velikost písma: A +/ A/ A -

Zbavte páteř bolesti 1. díl

Autor: Pavel Plohák | komentářů: 0

Stres, nedostatek pohybu, nedostatek minerálů ve stravě, chybná životospráva – to jsou faktory, které mohou stát v pozadí akutních nebo chronických bolestí páteře. Nabízíme vám soubor jednoduchých automobilizačních cviků, které pomohou páteř rozhýbat.

MUDr. Jana Kombercová vybrala do své publikace Páteř bez bolestí (nakl. Olympia) několik automobilizačních cviků z praxe Prof. MUDr. Karla Lewita, DrSc, jedné z největších osobností české rehabilitace. Využívá i poznatků východní medicíny a přizpůsobuje je našemu prostředí.

Autoterapie páteře
Autoterapií rozumějte vlastní cílené zlepšování pohyblivosti páteře pomocí aktivního rozcvičení, akupresury, automasáží a automobilizačních cviků zaměřených na jednotlivé úseky páteře.
Akupresura je působení tlakem nebo tlakovou masáží na přesně ohraničená místa na povrchu těla k normalizaci stavu a funkcí organismu. Pracujete se systémem akupunkturních drah a bodů, s nimiž je možné se seznámit v příručkách akupresury.
Automasáž plosky nohy a ušního boltce je akupresura nebo tlaková masáž na mikrosystému plosky nohy nebo ušního boltce, kam se promítá organismus člověka jako celek.
Poklepová masáž je vhodná k rychlému celkovému osvěžení a vyladění akupunkturních drah před cvičením. Části těla poklepáváte konečky prstů obou rukou při uvolněném zápěstí.
Automobilizace neboli automobilizační cvičení je cílené procvičení určitých úseků páteře pomocí speciálních cviků, při nichž zejména uvolňujete a protahujete příslušné svaly a odstraňujete blokády v páteřních segmentech.
Postizometrická relaxace je uvolňování svalů po předchozím napětí proti odporu, spolu s dýcháním a souhyby očí.

Pro uvolnění páteře autoterapií je důležité správné dýchání, tzv. břišní dýchání. Tento způsob dýchání příznivě ovlivňuje zejména bederní oblast páteře. Optimální je naučit se i plnému dechu, do kterého jsou zapojeny všechny tři oblasti břišního, hrudního a podklíčkového dýchání.
Obr. 1 – Nádech začíná v pupku bráničním dechem, při němž se břicho lehce vyklene. Při výdechu se břicho vtáhne k páteři.

Obecné zásady autoterapie

1. Pro samoléčení si udělejte čas a v klidném prostředí se na ně dostatečně soustřeďte.
2. Pohyby provádějte pomalu a vědomě, ne přes hranici bolesti. Starší lidé nesmějí příliš zaklánět hlavu.
3. Cviky spojujte s řízeným dechem a pohybem očí (tzv. souhyby očí). Při nádechu a s pohybem očí vzhůru se většina svalů více aktivuje, s výdechem a pohybem očí směrem dolů se uvolňuje. Například: Při záklonu hlavy nebo trupu se nadechujte a dívejte vzhůru, při předklonu hlavy a trupu vydechujte a dívejte se dolů. Při tlaku a napínání svalů proti odporu (izometrická kontrakce) se nadechujte, případně ještě zadržte dech a dívejte se ve směru pohybu 8 – 10 vteřin. Po uvolnění a protažení svalů vydechujte, dívejte se ve směru opačném a prociťujte tzv. tání svalů.
4. Při automobilizaci je nezbytné zaujmout správnou základní polohu, z níž se cvik provádí. Při cvičení postupujte od krční páteře po kostrč, nebo obráceně. Při zvýšené bolestivosti v jednom místě raději začněte s procvičováním v místě vzdálenějším. Při nedostatku času lze procvičit jen příslušnou problémovou oblast.

Zdroj:
Magazín Vozka 1/2009
MUDr. Jana Kombercová, Páteř bez bolestí

Kam dál?
Masáž a její účinek při bolesti zad
Degenerativní změny páteře
Bolesti zad a jejich příčiny
Revoluční podrážka na bolesti zad

Bolí vás záda? Bojujete proti bolesti cvičením nebo medikamenty? Omezuje vás bolest v běžných činnostech, nebo ji už berete jako běžnou součást všedního dne? Podělte se o svou zkušenost s oatatními čtenáři v diskuzním fóru, pod článkem nebo na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Bolesti páteře, Masáže