velikost písma: A +/ A/ A -

Domácí tělocvična – nepotřebujete drahé stroje!

Autor: Kateřina Nová | komentářů: 0

I když si možná pod slovy “domácí tělocvična“ představíte místnost s drahými cvičebními stroji, svou kondici si můžete udržovat i jednodušeji a levněji, třeba v garsonce.

Trh totiž nabízí mnoho tzv. fitness pomůcek, doplňků či příslušenství. Tyto pomůcky bývají standardní součástí i komerčních zařízení, obvykle doplňují cvičení na velkých fitness strojích, ale lze je používat i samostatně. Představují možnost, jak nenechat své tělo zahálet a dopřát mu denně zdravou dávku dobře mířeného cvičení. Jsou menší, dají se snadno přemísťovat nebo i schovat (např. pod postel), k jejich pořízení stačí i pár stokorun. Své tělo s nimi můžete protahovat a zdokonalovat v pohodlí domova a v době, která vám vyhovuje.. Navíc je cvičení zdarma.

Je z čeho vybírat
Vzhledem k tomu, že tyto pomůcky používáte pro své zdraví, určitě při jejich pořizování dbejte na kvalitu. I zde je renomovaná značka a výrobce zárukou, že vaše tělo bude v dobrých rukou.
Při výběru se řiďte tím, na které tělesné partie se chcete zaměřit. Vybavení vaší „domácí tělocvičny“ může začít u jednoduché podložky na cvičení, hodí se švihadlo, žebřiny. Cvičit můžete s medicinbalem i velkým balónem. Oblíbené jsou činky nebo posilovací pružiny, ale i stepovací schůdky, balanční disky, boxovací pytel nebo malá trampolína.

Co dokážou?
Každý výrobek by měl být opatřen návodem i popisem, k čemu je určen. Dobré je – a to nejen v pokročilém věku – poradit se s lékařem o používání, protože jen správně prováděné cviky budou prospěšné.

Přečtěte si také: Při spinningu z vás bude lít pot

Nicméně se alespoň u těch základních zmiňme, k čemu slouží:
Na žebřinách – chcete-li ribstolech – prý cvičila už rakouská císařovna Alžběta. Můžete je doplnit hrazdou, kterou je možné upevnit mezi dveřní zárubně. Jsou vhodné k cvičení na posilování břišních svalů, k protahování, ke zvyšování pohyblivosti kloubů. K posílení samotných paží slouží činky, u nichž lze případně měnit hmotnost závaží. Větší zátěž je určena těm, kteří potřebují na pažích vytvořit svalovou hmotu, pro „pouhé“ posílení a zpevnění slouží činky menší a lehčí. Oblíbený velký míč vybírejte podle své váhy a výšky (průměr by měl odpovídat délce paže od ramene ke konečkům prstů). Používá se k posilování svalů břišních, pánevních, hýžďových, ale i svalů podél páteře či v oblasti ramen nebo při uvolnění bederní páteře, případně může být „jen“ pomůckou pro zdravé sezení např. u televize. Menší balóny pomáhají při posilování paží, břicha, nohou apod.

Přečtěte si také: Do fitka v pokročilém věku bez studu!

Poslední hit
Hit posledních let – balanční disky, podložky, točny. Slouží k posilování svalů uložených hluboko v těle, které člověk běžně nezapojuje, ale mají vliv na držení rovnováhy těla, koordinaci, rovnováhu a reflexy. Cvičení na nich rozvíjí jemnou motoriku, psychomotoriku a správné držení těla.

Přečtěte si také: Cvičení po padesátce

Tip od Žijemenaplno.cz: Ať s pomůckami či bez nich, povahu a frekvenci cvičení vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu. Jakékoli nejasnosti diskutujte s odborníky – trenéry či lékaři. Cvičte vždy jen tam, kde nehrozí úraz a je vhodné klima. Než se s cvičební pomůckou sžijete, začněte raději jednodušším cvičením, až pak přidávejte na rychlosti, frekvenci, intenzitě. Rozhodně necvičte do únavy, zhoršuje koordinaci a maří výsledný efekt cvičení.

Kam dál?
Jak si udržet krásu ve zralém věku
Siesta: Zdravý odpočinek, nebo nezdravé lenošení
Cyklistika pomáhá při depresi i nadváze
Plavání je sport pro každého
Pojďte se „projít“ do pražských parků

Cvičíte doma, nebo se v domácím prostředí nedonutíte? Poraďte ostatním čtenářům své osvědčené triky pro domácí cvičení. Vstup do diskuze zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.