velikost písma: A +/ A/ A -

Lampy a lampičky vdechnou život 1. díl

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Velké, malé, hranaté, kulaté. Lampy všeho druhu jsou mimořádně důležitým prvkem každého interiéru. Ovlivňují nejen naše vidění v místnosti, vnímání barev a tvarů, ale především to, jak se v konkrétním prostoru cítíme.

Světlo můžete přizpůsobit určité situaci a vykouzlit takovou atmosféru, jakou právě potřebujete. Pokud byste ve svém domově rádi vytvořili zvláštní náladu, ale zatím se vám to nedaří, povolejte světlo do svých služeb. Není to drahé ani složité. Užijete si zábavu a navíc – provedenou změnu v novém světle lépe uvidíte!

Virtuální procházka
Každý prostor je zcela jedinečný a vhodným osvětlením můžete jeho přednosti snadno zvýraznit. Tak jako se pohybuje slunce, mění se i v místnostech přirozené denní světlo. Přichází šero. Světelné zdroje trpělivě čekají, až se k nim přiblížíte a vypínačem je oživíte. Jakou máte náladu? Rozsvítíte nejdříve malou lampičku krčící se v zapomenutém zákoutí, nebo jdete rovnou k hlavnímu zdroji, protože světelný deficit vám ubírá životní energii?

Vnímání světla, jeho potřeba a způsob využití jsou až příliš subjektivní záležitosti. Snad právě proto existuje obrovská rozmanitost světel a svítidel, jejich tvarů, barev, použitých materiálů a intenzity svitu. Lampy a lampičky – tedy vedlejší světelné zdroje – by měly korespondovat s hlavním osvětlením. Přesto často vytvářejí svět sám pro sebe.

Kohouti jsou malí páni, to Jitřenka...
Zásadním kritériem výběru doplňkového svítidla je účel osvětlení, umístění a intenzita svitu. Potřebujete lampu na pracovní stůl, nebo ji potřebujete místo oveček, aby se vám lépe usínalo? Osvětlujete netradiční prvek interiéru, nebo nechcete do konce života doma zakopávat o jediný schod? Důležité je vycházet také ze světelné dispozice bytu nebo domu. Světlo se mění nejen během dne, ale také v závislosti na ročním období a orientaci ke světovým stranám. Pokud jste náchylní ke špatným náladám (obzvláště v zimě), pořiďte si do bytu co nejvíce světla. Světlé, lakované a kovové předměty světlo odrážejí (až z 80 %), tmavé plochy ho naopak pohlcují.

Čarovat se smí... s barvami
Při vybírání konkrétního osvětlení určitě nezapomínejte na barvy a barevné ladění svého domova. Pokud chcete zapůsobit a vypadat lépe než obvykle, nasviťte pokoj růžovým světlem přívětivým k pleti. Naopak se vyvarujte studeného bílého světla, které udělá z každého prostoru chirurgický sál. Domácí světelnou show rozehrají barevné žárovky, které můžete jednoduše měnit. Jen dávejte pozor na to, abyste si neproměnili domov v pouťovou atrakci. Užitečné je znát pár zákonitostí působení barev a světel. Červená totiž potlačuje zelenou a modrou, zelené světlo utlumí červenou i fialovou, a pokud zvolíte modré žárovky, promění červené až žluté spektrum k nepoznání.

Světlo má však i svého tajemného průvodce, který ho na každém kroku sleduje. Bez stínu by byl svět přízračným místem, kde lidé ani předměty nemají své ukotvení. Nejen intezita světla, ale především hra stínů dodá prostoru hloubku, zvýrazní jednotlivé kontury a tvary solitérů.

Zásady osvětlení pracovního stolu
1. Nastavitelnost – Platí pro stínítko, rameno lampy i pro intenzitu světla.
2. Úspornost – Žárovka by měla být výkonná, ale přesto úsporná.
3. Estetika – Hezká a vkusná lampa spoluvytváří příjemný pocit z prostoru, a tak napomáhá k lepšímu pracovnímu výkonu.

Kam dál?
Lampy a lampičky vdechnou život 2. díl
Úsměv na tváři vykouzlíte světlem a barvami
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.