velikost písma: A +/ A/ A -

Cvičení po padesátce

Autor: Irena Ševelová | komentářů: 0

Jestli si myslíte, že je na cvičení již pozdě, pak vás přesvědčíme, že jste na omylu. Právě teď je ten nejvyšší čas začít se hýbat v rytmu činek!


Proč cvičit?
Ve dvaceti letech máme pocit, že se nás tukové zásoby, povolené svalstvo ani zdravotní potíže z nedostatku pohybu netýkají. Ve třiceti připustíme, že by se nás snad časem mohly týkat a tak o cvičení začínáme uvažovat. Ale jsme tak unaveni z práce a malých dětí, že posilování omezíme pouze na chování našich malých ratolestí. Ve čtyřiceti už víme jistě, že se nás tukové zásoby, povolené svalstvo i zdravotní potíže z nedostatku pohybu týkají. Jsme tedy odhodláni začít cvičit. V padesáti jsme ještě stále odhodláni. Není tedy nejvyšší čas přejít od odhodlání k činům? Po padesátce ubývá každých deset let až 15 % svalové hmoty. Po sedmdesátce je pak tento úbytek dokonce ještě razantnější. Posilování je tak více než kdykoliv jindy důležité právě po padesátce. Posilovacími cviky výrazně zpomalíme úbytek svalové hmoty, který nás s přibývajícími léty čeká.

Jak na to?
Stačí, když budete cvičit alespoň třikrát týdně po dobu 45 minut. Nemusí to být zrovna atletický výkon, počítá se jakýkoliv pohyb navíc – svižná procházka, chůze do schodů nebo plavání. Rozhodnete-li se pro cvičení přímo v posilovně, doporučujeme dva typy cviků.

Posilovací cvičení
Silové cviky vám pomůžou především v boji proti úbytku svalové hmoty. Je nutné si však uvědomit, že stejně jako posilování je důležité i protahování svalstva. Stejně jako zahřátí svalů před cvičením. To znamená než začnete posilovat, zahřejte se nejdřív například na rotopedu,předejdete tak poškození svalů nebo šlach. Nejdříve si zahřejte svalstvo a teprve potom partie protahujte. Po padesátce doporučujeme spíše než činky využít posilovací stroje. Zafixují vaše tělo pevněji a zajistí vám udržení rovnováhy. Důležité je také zvolit si správnou váhu. Že jste nepřecenili své síly, poznáte tak, když jako muž se závažím zvládnete cvik opakovat 12 krát až 15 krát. Jako žena pak byste měla zvládnout se zvolenou váhou cvik opakovat 20 krát až 25 krát. Při cvičení nezapomínejte ani na správné dýchání. Nikdy dech nezadržujte a jakmile ucítíte bolest nebo nepříjemný tlak, raději přestaňte. Pokud si nevíte rady se správným dýcháním, držte se zásady při námaze výdech, při povolení nádech. Je velmi důležité cviky provádět pomalu bez trhavých pohybů. Co vás může skutečně bavit, je cvičení na míči, walking, balantes nebo aquaaerobic.

Kardio cvičení
Tomuto druhu cvičení se nemusíte vyhýbat ani po padesátce. Právě naopak. Díky němu dokážete efektivně zlepšit své zdraví, především pomůžete svému srdci a zároveň snížíte tlak. Mezi kardio cvičení se počítá už jen samotná svižná procházka nebo plávání, ale nejpopulárnější je asi jízda na kole, ať už v přírodě nebo na rotopedu. Při zatížení se však řiďte svým zdravotním stavem, věkem a také sportovními zkušenostmi. Ani velmi mladému člověku se nevyplatí přeceňovat síly. Takže nasadit maximální zátěž, když jsme řadu let necvičili, není projev mladistvé síly a energie, ale spíše ješitnosti a nevyzrálého jednání, které může mít vážné následky. Nepřepínejte se a začněte raději pomalu.

Tip na závěr: Nebojte se navštívit posilovnu a požádat o radu odborníka – trenéra. Pod jeho vedením si můžete být jisti, že cvik provádíte správně. Navíc dnes již hodně fitness zařízení nabízí tuto službu zdarma. Všude by vám také bez poplatku měli být schopni a ochotni ukázat, jak správně na strojích cvičit. Nesprávným cvičením totiž nejen nedosáhnete vytouženého výsledku, ale navíc si můžete velmi vážně poškodit zdraví.




 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.