velikost písma: A +/ A/ A -

Menopauza: jak ji přežít bez zbytečných problémů?

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 5

TÉMA TÝDNE: Může přijít ze dne na den. Nebo už delší dobu můžete cítit, že se „něco“ děje. Jste unavená, náladová, cítíte návaly horka, jste žena, a je vám kolem padesátky.



Ženské hormony, zejména estrogen a progesteron a jejich vliv na náš organismus si nejvíce uvědomujeme dvakrát v životě. Když dospíváme a začneme menstruovat a pak v menopauze, když menstruovat přestaneme. Určité příznaky blížící se menopauzy (podrážděnost, nespavost, nepravidelná menstruace) můžeme pozorovat několik měsíců nebo i let a nazýváme je klimakteriem. Laicky řečeno – přechodem. Nejčastěji postihuje ženy kolem padesátky, mohou však existovat výjimky v obou směrech.

Mirka sotva překročila pětačtyřicítku. Žije ponořená ve svém světě dětských ilustrací, naivních pestrobarevných obrazů a půvabné keramiky. V životě neměla snad ani chřipku. Z doktorů má stres, jen o nich slyší. A najednou rána z čistého nebe: „Já jsem „to“ už dva měsíce nedostala!“, vyhrkne do mobilu roztřeseným hlasem. Jednak z toho, že dosud celkem pravidelná perioda se zničehonic nedostavila, jednak z toho, že bude muset k doktorovi. Dokonce i ty bolesti břicha, které ji měsíc co měsíc neúprosně sužovaly, jí najednou chybí. Verdikt lékaře byl stručný – mohlo by jít o začátek menopauzy. „A představ si, že do mě chtěl hned cpát nějaké hormony, abych to znovu dostala,“ rozčilovala se poté, co podstoupila prohlídku na gynekologii. „Nemám skoro žádné jiné problémy, tak proč?“

Mirka patří k těm šťastnějším. Třetina žen opravdu žádné nepříjemné příznaky blížící se menopauzy nemá a nemívá zvláštní potíže ani poté, co přestane menstruovat úplně. Zbylé dvě třetiny žen se musí naučit určité obtíže vyrovnávat. Povzbuzující jsou závěry zahraničních výzkumů, podle nichž se četnost a intenzita většiny potíží zmírní do roka od poslední menstruace.

Nela a Hedvika. Dvě ženy, které se nikdy nesetkaly, přesto řeší společný problém. Jejich příběhy čtěte zde.

Mezi ty nejčastější a nejvýraznější patří:
• Návaly potu a horka přicházející zdánlivě bez vnější příčiny.
• Nervozita, změny nálady, plačtivost, sklony k depresím, nespavost.
• Zvýšená suchost kůže, přibývání ochlupení, pocit sucha v ústech, bolest při pohlavním styku z nedostatečného zvlhčení poševní sliznice, zánět močových cest, bušení srdce.

Vstup do diskuze zde.

Mnohem závažnější jsou však příznaky nemocí, které s menopauzou souvisejí, které sice nepociťujeme, ale naše zdraví ohrožují více než výše zmíněné nepříjemné projevy. Zvýšené riziko osteoporózy (řídnutí kostí), aterosklerózy (ucpávání cév), zvýšení krevního tlaku a cholesterolu nebo přibývání na váze. Ženy po menopauze dokonce dohánějí muže v počtu infarktů a mozkových příhod, před kterými je dříve chránily hormony, jejichž tvorba v období klimakteria vyhasíná.

Které ozázky si v souvislosti s menopauzou kladou ženy nejčastěji? Rozhovor s MUDr. Zuzanou Fučíkovou čtěte zde.

Tip Žijemenaplno.cz: Naštěstí dnes existuje mnoho přípravků, ať už medicínských nebo přírodních, které pomáhají ženám období klimakteria usnadnit. A navíc i tato doba má svá pozitiva. Jedním z nich je sex beze strachu z otěhotnění. Ale pozor! Platí až po menopauze – to znamená rok po posledních měsíčkách!

Čtěte také: Přechod v pohodě 1. díl

Jak můžete samy zmírnit příznaky klimakteria?

Úpravou životosprávy. Důležité je hlídat kalorie, jako ostatně i dříve. Vyhýbejte se tučným jídlům. Dodržujte pitný režim. Proplachují se močové cesty a nedochází tak často k zánětům. Jezte více ovoce a zeleniny – to platí i mimo klimakterium. Dodávejte tělu dostatek vápníku a hořčíku pro posílení kostí, konzumujte sýry, jogurty a další netučné mléčné výrobky. Sacharidů naopak trochu uberte. Bílé pečivo nahraďte tmavým. Jezte drůbeží maso, ryby. Uzeniny co nejvíce omezte.

Čtěte také: Když muži mají své dny

Pravidelným pohybem. Posiluje svaly a „promazává“ klouby. Tělo se přirozeně unaví a vy snáze usnete. Když neradi sportujete, alespoň co nejvíce choďte. Přiměřený pobyt na slunci dodá tělu a kostem nezbytný vitamín D. Pobyt venku přispívá také k lepší náladě a zlepšuje spánek.

Společenským životem. Neuzavírejte se před světem. Menopauza není nemoc. Setkání s kamarádkami vám může zlepšit náladu a přijdete na to, že nejste jediná, kdo složitým obdobím prochází.

Fytoestrogeny. Tyto přírodní rostlinné prostředky mohou v těle částečně nahradit ubývající hormony. Nejvíce jich najdete v sóje a také například v červeném jeteli. Doplňky stravy s těmito rostlinnými hormony dostanete v lékárně. Jejich výhodou je, že nemají vedlejší účinky. Nevýhodou bývá vyšší cena.

Čtěte také: Přechod v pohodě 2. díl

Hormonální substituční terapií pod dohledem lékaře. Doporučuje se zejména ženám pod padesát let, kterým byla operativně odstraněna děloha a vaječníky. Oddálí nepříjemné projevy menopauzy až o několik let. Pro každou ženu lékař vybere léky přímo na míru – od hormonálních mastí, náplastí, přes pilulky až po miniaturní kapsle, které se aplikují pod kůži a po dobu několika měsíců plynule doplňují hladinu hormonů v těle. Ve všech případech to jsou přípravky s nízkou dávkou hormonů a maximálním účinkem na průvodní jevy menopauzy. Přesto však mohou mít i závažné vedlejší účinky. Při dlouhodobém užívání mohou u některých žen zvyšovat riziko rakoviny prsu, riziko trombózy a plicní embolie a další. Proto by měl gynekolog ženu, která hormonální terapii podstupuje, preventivně na zmíněná rizika vyšetřit a po dobu její aplikace sledovat.

Kam dál?
Sex ve stáří - typy a triky, které pomáhají
Syndrom prázdného hnízda aneb odchod dětí z domova
Někdo se dívá
Jak muži snášejí, když jejich partnerka stárne
Vyzrajte na nespavost

Máte již období klimakteria za sebou? Poraďte ostatním čtenářkám, co vám nejvíce pomohlo toto nepříjemné období překonat. Trápily vás změny nálad a jak na ně reagoval váš partner? Znáte v blízkém okolí někoho, kdo v období klimakteria nebo brzy po menopauze otěhotněl? Napište nám tento příběh [email protected]. Vaše názory nás zajímají, podělte se o ně v diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Přechod, Téma týdne