velikost písma: A +/ A/ A -

Menopauza – soukromý problém široké veřejnosti

Autor: Zuzana Ptáčková | komentářů: 5

TÉMA TÝDNE: Bolest v podbřišku, nadýmání, přecitlivělost, podrážděnost, bolesti hlavy. Pocity, které mnohé z nás dobře znají v souvislosti s menstruací. Pokud nás trápí po celý život, můžeme považovat přechod za úlevu. Než se k ní ale dopracujeme, nějakou dobu to potrvá.



Několik otázek, které si ženy v souvislosti s menopauzou kladou nejčastěji, jsme položili gynekoložce MUDr. Zuzaně Fučíkové.

Paní doktorko, shrňte nám ve stručnosti, jak vlastně probíhá přirozený menstruační cyklus a jakou roli v něm hrají hormony.
Řízení menstruačního cyklu je děj, kde mezi sebou spolupracují hormony produkované vaječníky a specifické útvary v mozku. V  hypofýze vzniká folikulostimulační a luteinizační hormon – oba pak ovlivňují hladiny ženských hormonů estrogenu a progesteronu, které se tvoří ve vaječnících. Pokud je v těle málo estrogenu, tvorba hormonů se v mozku se zvýší, a tím se podpoří i tvorba hormonů ve vaječnících. Když je ženských hormonů dostatek, tvorbu hormonu utlumí i mozek. Všechny tyto hormony ovlivňují ve vzájemné spolupráci průběh menstruačního cyklu – v jeho první polovině podporují růst dutinky, tzv. folikulu ve vaječníku, kde dozrává vajíčko, které se uprostřed cyklu uvolní – ovuluje. Není-li oplodněno, odloučí se od děložní sliznice a dojde k menstruačnímu krvácení.

Úbytek těchto hormonů s přibývajícími roky znamená příchod klimakteria. V jakém věku k němu běžně dochází, kdy je nástup menopauzy „normální“?
To se nedá specifikovat, věkové rozpětí je tam velké. Velmi obecně lze říct, že mezi dvaačtyřicátým a pětapadesátým rokem. Mám ale pacientku, která má přechod za sebou a je jí osmatřicet. A naopak takovou, která ve dvaapadesáti menstruuje úplně normálně. Její maminka menstruovala do osmapadesáti. Je fakt, že se to vymyká všem indikacím. Ovšem ta paní byla úplně zdravá. O klimakteriu panuje řada mýtů. Například se říká, že čím delší má žena menstruační cyklus, tím později se u ní dostaví přechod. Nebo že je jeho nástup ovlivněn počtem dětí, které porodila...
To je nesmysl, nástup klimakteria nemá s délkou cyklu nic společného. Ani počet porodů. Většinou jde o genetickou dispozici.

Je pravda, že chtějí-li ženy vědět, kdy přijde klimakterium, mají se zajímat o to, kdy přišly do přechodu jejich matky?
Ano, velmi často to tak je. Do značné míry je tato dispozice dědičná. Ale na druhou stranu to nemusí být pravidlo.

Nástup menopauzy doprovázejí nepravidelnosti cyklu a jeho postupné vyhasínání. Kdy si může být žena jistá, že už je po přechodu a nejde jen o další nepravidelnost?
Bez konzultace s lékařem si jistá být nemůže nikdy. Pravidlo, které platí v kterémkoliv věku, je, že pokud žena menstruuje pravidelně a najednou se objeví nepravidelnosti, má vždycky navštívit svého gynekologa. Ten pak ultrazvukovým vyšetřením a zjištěním hormonálního profilu určí o co jde. Většinou se pak domluví na častějších kontrolách. Definitivní nástup klimakteria potvrdí jedině odborník.

Čtěte první článek k tématu týdne: Menopauza: jak ji přežít bez zbytečných problémů?

Kdy může být krvácení, které přišlo po delší pauze, varovným signálem?
Pokud žena už opravdu nemenstruuje a přijde jakékoliv krvácení, musí okamžitě vyhledat gynekologa a podstoupit vyšetření ultrazvukem. Jinak by mohla zanedbat nějaký závažný problém. Tady je zbytečné na cokoliv čekat.

