velikost písma: A +/ A/ A -

Najděte si svůj kopec

Autor: Dušan Spáčil | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Máte problémy s úzkostí? Zjišťujete, že kvůli neodbytnému strachu nemůžete spát, ve dne jste jako mátohy a trápí vás spousty potíží - od srdečních palpitací, přes tlaky na prsou, hučení v hlavě, bolesti břicha, průjmy či zácpu až po podivné vyrážky? Pokud jste zašli k praktickému lékaři, možná vám už po prohlídce řekl, že to jsou „jenom nervy“ a předepsal vám lexaurin, neurol nebo xanax. Když si ale prášek nevezmete, úzkost vás ničí stále. Co dělat dál?



Léky jsou návykové
Pokud se zatím neodhodláte zajít k specialistovi – tedy psychiatrovi, zkuste nejprve úzkosti aktivně čelit. Anxiolytika, která jste dostal od doktora, vám v tom samozřejmě pomohou. Pozor ale, jsou silně návyková. Pokud je berete dlouhodobě, může se stát, že se jich budete posléze zbavovat za cenu velkých potíží. Na prášky je proto dobré nespoléhat a spíše si vypracovat mechanismy jak úzkost vytěsnit.

Čtěte také Máte strach ze strachu?

Vyhnat úzkost z hlavy
Dobrou pomůckou, jak strach dostat z hlavy, je například autogenní trénink. Postup se ale musíte naučit, což jde nejlépe za pomoci psychiatra či psychologa. Pokud nicméně opravdu nechcete jít za odborníkem - návod najdete v příručkách i na internetu. Dobrou cestou je také jóga. Nejenže vám umožní dívat se na problémy s nadhledem, ale hlavně vás naučí správně dýchat. A klíčem ke zvládnutí tělesných potíží spojených s úzkostí je hlavně dech. Možná se ale k receptu na autogenní trénink nedostanete a jogínské praktiky jsou vám vzdálené. V takovém případě je možné použít k odstranění akutního pocitu úzkosti pohyb. Může být v podstatě jakýkoli, chůze, běh, jízda na kole, plavání, je však nutné, aby byl intenzivní. A měl by trvat alespoň půl hodiny.

Ve středu zveřejníme o úzkosti a panických atakách rozhovor s primářem Maršálkem z Psychiatrické léčebny Bohnice

Pohyb léčí

Aby tlak, který vás svírá povolil, musíte se zadýchat a zpotit. Nejprve se pokud možno zklidněte. Začněte v mírnějším tempu a teprve po chvíli pohyb vystupňujte. Dobré také je, když svou pohybovou akci provádíte v místě, kde to znáte a kde vás nic nezneklidňuje. Jeden z pacientů trpících záchvaty úzkosti, doprovázenými extrasystolami a nepříjemnými pocity u srdce, v takových situacích neváhal. Pokud se potíže dostavily v práci, omluvil se , odjel domů a tam vyšel na „svůj“ kopec. Po výstupu všechny tenze povolily. Muž si dal sprchu a mohl se vrátit ke svému pracovnímu stolu. (Potíže jej naštěstí nepřepadaly tak často, aby mu to zaměstnavatel vyčítal.)
Metoda odstraňování úzkosti pohybem je velmi účinná, je však nutné předem znát svůj zdravotní stav a kondici. Pokud u vás anxiózní stavy povolí pohybem jen opravdu vydatným a přitom se u vás úzkost projevuje i nepříjemnými pocity u srdce, není od věci absolvovat u kardiologa tzv. ergometrii – tedy nechat si ověřit v jakém stavu máte srdce a jak na tom jste s kondicí.

Jak bojujete s úzkostí vy? Podělte se o své zkušenosti na našem diskusním fóru nebo přímo pod článkem,

Kam dál?
Nedovolte fobii aby omezovala váš život
Vliv fází Měsíce na člověka
Život si prodloužíte v mrazáku
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne