velikost písma: A +/ A/ A -

Někdo se dívá

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 0

Vnucuje se, volá, píše, sleduje, vyhrožuje, slídí. Stalking – úporné pronásledování jednoho člověka druhým – jak ho poznat a jak se bránit?

Kdokoli systematicky vyhrožuje ublížením na zdraví vám nebo třeba vašemu partnerovi, stále vás „náhodou“ potkává, ačkoliv jste mu jasně dali najevo, že vám to vadí, nebo vám píše nevyžádané emaily, SMS zprávy, kontaktuje vás, anonymně vás pomlouvá v práci i u přátel – jedná proti trestnímu zákoníku.

Petra je zdeptaná a nešťastná – a to je nově zamilovaná
Tomáš se rozešel s družkou a oběma se ulevilo. Časem se seznámil s Petrou a nyní žijí spolu. Najednou jeho bejvalka úplně otočila. Začala Tomášovi dělat ze života peklo. Má klíče od jeho bytu, chodí tam na „návštěvu“, křičí na něho, vyčítá mu první poslední. Telefon zvoní i třicetkrát za noc. Slečna volá z různých čísel, píše nenávistné emaily, které se střídají s kamarádským pozváním na sklenku – ze staré známosti. Petřin partner si neví rady, a zatím jen doufá, že se situace sama uklidní.

Přečtěte si také: Co když „dědka“ chytne druhá míza?

Jedna schůzka v kavárně – od té doby „nedá pokoj“
Pohledná zelenooká blondýnka se na jednom diskusním webu zmiňuje o nedávném zážitku. S dobrými úmysly ji kamarádka seznámila se svým známým. Sešli se v kavárně, nezávazně si pár hodin povšechně povídali o všem možném, a pak se bez závazků rozešli. Pánovi se zachovalá dáma líbila, sehnal si její telefonní číslo a poptal se na možnost další schůzky. Ženě byl sice docela sympatický, o další schůzku ale zájem neměla, a tak jasně řekla Ne. To je ale odpověď, kterou citově nevyrovnaný cholerik slyšet nechtěl. Od té doby ji několikrát denně volá, stále ji prozvání, píše SMSky vynucuje si další schůzku či vztah. Zjistil si, kde bydlí i pracuje, a občas se „nenápadně“ prochází kolem – žena se už pomalu bojí vyhlédnout z okna.

Přečtěte si také: Kam zase „kouká“?

Zákon mluví jasně
Trestní zákoník se změnil po více než 60 letech. Stalking, neboli úporné pronásledování jednoho člověka druhým, se stal trestným činem. Hrozí za něj až 3 roky „natvrdo“. Výraz stalking (slídění) původně užívali lovci pro stopování zvěře – dlouhé vyčkávání v úkrytu, sledování, nahánění mnohdy provázené několika útoky.

Přečtěte si také: Domácí násilí: jak se bránit?

Stalkeři ve statistikách
Stalkery se nestávají jenom zhrzení expartneři (ačkoliv těm ve statistikách patří až polovina všech případů), ale i psychicky labilní kolegové v práci nebo zcela neznámí lidé, kteří si své oběti hledají na různých diskusních fórech. Často se jedná o osoby, které se v bývalém vztahu uchýlily k domácímu násilí.

Procentuelně jsou více zastoupeni muži, kteří praktikují klasické sledování na ulici a také se uchylují k fyzickým útokům. Stalkerky ženy pracují více systematicky, déle a svou oběť více „deptají“. Podle průzkumů se obětí pronásledování v jakékoliv formě stal průměrně každý desátý Čech.

Řiďte se těmito zásadami:
1. Pokud se domníváte, že se jste se stali obětí stalkera či stalkerky, začněte zaznamenávat všechny jeho (její) pokusy vás kontaktovat či zastrašit, a ihned se obraťte na policii nebo na Bílý kruh bezpečí – www.bkb.cz.
2. Četné sms zprávy si ukládejte do archivu – nemažte je v afektu. Nahrávejte si telefonní hovory a ponechejte si emaily a dopisy.
3. Vždy se pohybujte v bezpečí – tj. s doprovodem (poslouží též jako svědek), o chování stalkera informujte i svou rodinu a nadřízeného v práci. V mnoha případech se pokusí kontaktovat i je.

Podrobný výklad stalkingu najdete v § 354 - Nebezpečné pronásledování.

Kam dál?
Ortorexie – posedlost zdravým životním stylem
Babi, dědo, ve škole mi ubližují
Nebojte se vlastní pohovky!

Stali jste se někdy obětí stalkingu či jiného psychického teroru? Máte zkušenosti s rolí terče pronásledování a výhružek? Sdělte své zkušenosti ostatním čtenářům v diskuzi pod článkem nebo na fóru zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.