velikost písma: A +/ A/ A -

Siesta: Zdravý odpočinek, nebo nezdravé lenošení

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

Také máte po obědě neodolatelnou chuť se natáhnout a trošinku si zdřímnout? Tak se svým pocitům nebraňte a poslechněte své tělo.

Potřeba popolední siesty má kořeny v pradávné minulosti. Pračlověk unavený neustálou honbou za potravou se právě po jídle cítil plně uspokojený a mohl si dovolit odpočinout. Až později se přišlo na to, že krátký odpočinek je důležitý v různých povoláních, která vyžadují velké soustředění, jako například u pilotů, dálkových řidičů atd. Pro každého z nás je to výborný prostředek proti stresu, dělá dobře našemu srdci. Každému ale vyhovuje jiný typ siesty, jiná délka. Takže si teď vybereme siestu na míru.

30 minut – krátká relaxace
Krátká, půlhodinová siesta na začátku odpoledne je nejefektivnější. Mimochodem slovo siesta je z latinského sixta, tedy šestá hodina po východu slunce, to znamená čas po poledni. Tehdy se nám také snižuje tělesná teplota a proto snáze usínáme. Při půlhodinovém odpočinku z nás spadne únava doplníme energii na zbytek dne, mozek pak znovu zapne. Takže neváháme, natáhneme se po obědě a odpočíváme. Ale ne víc jak půl hodiny. Protože když to přetáhneme a probudíme se uprostřed fáze hlubokého spánku, budeme „jak praštění“. Je důležité zůstat ve stavu pohybujícím se na pomezí bdění a lehkého spánku. Když nás někdo při tom vyruší, tak nás vlastně neprobudí. Ideální je, když jsme dostatečně vyspalí. Jinak totiž hrozí, že usneme tvrdě a nadlouho. Siestě by se měli vyhnout lidé trpící nespavostí, protože jejich potíže by se tím jen zhoršily.

Čtěte také: Osolte si život!

90 minut – dlouhá a osvěžující
Pokud jsme toho v noci moc nenaspali nebo nenaspíme, dopřejeme si „královskou“ siestu. Měla by trvat tak hodinu a půl, přibližně stejně jako jeden spánkový cyklus. Natáhneme se, když budeme cítit, že nás zmáhá spánek. Probudit bychom se měli nechat po hodině a půl. Není dobré přetahovat, načínat nový spánkový cyklus. Procitnutí by mělo být pomalé a příjemné, abychom se cítili odpočinutí a plní nových sil. Těm, kdo potřebují dohnat pořádný spánkový dluh, nezbývá než zapomenout na všechny budíky a spokojeně prospat celé odpoledne.

5 minut – blesková, ale účinná
Setřást ze sebe únavu dokážeme i v krátkém čase. Třeba před nějakým důležitým setkáním anebo po dlouhé jízdě dopravním prostředkem. Minisiesta se dá nacvičit, protože ne každému se daří odpoutat se na tak krátký okamžik od reality.

Krátké uvolnění:
1. Najdeme si nějaké tiché místo. Posadíme se, opřeme si záda a ruce necháme volné. Nohy máme celými chodidly na zemi, to nám zaručuje, že se udržíme na prahu bdělosti.
2. Uchopíme předmět, který by při pádu na zem nadělal hluk, a zavřeme oči.
3. Během minuty dvou přeneseme svou mysl na místa, kde se naše tělo dotýká podložky. Soustředíme se na ramena, záda, hýždě, stehna, chodidla. Cítíme čím dál víc váhu svého těla.
4. Třikrát nebo čtyřikrát se zhluboka nadýchneme nosem, až do břicha a potom pomalu vydechneme. Výdech by měl být delší než nádech. V myšlenkách se nezabýváme žádnými problémy, soustředíme se jen na svůj dech. Jsme na rozhraní bdění a spánku.
5. Jakmile předmět upustíme, je čas se probrat. Vrátit se do reality.
6. Probíráme se zvolna. Narovnáme se, protáhneme se, je konec minisiesty.

Kam dál?
Jarní detoxikace
Co je to ergonomie?
Dobře se vyspat je dřina
Vyzrajte na nespavost
Největší krize je v nás

www.novinky.cz/zena/zdravi
www.pramenyzdravi.cz

Dáváte si siestu? Jak vám vyhovuje? Napište nám do fóra na facebook!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.