velikost písma: A +/ A/ A -

Jóga při čtyřiceti stupních je vhodná i pro starší

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Jóga při teplotě asi 40 ºC – místo meditací polohy pomáhající srdci nebo kloubům. Je to disciplína vhodná i pro starší cvičence?

Instruktoři Bikram jógy, do jejíž náplně cvičení za horka patří a která má ve světě minimálně 500 středisek, soudí, že věk většinou není problém. „Mou ideou bylo, aby člověk mohl jógu cvičit co nejdéle. Jinak se cvičí ve dvaceti letech, jinak ve čtyřiceti, jinak po padesátce. Tělo se mění. Chtěla jsem, aby na lekce mohli chodit běžní lidé, aby to zvládli fyzicky i finančně,“ říká cvičitelka Petra Daňhelová. V jejím studiu na pražských Vinohradech jsou proto vítáni také senioři, pro které majitelka chystá nejrůznější slevy.
Jógu při vyšší teplotě, ale nabízí i jiné instituce- nejen v Praze, ale třeba i v Českých Budějovicích a v Ostravě. V budějovickém studiu například hodina Bikram jógy zahrnuje 26 asán a dvě dechová cvičení. Jinde se cvičí menší repertoár.


Konzultace s lékaři

U Daňhelové každý návštěvník dostane před lekcí formulář s dotazy především na jeho zdravotní stav. Hot Yoga, kdy se cvičí asi při 40 ºC, totiž není vhodná pro lidi, kteří mají výraznější potíže se srdcem a lékař jim nedoporučuje kupříkladu saunu. Na jiné zdravotní komplikace má podle Petry veskrze kladný účinek – především na problémy s klouby a svaly. Zdravotní problémy je však podle jejích slov dobré popravdě sdělit, což se někteří lidé ostýchají.„Pro mě je důležité to vědět. Pokud měl někdo třeba operaci kolene, mohu mu při lekci říci, že v té a té poloze nemá něco konkrétního dělat, protože limity jeho kolene jsou jiné. Když to nevím, nemohu ho na to upozornit.“ Vše konzultuje s lékaři.


Čtěte také Vnitřní mír pomocí jógy


Nejde o ego, ale o pohodu
Jedna lekce trvá většinou hodinu a půl, některé lekce jsou jen hodinové. Je-li člověk unavený, může si odpočinout, ve studiu je i relaxační prostor. „Je ale dobré oznámit mi to, nejsem sadista a návštěvníka ve vhodný moment pustím, abychom nerušili ostatní,“ říká Petra. V půli lekce je asi tříminutová relaxační pauza. Po návštěvnících nevyžaduje prvotřídní výkony. „Mé lekce programu Hot yoga nejsou o tom dokazovat si ego, cvičení má dotyčnému pomoci, aby byl v pohodě,“ říká. Od března budou ve studiu ještě dvě další instruktorky, které už mnoho týdnů zaučuje.
Ze své praxe, kdy se věnovala především Bikram józe, Petra ví, že v Česku na lekce nejprve přicházely zejména ženy, čím dál víc se však přidávali také muži. „Nejprve se báli, že budou jen meditovat, což se ale při lekcích hot hatha jógy děje, aniž si to uvědomují, a to právě díky tomu, že se každý člověk při praktikování snaží zaměřit na přítomný okamžik. Zde se jedná o tělo, svaly, jak polohu provádíme. Hot hatha jóga je příprava pro meditaci. Opravdu se ale cvičí,“ říká Petra, která by i v novém studiu ráda viděla obě pohlaví.

Lekce na míru

Jedním z těch kdo na "horkou" jógu chodí je Aleksandar Milovanović ze srbského Bělehradu. Zlobí ho plotýnky, proto podstoupil vyšetření, aby věděl, které polohy mu prospívají a které nikoli. Cvičení mu podle jeho slov pomáhá, cítí se uvolněně. „Ani od jiných lidí jsem neslyšel žádný záporný názor." Plusem je i to, že studio kam chodí má okna a je provzdušněné, necvičíme nikde ve sklepě. V létě je dokonce možné vyjít po cvičení na přilehlou terasu,“ říká. Pro Aleksandara jsou podle slov Petry vhodné VIP lekce. „Takové, kdy si lidé sice připlatí, protože provoz studia něco stojí, ale ve studiu cvičí místo čtyřiceti třeba tři, pro které připravím speciální program na míru, mohu se jim více věnovat,“ říká.
Pro seriózní zájemce o Bikram jógu či Hot yogu jsou vhodnou cestou i víkendové semináře, které řada studií nabízí.

Kam dál?
Z izolace pomůže zahrádka, jóga i historie
Pořád na cestách a vlastně doma
Jaro schované v cibulích
Nebezpečné léky
Neplaťte vysoké zálohy na pojištění zbytečně

Zkusili jste Bikram jógu? Dělá vám teplo dobře? Diskutujte o tom na našem fóru, nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Jóga