velikost písma: A +/ A/ A -

Nemoc nemusí bránit sportování

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

Fyzická aktivita nemusí být při některých zdravotních potížích tabu, ale může nám naopak velmi prospět. Jen je potřeba vědět jaká a za jakých podmínek.

Fyzickou zátěž je nutné vybrat s ohledem na zdravotní omezení a cvičit v podmínkách, které jsou těmto omezením přizpůsobené. Mnozí z nás se kvůli nemoci – infarktu nebo astmatu – na nějakou dobu cvičení zřekli, ale chtějí se k němu vrátit. Prvním nezbytným korkem je názor odborníka – lékaře nebo fyzioterapeuta. Po delší odmlce je také nutné tělo nejprve nějakou dobu aktivizovat přirozeným pohybem, pomalu ho protahovat a posilovat svaly.

Artróza: Cvičíme preventivně nebo v raných stadiích choroby. Ze sportů si vybereme ty, které nezatěžují kyčle, kolena a kotníky. Před tenisem dáme přednost plavání, aquagymnastice, pilates nebo józe. Účinná je také chůze, ovšem v kvalitní obuvi, abychom mohli měkce došlápnout. Při sportování nezapomínáme na dostatek tekutin, prospívá to nejen kloubům, ale i šlachám a svalům.

Páteř: Zlepšení stavu v oblasti bederní páteře prospívá chůze, jogging, plavání, jízda na kole (ta posiluje zároveň břišní i stehenní svaly) a také veslování. Ale jen v rozumné míře, abychom nepociťovali bolest. Naopak se vyhneme aktivitám, které způsobují otřesy. Ti, kdo mají potíže s meziobratlovými ploténkami, trápívá je ischias, by se neměli věnovat sportům, jako je tenis, squash nebo badminton, při nichž se tělo zatěžuje asymetricky, a také takovým cvičením, při kterých dochází k prudkému pohybu v oblasti páteře.

Srdce: Lidé po infarktu mohou mít po čase „fyzičku“ dokonce lepší než před srdeční příhodou. Vhodné jsou pro ně vytrvalostní sporty jako například plavání, jízda na kole, chůze. Neměli by je praktikovat za letních veder, ideální čas je ráno.

Astma: Astmatici si mohou vyjet na kole i na surfu, vyrazit si na túru nebo do tělocvičny. Neměli by sportovat při extrémních teplotách a znečištěném ovzduší. Námahu také přizpůsobí svému momentálnímu zdravotnímu stavu. Zříci by se měli potápění. Pozor také na jízdu na koni, mohla by je dráždit jeho srst, ale i na plavání v bazénu, pokud jim nedělá dobře chlór. Nedoporučují se sporty s náhlou zátěží organismu jako třeba spinning.

Protahovací cviky:
1. Začínáme nejjednoduššími cviky, při nichž střídavě napínáme a uvolňujeme svaly. Ležíme na podložce se vzpaženýma rukama, napínáme a povolujeme stejnou ruku a nohu. Zopakujeme na každou stranu třikrát. Pak spárujeme pravou ruku s levou nohou a pokračujeme ve stejném cvičení, nohu i ruku vystřídáme. Nakonec protahujeme současně obě paže a obě nohy (špičky nepropínáme, ale uděláme „fajfky“).
2. Přidáme intenzivnější protažení. Nohu si opřeme o židli, zídku nebo lavičku a ukláníme se k ní s rovnými zády a prsty se snažíme dosáhnout na špičku. Dotkneme se tam, kde to tělo dovolí. Zopakujeme podle potřeby po krátkém odpočinku.
3. Stoupneme si čelem ke stěně a jednou rukou se o ni opřeme. Druhou se chytneme za zády za špičku pokrčené nohy a snažíme se ji střídavě přibližovat k hýždi a oddalovat. Nohy střídáme. Mezi cviky se uvolníme a intenzivně při tom dýcháme až do břicha.

Další informace:
www.ordinace.cz/clanek/ktery-sport-je-pro-vas-nejlepsi/
www.ordinace.cz/clanek/infarkt-myokardu/#sami
www.klinikazdravi.cz/magazin/life-style/sport-a-artroza/
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.