velikost písma: A +/ A/ A -

Osudy – Hugo Haas a jeho Pimprle (2)

Autor: Dušan Spáčil | komentářů: 0

Příběhy skutečných lidí jsou někdy zajímavější než hollywoodské scénáře a napínavější než detektivky. Právě proto jsme se rozhodli zařadit do Žijeme naplno i malý životopisný seriál Osudy. V prvních pěti dílech se setkáte se slavným českým filmařem Hugo Haasem a s jeho ženou Marií Bibikoffovou. Druhá část pojednává o mládí půvabné Bibi, ale také o Haasově nejslavnější milence Adině Mandlové.

Hugo Haas a Adina Mandlová ve filmu Život je pes

Z manekýnky hvězdou
Před Bibi byla několik let nejdůležitější ženou Haasova života famózní Adina Mandlová. Seznámili se v Lucerna baru. Haas byl vnímán jako bonviván a sukničkář, ale ani Adina nebyla už v té době ženou bez minulosti. V šestnácti utekla z domova k milenci, se kterým pak jezdila po republice a prodávala hasicí přístroje minimax. Rodina (otcem Adiny byl známý stavitel) ji brzy přivedla zpět, Adina však zlobila dál. Aby najela na lepší kolej, tatík ji poslal do Francie do dívčího penzionátu. Nezdárná dcera se tam však místo studií věnovala milostným pletkám a dokonce musela jít na potrat. V Praze už nad ní rodina zlomila hůl. Po návratu se Adina sama živila jako manekýnka.
Když se s ní Haas dal dohromady, přestěhoval si ji do svého bytu nedaleko Mánesa a překřtil ji na Titinku. Říkal tak všem svým milenkám.
Vztah s Mandlovou byl hluboký, zároveň však turbulentní a problematický. Hugo na krásnou milenku žárlil, zároveň však neváhal zmizet na několik dní a mít aférky s jinými ženami. Adina to nějakou dobu trpně snášela, pak však začala Hugovi odplácet stejnou mincí. Mezi jejími krátkodobými milenci byli jak bohatí podnikatelé a bankéři, od kterých dostávala nákladné dary, tak i chudí herci a intelektuálové.
Haas ovšem Mandlové i velmi prospěl. Právě on ji přivedl před kameru a udělal z ní velkou hvězdu. Úspěch ale Mandlová přinesla i Hugovi. I když Haas byl oblíbeným filmovým hercem už dříve, skutečným kasovním trhákem se stal až film Život je pes,ve kterém byla jeho partnerkou právě „Titina Adina.“

Čtěte také: Hugo Haas a jeho Pimprle(1)

Výslech na gestapu
Marie Bibikoffová byla česko-ruského původu. Maminka budoucí Haasovy ženy pocházela z Turnova, s ruským šlechticem a diplomatem Bibikovem (teprve později se začal psát jako Bibikoff) se seznámila v sanatoriu v rakouském Semmeringu. Vzali se na ženichově panství ve voroněžské gubernii. Nějakou dobu pak žili v Mnichově, poté se pan Bibikoff stal posledním předválečným ruským velvyslancem ve Švýcarsku. Bibi v této souvislosti ráda žertem vyprávěla, jak její otec díky této své funkci přispěl k bolševické revoluci. Byl to totiž baron Bibikoff, kdo na pokyn z vyšších míst vybavil Lenina glejtem, který mu zajišťoval bezpečnou cestu do Ruska, a osobně zapečetil dveře vagónu, jímž se budoucí vůdce revoluce vracel domů.
Bibi se narodila ve Švýcarsku. Mládí prožila jako správná aristokratka po klášterních školách, pak se však vzbouřila a vrhla se na dráhu tanečnice a herečky. Před příchodem do Čech procestovala s několika divadelními společnostmi půl Evropy, zejména Německo. Byla to doba nastupujícího nacismu, její přátelé byli antifašističtí a židovští umělci. Bibi se kvůli nim zapojila do ilegální činnosti, například organizovala podporu pro zatčené a uvězněné. Brzy se i ona dostala do vězení. Po noci velmi drsného výslechu ji zachránil československý velvyslanec doktor Mastný. Marie Bibikoffová totiž, ač neuměla ani slovo česky, vlastnila český pas. Dostala ho díky Janu Masarykovi, který byl kdysi milencem Bibininy krásné matky.

Další část příběhu Hugo Haase a jeho ženy Bibi najdete v ŽN v pátek.

Máte rádi předválečné české hvězdy? Co si myslíte o Hugo Haasovi? Podělte se o své názory v diskusním fóru nebo si o tom popovídejte přímo pod článkem.


Kam dál?
S chytrou obuví za poklady
Psychowalkmany jsou psycho
Společníci z terária
Pečovatelka roku Stanislava Cidrychová
Vraťte se do mládí-v tanečních
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.