velikost písma: A +/ A/ A -

I při vaření myslete na své tělo

Autor: Kateřina Nová | komentářů: 0

Být králem kuchyně, netrpět přitom bolestmi zad, krku, nohou či rukou a nestrávit vařením půl života. Jak na to? Tzv. ergonomie vám poradí, jak obojího docílit zároveň.

Věda zvaná ergonomie zkoumá v mnoha oblastech lidských činností vztah práce a prostředí, v němž se člověk pohybuje. Vytváří pravidla pro co nejzdravější a co nejméně náročný pohyb po pracovišti, ať už jde o kancelář nebo právě kuchyni. Když se jimi budete řídit, a to nejlépe už od počátku – při samotném zařizování – ochrání vaše tělo před bolestmi, a ještě ušetří čas.

Hlavně přirozeně
To je jedna z nejdůležitějších podmínek, které platí nejen v kuchyni – stát či sedět při jakékoliv činnosti co nejpřirozeněji: zbytečně se nehrbit, mít dostatek místa na nohy, při činnostech, kde je to jen trochu možné, sedět, na speciální úkony mít speciálně nastavenou výšku pracovní plochy (třeba těsto se bude zadělávat pohodlněji na ploše umístěné níž, než je kuchyňská linka). Běžná pracovní výška je 90 cm, mycí centrum může být zvýšené. Rozměry lze přizpůsobit výšce konkrétního člověka.

Mějte všechno při ruce
To platí doslova. Jinak má být kuchyně uspořádána pro leváka, jinak pro praváka. V prvním případě půjdou jednotlivé části zleva v tomto sledu: pracovní plocha – varný panel – odkládací plocha – voda (ideálně dva dřezy, jeden na potraviny, ovoce, zeleninu, druhý na nádobí) – pracovní plocha; v případě praváka je řazení v opačném sledu. Délka přípravné pracovní plochy pro dvě osoby v domácnosti je při hloubce pracovní desky 60 cm ideálně 80 cm, pro početnější rodinu 130 – 140 cm. Proti tomu plocha odkladní pro dva postačí 40 cm dlouhá, při více lidech už je třeba metr i více.

Zbytečné pohyby ušetří, když se často používané nástroje zavěsí nad kuchyňskou linku na lišty s háčky a místo skřínek dáme přednost zásuvkám. Zásuvka je přehledná a pojme i více věcí, ke skřínkám je nutné si někdy kleknout. Ohýbání ušetří také umístění pečicí trouby do výšky očí.

Zbytečná chůze
Ve Švédsku odborníci spočítali, jak je které uspořádání kuchyně náročné na chůzi. Nechali tři osoby připravit shodné jídlo u různě sestavených kuchyňských linek. Nejvíce kroků udělala osoba, která vařila u dlouhé rovné plochy, o něco méně ta u linky rohové a nejméně ta u pracoviště ve tvaru písmene U. Pokud si právě takovou chcete pořídit, počítejte, že pro pohodlný pohyb musíte mít mezi jejími „rameny“ prostor široký aspoň 120 cm.

Kroky vám dále ušetří například potravinová skříň přímo v lince místo v předsíni, stejně jako chladnička po ruce, ale také vhodně umístěný odpadkový koš.

Co říci závěrem? Důležité je ušetřit co nejvíce pohybu a také času. Pokud je to možné, přenechte co nejvíce práce přístrojům – šlehačům, kráječům, elektrickým nožům, odšťavňovačům... S tím souvisí i dobré technické vybavení kuchyně. Je vhodnější investovat do přístrojů kvalitních, které vám práci zjednoduší, vydrží několik let a nebudete kvůli nim muset běhat se záručním listem do obchodu každého půl roku.

Kam dál?
Co je to ergonomie?
Aby domácí práce nebolely
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.