velikost písma: A +/ A/ A -

Okrasné trávy: koncert pro vítr a stébla

Autor: Zahradnictví Líbeznice | komentářů: 0

Až donedávna byly okrasné trávy na zahradách spíše vzácností. V poslední době se to změnilo - všimli si jich zahradní architekti i majitelé zahrad.

O místo, které si ozdobnice, bezkolenec, třtina a jejich příbuzní získali, už nepřijdou. Jen si zkuste záhon, skupinu trvalek či pohledové místo v trávníku představit bez jejich dekorativních listů a jemných stébel nebo lat - něco důležitého by tu chybělo. A co teprve v zimě, když šedivou zahradu zasype sníh. V smutném ročním čase jsou husté trsy jedním z mála ostrůvků, na které stojí za to se podívat. A když zafouká vítr, jsou i slyšet.

Kde jim to sluší?
Vzrůstné trávy mohou kralovat smíšenému záhonu, opticky oddělit a zaclonit terasu či místo posezení nebo růst solitérně v trávníku – pokaždé budou na správném místě. Sluší jim to v tradiční venkovské zahradě právě tak jako v městské předzahrádce, ale opravdu doma jsou v moderní zahradě, kde jejich jemné linie dokonale souzní s geometrickým uspořádáním.

Ve skupině okrasných trav a jejich příbuzných, travin z čeledi šáchorovitých a sítinovitých, se najdou desítky rodů s nespočtem druhů a odrůd. Jsou mezi nimi letničky i dlouhověké trvalky, drobné druhy vhodné jako doprovod i nepřehlédnutelné dominanty. Právě jim se budeme v následujícím textu věnovat.

Výběr mohutných trav je bohatý
Mezi nejznámější patří pampas dvoudomý (Cortaderia selloana), ozdobnice obrovská a čínská (Miscanthus giganteus a M. sinensis), třtina špičatokvětá (Calamagrostis x acutiflora), chrastice rákosovitá (Phalaris arundinacea), kavyl obrovský (Stipa gigantea) a bezkolenec rákosovitý (Molinia arundinacea). Krásné a nenáročné jsou i o něco menší dochany (Pennisetum) a drobnější kavyly (Stipa).

Vesměs se jim daří na slunných stanovištích; výjimkou mezi „obry“ je bezkolenec rákosovitý, který může bez problémů růst i v polostínu. Hledáte-li trávu na stinné stanoviště, vyzkoušejte některý z drobnějších druhů: třeba biku lesní (Luzula sylvatica) nebo ostřici Morrovu (Carex morrowii). Na půdu nejsou náročné: vyhovuje jim běžná, výživná zahradní zemina. Slunomilné druhy pocházející ze stepí dávají přednost chudé, dobře provzdušněné půdě, zatímco stínomilné trávy, jejichž domov je v lese, vyžadují půdu s vyšším obsahem humusu.

Péče a výsadba
Pokud jde o péči, omezuje se vlastně jen na jeden základní úkon: jarní sestřižení listů a stébel těsně nad zemí. Při tom dejte pozor, abyste nepoškodili pupeny, které jsou už připraveny k vyrašení. Na podzim rostliny nestříhejte – sebe byste připravili o okrasu zimní zahrady a trávy byste zbavili přirozené ochrany před nepříznivým počasím. Většina druhů a odrůd také bez problémů přezimuje, potíže jim může působit jen zimní vlhko. Výjimkou je pampas dvoudomý, který potřebuje zimní kryt.
Ideální čas pro výsadbu je na jaře, ale kontejnerované rostliny, které se běžně prodávají, můžete vysazovat po celou sezonu. Na jaře je také dobré rostliny přihnojit buď kompostem, nebo minerálním hnojivem.

