velikost písma: A +/ A/ A -

Psychowalkmany jsou psycho!

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 2

TÉMA TÝDNE – PSYCHO: Naše společnost se během posledních dvaceti letech otevřela řízeným relaxačním technikám, ať už s lektorem nebo pomocí audiovizuálních stimulačních přístrojů. Výsledkem je účinnější boj proti civilizačním chorobám.



S psychowalkmanem do vesmíru
Už jste se setkali s psychowalkmanem? Tento přístroj, který je na českém trhu již 15 let, se stal předmětem mnoha bouřlivých diskusí. Odpůrci zpochybňují zejména jeho potřebnost (investice nemalé částky do přístroje je podle nich vyhazováním peněz), příznivci naopak vyzdvihují jeho prokazatelné pozitivní účinky na kvalitu života. Přes všechny rozepře se přístroj etabloval jako dobrá pomůcka nejen v lékařství a pedagogice, ale i mezi běžnými uživateli. Jak v naší postkomunistické společnosti rostlo uvědomění, že stres je všude kolem nás a je třeba se mu aktivně bránit, vzrostla i poptávka po způsobech uvolnění a odpočinku. To byla také doba, kdy přišel psychowalkman na trh. Jeho historie však začíná v padesátých letech minulého století. První americké exempláře se zrodily proto, aby zvýšily odolnost a výkonnost pilotů a kosmonautů. V následujících dvaceti letech se jejich možnosti sledovaly v experimentální medicíně a během 80. let pronikly i k širší lékařské obci. Běžní uživatelé měli poprvé možnost si psychowalkman vyzkoušet v roce 1989, k nám dorazil o tři roky později.

Magické hlubiny na dosah
To, že náš mozek pracuje na různých vlnových délkách, věděli už staří šamané i mniši v klášterech. K dosažení kýžených stavů využívali mihotavého světla ohně a sugestivní hudby. My si můžeme naši mozkovou aktivitu změřit na encefalografu – EEG. Pohybuje se v rozmezí několika desítek Hz. Nejvyšší úroveň se nazývá gamma (nad 35 Hz). Nastává tehdy, když musíme brát energii z vlastních rezerv a dosahujeme extrémních výkonů, například při maratonu. Hlídá také paměť a podílí se na řízení mozkových procesů. Obvykle se však nacházíme v hladině beta (nad 12 Hz). Logické úvahy, počítání, rozhodování – to všechno sem patří. Když se naše myšlenky uklidní a my relaxujeme, klesáme k 8 Hz a k hladině alfa. V ní vychutnáváme uvolnění celého těla a vstup do větších hloubek vědomí. Naše niterné Já si můžeme ohmatat ve velice klidné hladině théta (4–7,5 Hz), oblasti plné intuice a fantazie. Na těchto frekvencích očekávejte nějaký mystický zážitek, případně geniální nápad, a pokud nepřijde… minimálně se dobře prospíte. Pod 4 Hz je úroveň delty. Objevuje se během hlubokého spánku, v kómatu, ale i při intenzivním myšlení. Převládá u dětí do jednoho roku.

Přečtěte si také: Hudba stimuluje mozek a zpomaluje stárnutí

Jste uživatelem, nebo jen majitelem mozku?
Hlavním cílem psychowalkmanu je využít skrytých zdrojů hladin alfa a théta. Má toho docílit pomocí brýlí, které produkují světelné záblesky a zvukové stimulace. Nabízí programy přímo ušité pro zvýšení energie, lepší spánek, učení, zlepšení jazykových schopností, zbavení se nežádoucích návyků či vytvoření návyků prospěšných. Kromě epileptiků, lidí po úrazu hlavy a s problémy CNS je přístroj nezávadný, jak potvrdil i náš Státní zdravotní ústav. Nevýhodou je poměrně vysoká cena (cca 3500–20.000 Kč), ale v zahraničí vás vyjde levněji. Přístroje se stále vyvíjejí a zdokonalují je týmy odborníků včetně lékařů. Většina přístrojů je americké a kanadské výroby (Mind Gear, Galaxy, Synetic System, Comptronic).

Přečtěte si také: Vnitřní mír pomocí jógy

Špička ledovce
Protože psychowalkmany už nejsou žádnou novinkou, hlavní vlna zájmu opadla. Přístroje ale snadno najdete v internetových obchodech. Nejčastěji si je kupují manažeři jako skupina nejvíce ohrožovaná stresem, studenti a pak lidé kolem 40 až 50 let. Ze stran uživatelů se ozývají hlasy spokojené i nespokojené. Je třeba vědět, že kýžené výsledky přinese až pravidelnost. Navíc je fakt, že k tomu, abychom se naučili meditovat, žádný přístroj nepotřebujeme. Je sice pravda, že někteří lidé relaxují s obtížemi, ale většina zdravé populace se naučí pracovat s hladinami vědomí snadno.

Vyzkoušeli jste už psychowalkman? Jaké s ním máte zkušenosti? Podělte se o ně s ostatními čtenáři našeho webu. Své názory můžete sdělit v diskuzi po článkem nebo zde.

Kam dál?
Mobilní telefony pro seniory
Počítače přepisují lidskou řeč
Nanočástice pro společnost
Když se řekne USB
Od obrázků k počítači
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne