velikost písma: A +/ A/ A -

Chytrá investice: zlaté mince

Autor: www. penize.cz | komentářů: 3

Dát dítěti do kolébky zlatý dukát pro štěstí, bývalo a ještě stále je dobrým zvykem. A taky tak trochu dobrou investicí. Když ratolest dostane třeba pamětní zlatou minci, může si pak za peníze z jejího prodeje koupit třeba k osmnáctinám už celkem slušný dárek.

Zlato přetrvá prý věky. Dokáže uhranout, inspirovat k násilí a občas vydělat i další zlato. Fyzicky se žlutý kov nejčastěji prodává a kupuje v podobě mincí, medailí nebo cihel, respektive slitků. Podle numismatika a obchodníka s mincemi Pavla Trtíka jsou právě zlaté mince bezpečnou investicí pro drobné střadatele i spolehlivou pojistkou pro uložení milionových hodnot pro větší investory. „Zatímco drobní střadatelé kupující pamětní mince a medaile mohou očekávat, že je po letech prodají na sběratelském trhu za mnohonásobnou hodnotu, movití klienti kupují investiční mince proto, aby jejich peníze neztratily hodnotu. Oceňují nízké náklady na pořízení vlastních zlatých rezerv a snadnou likviditu,“ vysvětluje Trtík.

Pamětní mince, které pravidelně vydávají v omezeném množství centrální banky, mají podle numismatiků význam spíše pro drobné investory. Za jednu minci zaplatí jen pár tisíc korun a za dvacet či třicet let ji mohou prodat i za desítky či stovky tisíc korun. Předpokladem je, že ji nakoupí v okamžiku emise, kdy zaplatí jen základní prodejní hodnotu (cena centrální banky pro smluvní prodejce a náklady obchodníků).

Jakmile se mince rozprodá, je možné konkrétní titul koupit už jen od jiného sběratele nebo vydražit na některé z numismatických aukcí. Cena pamětních mincí v čase narůstá. Z hlediska dlouhodobosti se jedná sice o investici v řádu několika let až desetiletí, ta se ale může později mnohonásobně vyplatit. „Pro trh je investor dobrým kupcem, ale kazí cenu, protože ho vykupuje,“ říká soudní znalec z oboru numismatiky Zdeněk Petráň. Numismatici proto nemají investory-spekulanty s mincemi příliš v lásce.

Přečtěte si také: Úspory na běžném účtu? Ostuda českých šedesátníků!

Numismatici podporují jedině ty investory, kteří svou investicí zároveň tvoří sbírky, čímž mince zhodnocují. Tvorbu kvalitní sbírky a nákup nejvhodnějších mincí je ale třeba konzultovat s odborníky, protože orientace v oboru není snadná. „Koupit mince přímo na aukci může jen člen numismatické společnosti, který v rámci členství podepíše čestné prohlášení, že nebude s mincemi spekulovat,“ doplňuje Petráň.

Přečtěte si také: Spořit vnoučkům není povinnost!

„Největšího zhodnocení pamětních mincí dosáhnete nákupem krátce po emisi. Dosud není znám případ, že by cena některých českých mincí časem klesala,“ potvrzuje Trtík. Pokud by takto chtěli zhodnocovat majetek třeba milionáři, asi by se jim to podle odborníků nevyplatilo. Nákup velké části emise by pravděpodobně znamenal problém s pozdějším odprodejem. Pamětní mince jsou proto podle Trtíka nejvýhodnější pro menší investice v řádu několika desítek, maximálně stovek tisíc korun.

Přečtěte si také: Finanční produkty se státní podporou

Česká centrální banka například podle svého aktuálního emisního plánu vydává dvě zlaté mince ročně, nyní v sérii od roku 2006 do roku 2010 s tématickým zaměřením „Kulturní památky technického dědictví“. Nominální hodnota každé mince 2500 korun (hodnota uvedená na minci) má podle Trtíka jen symbolický charakter a prodává se za zhruba pět tisíc korun. Kdokoli má zájem o nákup těchto zlatých mincí, musí se obrátit na smluvní prodejce ČNB, protože banka zájemcům přímo mince neprodává.

Bankovní rada ČNB omezila počet ražených kusů v běžné i špičkové kvalitě (proof) 14 tisíci kusy. Někteří prodejci proto již hlásí ukončení rezervací pro celou sérii. Zájemci o pamětní mince podle Petra Šimka ze sekce peněžního a platebního styku ČNB nezbývá než kontaktovat prodejce, který ještě volné rezervace má nebo se zaměřit na jiné emise, například stříbrných mincí. Nová emise zlatých mincí se vyhlásí podle Šimka v roce 2010. Do té doby by mělo už i být jasno, jak to bude s vydáváním pamětních mincí v české měně po přechodu na euro. „Česká měna se podle mých předpokladů nejspíše stane, tak jako v jiných evropských státech, spíše numismatickou a historickou měnou,“ dodává Šimek.

Zdroj: www.peníze.cz – vše o financích na jednom místě

Kam dál?
Druhé bydlení: chytrá investice
Jak jsem se nestala milionářkou
10 rad jak se zodpovědně zadlužit
Závěť podle právního řádu ČR

Věříte investici do zlata? Máte s ní nějaké zkušenosti? Diskutujte s ostatními čtenáři přímo pod článkem nebo v diskuzním fóru o tom, jakou investici považujete za nejjistěší.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.