vám určitě vyplatí. Nehledě na to, že jde o celoevropský trend s narůstající tendencí. Do roku 2012 totiž odborníci předpovídají až trojnásobný nárůst objemu prodeje světelných diod (LED) a organických diod (OLED), a to až k hodnotě téměř 13 miliard eur.

Kam dál?
Každá koruna se počítá
Jak ušetřit ve velkých prostorách
Energie zadarmo?
Trh s elektřinou se drobí
Tepelná čerpadla vyrábějí „chytré“ teplo
Proč je nutné vést rodinný rozpočet

Využíváte již ve své domácnosti LED osvětlení? Napište nám svůj názor na tuto technologii přímo pod článek nebo do fóra.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.