velikost písma: A +/ A/ A -

Rekonstrukce panelákové kuchyně

Autor: Petra Klobasová | komentářů: 2

Kuchyň je srdce domu. Říct totéž v případě panelového bytu by asi byla velká nadsázka, avšak i v bytě se dá vykouzlit pěkný prostor k vaření, stolování i setkávání.



Při rekonstrukci kuchyně v paneláku se budete nejvíce potýkat s prostorem a panelovými zdmi, se kterými jen tak jednoduše nepohnete a stejně těžko se do nich také vrtá. Ani přesto není nutné na takové prostory ihned zanevřít. Naopak! Moderní technologie nabízejí spoustu nápadů a vylepšení, jak i v menším prostoru uskladnit spoustu věcí.



Dražší kuchyň na míru nebo levnější sektor?
Když se rozhodnete pro novou kuchyň, stojíte před otázkou, zda si vybrat sektorovou kuchyň, nebo sestavu přímo na míru. První a ta méně nákladná možnost znamená, že budete prostor přizpůsobovat nábytku. Skříňky budou mít typizované rozměry a vám třeba u stěny zůstane 20 centimetrů nevyužitého prostoru. Sestavení nábytku vyžaduje zručnost někoho v domácnosti, nebo objednání řemeslníka.



Kuchyně na míru už dnes  nejsou tak nákladné jako dřív. Mezi kuchyňskými studii je velká konkurence – nabízejí řadu výhod a akcí, z čehož těží zákazník. „V jednom malém studiu mi zdarma vypracovali grafický návrh a až pak jsem se mohla závazně rozhodnout,“ uvádí paní Květa, která má za sebou čerstvou rekonstrukci kuchyně. „Když jsem viděla, jak jdou chytře vyřešit panelákové neduhy, bylo rozhodnuto,“ vysvětluje Květa, proč si zvolila kuchyň na míru. Kuchyň do panelového bytu ji nakonec vůbec nevyšla draho. Z celkové ceny 80 tisíc byla asi desetina za montážní práce a zbytek za spotřebiče, stůl a židle a poličky a kuchyňskou sestavu, která má 3,8 metrů. „Truhlář vše vyrobil z jednoho druhu dřeva, takže kuchyň vypadá kompaktně a je sladěná,“ popisuje Květa.



Přečtěte si také: Rekonstrukce panelákové koupelny za 14 dní

Na co si dát pozor
Před realizací kuchyně si pořádně rozmyslete rozmístění zón – skladovací, přípravné – umývací a varné či pečící. Menší byty vám nedovolí důsledné rozmístění těchto oblastí, ale všechny se tam vejdou. Nezapomínejte, že do panelu se nedá zasekat voda, nebo že větrací otvory do spíže jsou pouze na obvodové stěně panelového domu, stejně jako odvětrávací šachta je jen v prostoru stoupaček. Zkušený truhlář nebo pracovník kuchyňského studia pomůže najít optimální rozmístění.

Přečtěte si také: Pusťte se do velkých změn!

V panelové kuchyni je většinou nejdelší plocha vhodná pro umístění kuchyňské linky 2,6 metrů. Tento prostor byste měli co nejúčelněji využít. Jestliže jste měli štěstí, najdete tam ještě doplňkový prostor, který má do dvou metrů podle typu panelového jádra.

Přečtěte si také: I při vaření myslete na své tělo


Tipy, co kam rozmístit v nové kuchyni:
1/ Sporák nenechávejte ihned u stěny, optimální je 30 centimetrů od ní. Získáte tím prostor na odkládání náčiní z obou stran varného centra.
2/ Když se rozhodnete pro vestavěné spotřebiče, nemusíte mít troubu u sporáku. Pohodlné je mít troubu výše, například v oddílu mimo kuchyňskou linku.
3/ Abyste měli co největší plochu na přípravu jídel, budete nuceni umístit dřez co nejdál, i tak ale počítejte zhruba s metrem pracovní plochy.
4/ Nechcete myčku? I přesto je výhodné mít takzvanou „přípravu na myčku“. Vypadá to jako klasická skříňka, ale je za ní vývod vody. Pokud byste se někdy rozhodli myčku koupit, pouze ji připojíte, vsadíte do skříňky a přimontujete bez větších nákladů dvířka.
5/ Nezapomeňte na dostatek světla. Tedy nad linkou i pod linkou a samozřejmě nad stolem.

Kam dál?
Pokrokové materiály ve vaší kuchyni
Chladnička – ukládáte v ní správně?
Parní hrnec – zachová vitamíny i chuť
Lampy a lampičky vdechnou život
Ochrání vás vaše dveře před zloději?
Nový život pro staré křeslo

Máte za sebou rekonstrukci panelákové kuchyně? Prováděli jste úpravy spolu s přestavbou umakartového jádra? Pokud byste měli druhou možnost, co byste udělali jinak? Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři ve fóru nebo přímo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.