velikost písma: A +/ A/ A -

Jak muži snášejí, když jejich partnerka stárne

Autor: Helena Chvojková | komentářů: 0

„Bude ti 82 let. Zmenšila ses o 6 centimetrů, vážíš sotva 45 kilo a jsi pořád krásná, půvabná a žádoucí. Miluju tě víc než kdy předtím,“ napsal francouzský filozof českého původu André Gorz své manželce Dorine po 58 letech společného života.

Každou ženu by takové vyznání lásky potěšilo, zvlášť když se bojí stárnutí. Proč tomu tak je? Vyplývá to z modelu, který si společnost nastavila. Žena musí být krásná, žádoucí, přitažlivá a hlavně vypadat mladě. Proto ženy skrývají své šediny, odstraňují vrásky a lamentují nad přibývajícími kily. Když stárnou, mají pocit, že ztrácejí na hodnotě.

Ochránce, ne soudce
Zatímco se ženy trápí, jejich partneři si změn, které se s jejich protějšky dějí, často ani nevšimnou. Tedy především v dlouholetých svazcích, kdy jsou muž a žena spolu denně. Přestože muž svou ženu miluje, často si ani nevzpomene, co měla ráno na sobě. Jistých změn si muži všimnou třeba při prohlížení starých fotek. Podle nich poznají, že nestárnou jen partnerky ale i oni sami. Nezáleží na věku ale na tom, co společně prožili a ještě mohou prožít. Často na své stárnoucí ženy pohlížejí s něhou a porozuměním a nepasují se do role porotců v soutěži krásy.

Přečtěte si také: Získejte mládí zpět!

Mluvit ano, ale jak?
Přesto existují ženy, které chtějí zastavit čas a se svým stárnutím se nehodlají smířit. Marně je jejich protějšky přesvědčují, že jim na nich nevadí nějaké to kilo navíc a povadlá pleť. Psychologové nejsou zajedno v tom, zda by měli muži ženám mluvit do toho, zda si nechají obarvit vlasy, vyzkoušejí dietu nebo si zajdou na plastiku. Některé změny zevnějšku však mohou signalizovat i onemocnění, proto by měly být tématem citlivé komunikace.

Přečtěte si také: Krása, kterou si můžete koupit

Kazí mi image
Řada mužů, však pohlíží na svou partnerku jako na módní doplněk, který reprezentuje je samotné. Své ženy podrobují přísné kritice a to i na veřejnosti. Muži, kteří o sebe přehnaně dbají, nemohou připustit, aby výsledný dojem, kazila partnerka nějakým kilem navíc nebo vráskami od smíchu. Nezřídka tito muži své stárnoucí partnerky opouštějí a hledají si mladší.

Kam dál?
Život si prodloužíte v mrazáku
Dejte pigmentovým skvrnám vale
Dámská jízda za krásou
Jak si udržet krásu ve zralém věku
Zhubněte 3 kg za 3 týdny – s vlákninou!
Proč je sexy prádlo pro muže přitažlivé
Ortorexie – posedlost zdravým životním stylem

Jak snášíte stárnutí? Snažíte se mu zabránit všemi prostředky nebo jste s ním smířená? A co váš partner, je tolerantní, nebo za svůj zevnějšek sklízíte kritiku? Podělte se s ostaními čtenářkami o své zkušenosti a pocity v diskuzi pod článkem či na fóru.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.