Zajímavé druhy a odrůdy
Pampas dvoudomý (Cortaderia selloana)
Listy vysoké až metr a stébla přesahující dvoumetrovou výšku, na nichž se koncem léta objevují husté, stříbřitě zbarvené laty. Pěstují se jen samičí rostliny. Jedna z nejnáročnějších trav: vyžaduje teplo, chráněné stanoviště a výživnou, propustnou půdu. Na podzim svažte zelené listy a stébla a kořeny zakryjte listím, chvojím a fólií, která zabrání pronikání vody. Na zahradě je to vynikající solitéra; v chladných regionech je lepší pampas pěstovat v nádobě. Odrůdy: ’Aurea’ – hnědé květy, ’Pumila’ – vysoká 100 cm, ’Weisse Feder’ – bílé pérovité laty.

Ozdobnice čínská (Miscanthus sinensis)
Hustě trsnatá tráva s množstvím kultivarů, vysokých od 150 do 250 cm. Teplomilná, mrazuvzdorná tráva vyžadující výživnou propustnou půdu a slunné stanoviště nebo jen mírné zastínění. Vhodná jako solitéra i do trvalkových záhonů. Odrůdy: ’Gracillimus ’ – výška trsu do 150 cm, listy s bílou žilkou; ’Ferner Osten’ – trs vysoký 60 cm, červená stébla i květy; ’Graziella’ – trs vysoký do 80 cm, červené podzimní zbarvení; ’Silberturm’ – výška trsu až 200 cm, stříbrné listy; ’Variegatus’ – štíhlé trsy vysoké až 160 cm, zelenobíle pruhované listy; ’Zebrinus Strictus’ – vzpřímený růst, až 180 cm, žlutozeleně pruhované listy.

Bezkolenec rákosovitý (Molinia arundinacea)
Vzpřímeně rostoucí tráva, kvete v červenci a srpnu, výška až 120 cm. Je odolný a mrazuvzdorný, daří se v každé zahradní půdě; snese i polostín, ale lepší je slunné stanoviště. Je vhodný na záhony, vřesoviště, jako podrost pod dřeviny i jako solitéra. Odrůdy: ’Moorhexe’ – tmavě zelené listy, na podzim žluté až rezavé zbarvení; ’Variegata’ – nízký, žlutobíle panašované listy.

Dochan psárkovitý (Pennisetum alopecuroides)
Trsnatá tráva s úzkými listy, válcovitá květenství se objevují v září. Vyžaduje slunné stanoviště a propustnou půdu; v prvním roce po výsadbě trs přikryjte, v následujících letech přezimuje bez problémů. Do trvalkových záhonů, pod dřeviny i jako solitéra. Odrůdy: ’Compressum’ – hustý trs, žluté podzimní zbarvení; ’Herbstzauber’ – podzimní květy, nápadné červenohnědé podzimní zbarvení; ’Japonicum’ – husté trsy, pozdní kvetení, žluté podzimní zbarvení.

Chrastice rákosovitá (Phalaris arundinacea)
Výběžkatá tráva vysoká až 2 m; v červnu a červenci se objevují dlouhé úzké laty.Vyžaduje čerstvou až vlhkou půdu (v přírodě roste na březích vod) a slunné až polostinné stanoviště. Mrazuvzdorná, nenáročná, ale za sucha vyžaduje zálivku. Pozor, rozrůstá se! Odrůda: ’Picta’ – výška až 120 cm, zelenobíle pruhované listy, snese i sucho.

Kavyl (Stipa)
Několik druhů trsnatých trav s úzkými listy a nápadnými „vlajícími“ květenstvími. Druhy: kavyl vousatý (Stipa pulcherrima) – výška trsu 30 cm, stébla až 1 m, laty s dlouhými stříbrnými osinami, suché slunné stanoviště; kavyl vláskovitý (Stipa capillata) – trsy vysoké 60 cm, stébla až 120 cm, v červenci rozkvétají laty s dlouhými osinami, slunce, teplo, sucho; kavyl obrovský (Stipa gigantea) – trsy 60 cm, stébla 1,2 m, žluté laty se stříbřitými osinami; náročný na teplo, hůře přezimuje, vhodný jako solitéra na chráněná stanoviště.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.