Vstup do diskuze zde.

Čas od času se také objevuje názor, že po přechodu ztrácejí ženy chuť na sex. Je na tom něco pravdy?
Tak to je další nepotvrzený mýtus. Ženy po přechodu obvykle dál žijí aktivním sexuálním životem. Některé si ho dokonce užívají víc než v mládí, protože se nemusí obávat otěhotnění. Jediný problém, který je může trápit, je nedostatečné zvlhčení sliznice. To se ale dá napravit hormonálními prostředky, které se vkládají do pochvy, nebo úplně jednoduše lubrikačním gelem.

Přečtěte si také: Sex ve stáří - typy a triky, které pomáhají

Problémy spojené s přechodem – návaly, silné a bolestivé krvácení a podobně se dají řešit podpůrnou hormonální léčbou. Jaké možnosti nabízí současná medicína?
Těch možností je celá řada. Mnoho žen, které jsou v perimenopauze a trápí je tzv. premenopauzální syndrom, si vystačí s přírodními bylinnými preparáty. Když u nich nezaberou a ony se rozhodou řešit problém hormonální substitucí, musí opět podstoupit důkladné gynekologické vyšetření včetně mamografu. Teprve pak jejich gynekolog určí, jestli je pro ně hormonální terapie vhodná. Její druh se odvíjí také od věku pacientky.

Nela a Hedvika. Dvě ženy, které se nikdy nesetkaly, přesto řeší společný problém. Jejich příběhy čtěte již tento čtvrtek.

Když si přečtu příbalový leták nejrůznějších hormonálních preparátů nebo antikoncepčních přípravků, dočtu se například také, že působí zároveň jako prevence rakoviny prsu. Na druhou stranu některé ženy, které rakovinou prsu onemocněly, si to dávají do souvislosti s hormonální terapií v přechodu. Jak to tedy vlastně je?
Právě proto musí žena projít vyšetřením, aby vhodnost konkrétního preparátu posoudil lékař. Když se rozhodnete pro náhradní hormonální terapii, musíte mít především v pořádku veškerá preventivní vyšetření.

Přečtěte si také: Nevyhovuje vám váš lékař? Nestyďte se ho změnit!

V souvislosti s některými tlaky farmaceutických firem se člověk někdy těžko vyzná v tom, co je pro jeho zdraví prospěšné a co je jenom zdrojem příjmu pro výrobce léků. Někdy se dočteme rady, že bychom si měly hormonální podporu dopřát, i když v přechodu nemáme žádné potíže – údajně jako prevenci.
Pokud jste v péči dobrého gynekologa, kterému jde především o vaše zdraví, posoudí, zda hormonální podporu potřebujete nebo ne. Dobrý doktor vám nebude zbytečně zatěžovat organismus něčím, co třeba vůbec nepotřebujete, jenom proto, aby z toho profitovala nějaká firma. Tady je jako všude jinde, nejdůležitější komunikace mezi pacientem a lékařem a vzájemná důvěra. Když chodíte pravidelně jednou za rok na preventivní kontroly, je tu váš lékař od toho, aby případné problémy včas objevil a řešil. Tady žádné obecné rady neplatí.

Kam dál?
S léky bez receptu zacházejte opatrně
Gynekomastie – delikátní problémPřechod v pohodě 1. díl
Přechod v pohodě 2. díl
Když muži mají své dny
Jak muži snášejí, když jejich partnerka stárne
Sex zralých žen - konec tabu!
Sex a bolest

Máte již období klimakteria za sebou? Poraďte ostatním čtenářkám, co vám nejvíce pomohlo toto nepříjemné období překonat. Trápily vás změny nálad a jak na ně reagoval váš partner? Znáte v blízkém okolí někoho, kdo v období klimakteria nebo brzy po menopauze otěhotněl? Napište nám tento příběh [email protected]. Vaše názory nás zajímají, podělte se o ně v diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Přechod, Rozhovor, Téma týdne