velikost písma: A +/ A/ A -

Největší mýty o tmavém pečivu

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 0

Dodržovat zásady zdravé výživy není zrovna snadné a když vám snahu ještě zkomplikují vypečení výrobci pečiva, už opravdu nevíte, čemu věřit. Z tmavého pečiva se stal „byznys“, jak se v něm vyznat?

Kupujete všechno tip – ťop? Organismus to nemusí pocítit
Biopotraviny, produkty bez „éček“, nízkotučné či light potraviny a v  zdravější tmavé pečivo – z toho všeho se v posledních několika letech stal tvrdý byznys. Výrobci si moc dobře uvědomují, že si zákazník za zdravěji vyhlížející jídlo rád připlatí – investuje přece do svého zdraví.

Ale pozor!
Zákon o potravinách (110/1997 Sb) či početné vyhlášky dnes umožňují potraviny různě modifikovat, svévolně pojmenovávat a na obalech tučným písmem uvádět nepotřebné, ale reklamně chytlavé informace. Jedna z vyhlášek dokonce umožňuje určité produkty z těsta přibarvovat – např. karamelem, žitem či čekankou. Když tedy v samoobsluze sáhnete po pěkně tmavém chlebu, u kterého je uvedena jen reklamní popis a nikoliv některá ze schválených (níže uvedených) kategorií, nedozvíte se o pečivu zhola nic. Z jaké mouky je vyrobeno, zda obsahuje více vlákniny než běžná „šumava“, která leží hned vedle a je o polovinu levnější, apod. Tmavý chléb je obvykle pouze dražší.

Skutečné kategorie pečiva dané zákonem:
- Žitné: jedině žitná mouka může výrobky z pečiva přirozeně ztmavit. Všechny ostatní výrobky jsou přibarvené.
- Pšeničné: pšeničné pečivo se snadno a rychle zpracovává, obsah zdraví prospěšných látek je ale nízký.
- Žitno-pšeničné
- Pšenično-žitné
- Celozrnné: má nejvyšší obsah vlákniny, je zdraví nejprospěšnější. Mouka na jeho výrobu je připravena z celých zrn včetně slupky.
- Vícezrnné: je vyrobeno z více druhů zrna (pšenice, oves, žito…). Obsah vlákniny může být zcela zanedbatelný, ačkoliv je pečivo doslova obsypáno zrníčky. Je nutné pečlivě prostudovat složení, které se ovšem u nebaleného – čerstvějšího pečiva neuvádí. Dle zákona musí být obsah prospěšnější mouky z jiných obilovin minimálně 5 %, u celozrnných výrobků je to 80 %. Vícezrnné pečivo tak může obsahovat pět, šest nebo i deset procent „lepších“ zrn, celozrnné osmdesát – devadesát procent celozrnné mouky bohaté na vlákninu.
- Speciální (sójové, luštěninové, bramborové a jiné).

Bílá mouka, ze které se vyrábí pšeničné pečivo, např. klasické rohlíky, má ve srovnání s celozrnnou moukou (výroba celozrnného pečiva) o 60 – 80% méně železa, hořčíku, zinku, vitamínů a vápníku. Bílá mouka hůře štěpí škrob, rychleji evokuje další hlad. Obsah vlákniny je v celozrnném pečivu až třikrát vyšší než v pšeničném či pšenično-žitném.

Reklamní kategorie, proklamované výrobci:
- tmavé
- mnohozrnné
- se semínky
- trvanlivé
atd.

Mýtu tmavého pečiva a způsobům, kterak je zákazník v obchodech klamán, se věnoval celý díl publicistického pořadu Černé ovce. Hledejte ve videoarchivu na: www.ceskatelevize.cz

Čím se nás ještě snaží v obchodech nachytat?
- Light potraviny jako např. light jogurty. Netrpíte-li cukrovkou a nemáte tedy speciálně upravenou stravu, light potravinami si svůj jídelníček moc nevylepšíte. Co jim totiž chybí na tuku, mají obvykle na cukru nebo jiných přísadách. Cukr je u jogurtů nahrazen ještě méně prospěšným zahušťovadlem bez probiotických látek.
- „Šunka pro děti“. Co se na trhu objevila, kupujeme ji jako diví. Podvědomě v nás bují představa, že nehřešíme až tak mnoho. Podle potravinových testů je to však zcela běžná šunka – kuřecí či krůtí, maximálně nepatrně obohacená o nějaké vitamíny. Uzenina vhodná pro děti to však rozhodně není – ostatně, do dětské stravy uzeniny nepatří vůbec.
- Výhodná balení. V přepočtu se opravdu vyplatí, ale potřebujete skutečně tři krabice mléka, které nestačíte zpracovat dříve, než jim projde záruční doba? S větším balením automaticky saháme hlouběji do peněženky a zvykáme si na produkt, který se jako „výhodný“ bude jevit i později – až už „v akci“ nebude.
- Pečivo umístěné až na konci obchodu. Umístění koutku s pečivem až do nejhůře dostupného rohu z celého obchodu je nasnadě – k pečivu míří takřka každý zákazník a pokud nemá striktní seznam potravin, zabloudí jeho oči cestou ještě do dalších oddělení. Pište si podrobný seznam a neuvažujte, co by se vám „možná“ ještě hodilo.

Kam dál?
Celiakie a výživa
Nezdravý životní styl jako příčina CMP
Ortorexie – posedlost zdravým životním stylem
Jarní detoxikace
Parní hrnec – zachová vitamíny i chuť
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.