velikost písma: A +/ A/ A -

Jak se zabezpečit na důchod 1. díl

Autor: Martina Havlíková | komentářů: 0

SERIÁL: Chcete větší důchod? Rádi byste spořili nebo investovali, ale nevíte jak? Čtěte náš pětidílný seriál od pondělí do pátku, který vám představí základní finanční nástroje zhodnocování peněz!


Foto: iStock

Do penze později a později
Čeští poslanci nedávno schválili změny v důchodovém systému. Novela zákona prodlužuje věk odchodu do důchodu oběma pohlavím na 65 let. Až sedmdesáti procentům seniorů se bude snižovat jejich pravidelný příjem. Ministerstvo práce a sociálních věcí krok politiků hájí: „Dokud se bude zvyšovat průměrná doba dožití, pak se musí zvyšovat i věková hranice pro odchod do důchodu. Dnešní systém byl nastaven před více než sto lety.“ V 65 letech chodí do penze také například Němci, Dánové, občané USA či Islandu. Pro ty, kdo v současné době starobní důchod pobírají, se prakticky nic nemění. Obavy z nižších příjmů či z prodloužení ekonomicky aktivní fáze, nemusí mít ani ročníky, které odchod do penze čeká v nejbližších několika měsících. Důchodová reforma nejvíce zatíží současnou mladou generaci.

Kdy a za kolik?
Dnešní pětačtyřicátníci a lidé v padesátém roku věku dopady novelizace důchodového systému pocítí méně zásadně než později narození. Ročník 1965 půjde do důchodu v 65 letech v případě mužů a v 64 letech v případě žen se dvěma dětmi. Kdežto muži narození v roce 1960 se dle nové verze zákona dočkají důchodu v 64 letech, ženy se dvěma dětmi pak v 62 letech. Výše vypláceného starobního důchodu bude dosahovat zhruba poloviny měsíčního příjmu ze zaměstnání. Při průměrné měsíční mzdě 23 144 Kč budou lidé narození v roce 1960 od státu dostávat 11 404 Kč, respektive 11 627 Kč při účasti ve II. pilíři.

Vypočítejte si! Zjistěte výši vašeho budoucího důchodu ZDE. Přesný odchod do penze se dozvíte ZDE.

Jak je tedy možné si svépomocí alespoň částečně zajistit slušný životní standard také ve stáří, když stát v této otázce selhává?
Existují různé možnosti, kterých mohou občané České republiky využít. Počínaje méně rizikovými produkty finančních a investičních společností a bankovních domů, jako jsou spořicí účty či termínované vklady, přes penzijní připojištění, stavební spoření až po zmiňovaný kapitalizační pilíř. Odvážnější se mohou pustit do investování. V dnešní době není ani pro drobného investora velkým problémem obchodovat s cennými papíry. Nakoupit lze jak akcie, tak různé druhy dluhopisů. V současnosti stát chystá emisi obligací (státních dluhopisů), které jsou obecně považovány za výhodnou, nízkorizikovou investici. Také hypoteční zástavní listy, pokladniční poukázky či podílové listy se zdají být atraktivním nástrojem pro soukromé investory. V posledních letech se navíc do popředí opět dostává skupování nemovitostí.

Nástroje, které vám mohou pomoci zhodnotit vaše peníze, stručně shrnuje následující tabulka, která také obsahuje základní orientační údaje o době uložení finančních prostředků, nákladech i riziku spojeném s konkrétní spořicí, respektive investiční možností. Neméně významným kritériem je rovněž likvidita (zpětná převoditelnost na hotové peníze) a pochopitelně to nejpodstatnější – samotné zhodnocení vložených peněz.



Kam dál?
Jak stanovit cíle rodinného rozpočtu
Spotřebitelský úvěr – bez rizika?
Konec dorovnávání slovenských penzí
Důchodovou reformu projedná expertní komise
Spočítej si svou ekostopu!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Jak se zabezpečit na důchod