velikost písma: A +/ A/ A -

Menopauza: dá se s tím žít

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 3

TÉMA TÝDNE: Nela a Hedvika – dvě ženy, které se nikdy nesetkaly a přece mají něco společného. Prožily si menopauzu a teď už vědí, o čem to je. Podělily se o své zkušenosti, aby vám pomohly zbavit se alespoň částečně obav z „přechodu“.

Nela (48 let). Její věk by jí hádal málokdo. Vypadá sotva na čtyřicet. O to více proto překvapí její slova: „Prakticky jsem v přechodu už skoro rok. A menstruace mi vůbec nechybí. Sex si užívám víc, než kdy předtím.“

Gynekologické problémy měla Nela už několik let a proto musela chodit každého půl roku na pravidelné prohlídky. Dlouho se nic nedělo, svalový nádor v děloze jakoby spal. Menstruovala celkem pravidelně, jen kdyby jí první den periody nebylo tak zle. Pak ale přišly rodinné trable a s nimi stres. Těžko říct, jestli právě to byla příčina, že se myom probudil k životu a zdvojnásobil. „Něco se mi nelíbí. Pošlu vás na ultrazvuk do nemocnice,“ řekl jí gynekolog na jedné z pravidelných prohlídek. Pak už šlo všechno jako na běžícím pásu. Ultrazvuk v nemocnici, doporučení k operaci a bezesné noci. Nakonec se probudila v nemocničním pokoji. „Bylo mi hrozně. Dílem ještě špatně po narkóze, dílem ze strachu, co bude. Cítila jsem se jako vykuchaná. Že už nejsem žena. Podléhala jsem plačtivým náladám, v noci nespala,“ vzpomíná na neradostné období. „Poprvé jsem si oddechla, až když mi doktor řekl, že nádor nebyl zhoubný.“

Vstup do diskuze zde.

Nela je jednou z mnoha žen, jejichž reprodukční cyklus ukončila operace – chirurgické odnětí dělohy a vaječníků, takzvaná totální hysterektomie. Ročně ji u nás podstoupí tisíce žen, které se tak ze dne na den ocitnou v období menopauzy, A to se všemi příznaky. „V nemocnici jsem to ještě tak nevnímala. Spala jsem sice špatně, ale to jsem přičítala stresu a změně prostředí. A když jsem usnula, za dvě hodinky jsem se vzbudila úplně propocená. Dvakrát za noc jsem si měnila noční košili. Ale ani to mi nepřišlo zvláštní, protože pokoje byly přetopené a větrat se nedalo. Přímo pod okny pokoje vedla rušná silnice,“ vzpomíná Nela. Když však noční pocení neustávalo ani po návratu z nemocnice a doslova ataky horka se přidávaly i během dne, začala se o problémy menopauzy zajímat. Nejprve listovala v knihách, které měla doma, pak brouzdala na internetu. A najednou jí to bylo jasné. Je v menopauze. „Po týdnu doma jsem šla na kontrolu ke svému gynekologovi a už ve dveřích jsem ho doslova prosila, aby mi na to něco napsal. Dnes používám hormonální gel a jsem docela v pohodě. Návaly horka ustoupily a taky si sex užívám více než dříve,“ usmívá se.

Přečtěte si také: Je anestézie bezpečná?

Přestože se Nela cítí dobře, během uplynulého roku už podstoupila prohlídku na mamografu a také vyšetření cév. Hormonální substituční terapie, která zlepšuje kvalitu života ženy v menopauze, totiž může mít v některých případech negativní vedlejší účinky. Patří k nim například zvýšené riziko karcinomu prsu nebo riziko tvorby krevních sraženin (trombů). Proto ženy, které tuto terapii podstupují, musí být před jejím zahájením důkladně vyšetřeny. Po celou dobu by pak měly být preventivně sledovány.

Čtěte úvodní článek k tématu týdne: Menopauza: jak ji přežít bez zbytečných problémů?

Hedvika (65 let): Upravená dáma, která nikdy nevyjde z domu nenalíčená a patřičně ustrojená. Srší humorem a usmívá se, i když odpovídá na celkem intimní téma. „Menopauza? Návaly mívám dodnes, už více než deset let.“ Těsně po padesátce cítila, že se blíží doba, kterou většina žen vyhlíží s neklidem. „Začaly mi švindlovat měsíčky. Týden sem, týden tam… A byla jsem protivná na celý svět,“ zlehčuje téma. Po několika měsících si byla docela jistá, že se blíží „přechod“. Vypravila se ke gynekologovi, kde nebyla už pár let. Za to si také vysloužila kritiku. Vyšetření ale nic závažného neukázalo a lékař jí její domněnku potvrdil. „Chtěl mi dát nějaké prášky, ale na to já nejsem. Odmítla jsem. Když to tak příroda zařídila, tak proč se vzpírat? Nebylo to ale nic příjemného. Trvalo to skoro dva roky,“ povzdechne si a je vidět, že na tu dobu nevzpomíná ráda. „Do lékárny jsem nakonec přece jen šla. Ale koupila jsem si tam přírodní prostředky, abych to líp zvládala. Trochu pomohly, i když ne úplně. Nejhorší byly návaly. V té době jsem dělala na poště za přepážkou. Když jsem najednou zrudla a celá se orosila, kolegyně už věděla, která bije a hned mě střídala,“ dodává. Potíže – zejména problémy se spaním a návaly horka – jí zcela nikdy nevymizely, ale po půldruhém roce se částečně zmírnily a ona se s nimi naučila žít.

Druhý článek k tématu týdne: Menopauza – soukromý problém široké veřejnosti

Mnohé ženy stejně jako Hedvika volí raději přírodní léčbu. Příkladem jim mohou být asijské ženy, které tak výrazné příznaky menopauzy nemívají. Je to přičítáno časté konzumaci výrobků ze sóji. Výtažky této rostliny jsou také základem mnoha přírodních přípravků na zmírnění příznaků menopauzy. Navíc také nemají nepříznivé vedlejší účinky jako hormonální terapie, proto mnohé ženy sáhnou raději po nich. Nevýhodou však bývá vyšší cena, která není hrazena zdravotní pojišťovnou.

Kam dál?
Rady babky kořenářkyMalý průvodce tradiční přípravou bylin
Jak na nemoci: domácí první pomoc
Stárněte bez problémů díky stravě
Dobře se vyspat je dřina
Přechod v pohodě 1. díl
Přechod v pohodě 2. díl
Sex ve stáří - typy a triky, které pomáhají

Máte již období klimakteria za sebou? Poraďte ostatním čtenářkám, co vám nejvíce pomohlo toto nepříjemné období překonat. Trápily vás změny nálad a jak na ně reagoval váš partner? Znáte v blízkém okolí někoho, kdo v období klimakteria nebo brzy po menopauze otěhotněl? Napište nám tento příběh [email protected]. Vaše názory nás zajímají, podělte se o ně v diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Přechod, Téma týdne