velikost písma: A +/ A/ A -

Odbory navrhují nesnižovat penze

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Na rozdíl od koaliční vlády ODS, TOP 09 a VV nepočítá návrh penzijní reformy z dílny Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) se snížením důchodů většiny budoucích seniorů.



Rozhodnutí Ústavního soudu, že jsou vysokopříjmoví občané kráceni v důchodu na svých právech, jelikož následně pobírají nízké penze, které jsou neúměrné jejich předešlým výdělkům, by odbory řešily tak, že by jim (stejně jako plánuje vláda) zvedly penze, ale na rozdíl od vládních plánů by je nesnižovaly ostatním, tedy většině důchodců. „To je pro odbory naprosto nepřijatelná filozofie, zvláště když Ústavní soud k ničemu takovému nevyzývá,“ uvedl expert na důchodový systém z ČMKOS Vít Samek.

Čtěte také: Od roku 2012 porostou penze pomaleji

Nález Ústavního soudu interpretuje tak, že sedmdesát procent seniorů má nyní odpovídající výši penze. „Podle Ústavního soudu mají lidé právo na důstojný důchod,“ řekl Samek. Podle jeho slov není pravdivá ani teze, že „všichni nezaměstnaní jsou líní“ a nezaslouží si tudíž řádnou penzi, protože už jich je deset procent a jsou to převážně lidé, kteří práci sehnat nemohou. Odbory jsou nejen proto pro zachování solidárního penzijního systému, nikoli pro povinnost platit do soukromých fondů.

Vstup do diskuze.

Náměstek ministra práce a sociálních věcí Šíma na ČT24 reagoval, že vláda nemůže většině obyvatel do budoucna ponechat stejnou výši penzí, když těm vysokopříjmovým je podle Ústavního soudu musí zvýšit. „Musíme rozdělovat peníze, které máme k dispozici, nemůžeme si půjčovat další,“ uvedl. „Pokud chcete někomu zvýšit důchody, musíte na to někde vzít,“ dodal.

Aby mohly být penze vysokopříjmovým seniorům zvýšeny, přičemž ostatním by nebyly snižovány, navrhují odbory nesnižovat stávající 28 procnentní odvody na pojistné na 24 či 25 procent, jak navrhuje vláda. Vládním návrhem by se totiž snížily příjmy státu, čímž by bylo méně peněz na vyplácení důchodů. Podle slov Šímy na ČT24 byl návrh ČMKOS zařazen na jednání tripartity (jednání zástupců vlády, zaměstnavatelů a zaměstnanců), kde bude diskutován rovnocenně jako návrh vládní. Výsledky diskuse Šíma nemůže podle svých slov předjímat. Pravděpodobnější ale je, že vláda dá přednost vlastnímu návrhu.

Návrh ČMKOS důchodové reformy zde.

Kam dál?
Sníží se penze chudším a zvýší bohatším?
Dana Linkeschová: Most, po kterém můžeš přejít
Deregulace nájmů ztrpčuje seniorům život
Petanque slaví 100 let, přesto není hrou starců!
Sex ve stáří - tipy a triky, které pomáhají

Souhlasíte s rozhodnutím Ústavního soudu, že občané s vysokými příjmy jsou kráceni na důchodech? Jaký je podle vás důvod k tomu, že velké většině lidí se důchody naopak sníží? Vnímáte to jako nespravedlnost? Diskutujte s námi na téma důchody přímo pod článkem nebo v diskuzním fóru.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.