velikost písma: A +/ A/ A -

Lampy a lampičky vdechnou život 2. díl

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

Přejete si ve svém domově vytvořit zvláštní náladu, ale zatím se vám to nedaří? Povolejte světlo do svých služeb. Užijete si zábavu a provedenou změnu v novém světle lépe uvidíte!

I když se to na první pohled nemusí zdát, právě výběrem lampy o sobě mnohé prozrazujeme. Lampa může být nenápadným bytovým doplňkem, stejně jako poutavým výstřelkem či designovým kusem. Ukaž mi, jakou lampu máš, a já ti řeknu, jaký jsi.

Starodávná
Nerozlučná dvojice – lampa a křeslo. Také máte rádi tu podivuhodně tesknou náladu čtenářských koutků? Pro tato intimní místečka se hodí majestátní staré dřevěné lampy s látkovým stínítkem, které snadno objevíte ve starožitnictví. Velká lampa není pouhý kus nábytku. Bude nad vámi bdít, pokud se ponoříte do četby tak hluboko, že se proberete až ráno.

Hi-tech
Zcela nová generace osvětlení přichází se stále se rozšiřujícím uplatněním LED diod. Dálkové ovládání? Žádný problém. Jeho pomocí můžete regulovat intenzitu i barevnost, což umožňuje integrovaný počítačový čip. Sledujete nejnovější trendy? Pak vás tento moderní a ekologický způsob osvětlení nadchne. Výrobci se v poslední době stále více zaměřují na design a výsledek je znát! Využijte například ohebných LED pásek k osvětlení schodů, stolů nebo zajímavých detailů ve svém bytě.

Úletová
Chtěli byste mít takový malý soukromý domácí blesk? Jeden pro vás máme a vůbec ho nemusí provázet hromobití. Plazmová lampa je opravdu netradiční kousek. Neustálý paprskovitý výboj ve skleněné kouli dokáže reagovat na přiblížení ruky stejně jako na hudbu či zvuky.

Efektního přisvětlení zcela jinak docílíte pomocí malého světelného projektoru (hledejte u firmy Mathmos). Uniformní stěna se rázem stane dějištěm odvážných grafických kreací.

Kreativní
I když se to někomu může zdát v dnešní době „out“, na stránkách časopisů pro domácí kutily a na internetu nalezneme návody, jak si vlastnoručně vyrobit celé stínítko. Všechno se zužitkuje: zbylé látky, krajky, knoflíky, barevné stužky. A originální stínítko je za pár večerů na světě.

Velice příjemné a měkké světlo produkují lampy s papírovým stínidlem, které ve velkém rozšířila především IKEA. Velké stojací lampy, ale také lampičky na stůl a lustry, si můžete dotvořit podle svého vkusu. Fantazii se meze nekladou – pro začátek postačí vodové barvy a štětec.

Relaxační
Lávové lampy spatřily světlo (nebo tmu?) světa v roce 1963 a zasloužil se o to Brit Edward Craven-Walker. Jeho pozvolna plující barevné bubliny jsou stále oblíbené a tvary lávových lamp se od té původní zásadně neliší. Do přístavu spánku doplujete na vlnách pomalu se měnících tvarů. Variantou lávových jsou perleťové lampy. Jsou naplněné tekutinou s glittery, které se po zahřátí blyští, až vám z toho přechází zrak.

Samostatnou kategorií relaxačního světla jsou svícny. Živý oheň je zkrátka přitažlivý, magický a pro mnohé z nás nenahraditelný. Trend solných lamp šířící se v poslední době schvalují i odborníci feng shui, zejména pro jejich pozitivně stimulující světlo a ionizaci ovzduší.

Tipy redakce
1. Už se vám nechce používat vypínače? Žádný problém, lampa Airswitch (www.mathmos.com) se totiž ovládá pohybem vzduchu. Světlo, nebo tma? Stačí rozevláté gesto a přání je splněno.
2. Windlight neboli „svítící větrné mlýny“ (větrné turbíny v miniaturizovaném provedení) vytvářejí elektřinu a napájejí miniaturní LED žárovku. Sice nepotřebujete baterie, ale rovnice je jasná: fouká = svítí, nefouká = nesvítí.

Kam dál?
Lampy a lampičky vdechnou život 1. díl
Úsměv na tváři vykouzlíte světlem a barvami
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.