velikost písma: A +/ A/ A -

Při spinningu z vás bude lít pot

Autor: Petra Klobasová | komentářů: 1

Chcete-li si udržet kondici, zhubnout nějaký ten kilogram nebo jen pohybem trávit volný čas, zkuste spinning. Připravte se ale na pořádnou zátěž. Nevydrží každý.

Jednoduše řečeno je spinning ježdění na speciálně upraveném kole za zvuků hlasité hudby. Za tímto cizím slovem se ale skrývá mnohem víc. „Toto energické cvičení spojuje hudbu, motivaci a představivost do jednoho celku s přesně dávkovaným tréninkem,“ vysvětlila provozovatelka spin centra v Třebíči Mirka Syrová. Spinning je alternativa i pro zaryté zastánce kola v přírodě, na něm se nedá jezdit celý rok. Kolo v tělocvičně je proti počasí imunní. „Spinning je pro mě zábava, u které si zdokonalíte kondici, vyčistíte mysl a poslechnete hudbu,“ popsala cvičitelka.

Každý podle svého tempa
Tento druh cvičení je vhodný pro dospělé každého věku a úrovně zdatnosti. „Pokud nám tělo umožní sportovat i ve vyšším věku, jen do toho, věková hranice není stanovena,“ řekla Syrová. U spinningu je velice důležitý zdravotní stav. Spinning může být pro někoho velice náročný. „U nás v centru máme řadu klientek nad padesát a osm dokonce nad šedesát let. A perfektně si to užívají,“ dodala Syrová. Při spinningu si musíme hlídat srdce, cévy i krevní tlak. Pokud něco z toho není v pořádku, je nutné konzultovat takto fyzicky náročné cvičení s lékařem. „Výhodné na spinningu je, že si každý nastavuje zátěž podle svých možností a cílů,“ uvedla Radka, která spinning navštěvuje jednou týdně několik měsíců.

V centrech mívají hodinu určenou právě pro klienty nad padesát let. Tyto lekce jsou speciálně uzpůsobeny, hlídá se tepová frekvence. Na vše dohlíží vyškolený trenér. „Hlídání tepu je při jízdě důležité. Můžeme jet i náročnější hodiny, ale tep musí být na únosné hranici, jinak to pro cvičící nemusí být dobré,“ vysvětlil instruktor Dalibor z Brna.

Co můžete čekat?
Lekce trvá zpravidla hodinu a cvičí se ve skupině. Na kole, které si nastavíte přesně na svoji výšku, šlapete celou dobu nepřetržitě. „Poprvé v životě jsem zažila, že mi tekly kapky potu po čele,“ svěřila se Radka. Hudba vás vyhecuje. Tempo vám udává hudba a míru zátěže," doporučuje instruktor. Existuje několik poloh rukou i postavení celého těla na kole, takže se protahují a posilují různé části těla. Na konci lekce je velice důležitý tzv. stretching, čili protahování namáhaného těla.
Když jdete na hodinu, nezapomeňte si kromě pohodlných sportovních bot, šortek (nejpohodlnější jsou ovšem vyztužené cyklistické kalhoty) a trička také lahev s pitím (aspoň 0,75 litru) a ručník. Nápoj i ručník si s sebou berete ke kolu, budete je potřebovat. „Před jízdou není dobré se hodně najíst, mně to vůbec neudělalo dobře. Dávám si jogurt nebo salát, nic těžkého,“ radí klientka Radka. Když byste však vyrazili zcela nalačno, nebude vám při velké námaze dobře a může se vám udělat i mdlo.

Fyzičku je dobré udržovat v každém věku a spinning je jedna z možností. Není to cvičení pro lenochy, ale v žádném případě nemusíte být trénovaní sportovci, abyste hodinu na spinneru přežili. Každé spin centrum má lekce několika úrovní, když zvolíte tu správnou, nemusíte mít strach.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.