velikost písma: A +/ A/ A -

Stěhujeme se z většího do menšího

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 2

Děti vylétly z hnízda a pes svůj samostatný pokoj nepotřebuje. Pronajímat pokoje ve svém bytě či domě se vám nechce – hlasité studentské večírky a všudypřítomný nepořádek už nejste ochotni tolerovat. Přestěhujte se do menšího!

Proč se vyplatí stěhování do menšího bytu?

1. Menší byt = méně úklidu. Méně vysávání, méně spotřebovaných čistících prostředků, méně oken a koberců. Víte, že pečlivý úklid malé garsonky se dá zvládnout za hodinu? Klasický poschoďový dům zabere šestkrát i desetkrát tolik času i námahy.
2. Menší byt nepůsobí prázdně, nevyužívané místnosti nechátrají. Stovky manželských párů na psychologickém sezení uvádějí, že důvodem vzájemného odcizení po odchodu dětí z domu bylo i to, že se manželé přestali v domě potkávat. Muž se po příchodu domů zavřel do garáže, pracovny či dílny, žena zůstala v kuchyni, obývacím pokoji či v ložnici. Fyzická a tím pádem i psychická blízkost partnerů byla narušena.
3. Menší byt = nové možnosti. Vždycky jste si přáli moderní kuchyni s barovým pultem? Nebo třeba jubox v obývacím pokoji místo staré televize? Nebo postel s nebesy, ze které se dá přímo vyjít na balkon či terasu? V novém bytě už nemusíte brát ohledy na případné dětské pokoje nebo na to, aby všechno bylo spíše funkční a praktické než estetické. Konečně se byt přizpůsobí vám.
4. Menší byt = nižší výdaje. Za případné nájemné, ale i za teplo, elektřinu a další inkaso. Menší byt znamená i nižší pojistné či případnou daň z nemovitosti. Částka odváděná měsíčně např. do společného fondu oprav bytového družstva se ve skutečnosti nikdy nepřiblíží měsíčním výdajům za péči o okolí domu, případně za zahradu. Rozkvetlé jabloně a čerstvá rajčata vám budou určitě chybět, nákladům za pesticidy, hnojení a další péči dáte rádi sbohem.

Ať už svůj původní dispozičně štědřejší byt či dům prodáváte nebo jen přenecháváte „mladým“, nemusíte se v menším novém bytě cítit o nic méně komfortně. Co ale se všemi těmi starými věcmi?

Přečtěte si také: Ideální „startovací“ byty pro vaše děti

První varianta „navždy sbohem“ – sběrný dvůr/kontejner
Druhá varianta „prozatímně uloženo“ – stará garáž/chata
Třetí varianta „pošli to dál“ – bazary/ zastavárny/ aukro.cz/ antikvariáty

Pět tipů pro stěhování do menšího bytu

Jen to nejnutnější – děleno dvěma
Přestěhujte jen ty věci, které skutečně nutně potřebujete. I ty ještě snižte na polovinu. Všechny přečtené knihy, stará fotoalba, rozvrzané skříně, na něž jste citově fixováni, staré ložní prádlo i nábytek z bývalého dětského pokoje ponechte v garáži starého domu, je-li to samozřejmě možné. Nábytek můžete zkusit prodat do bazarů, neprodejné kousky patří na sběrný dvůr. Dobře se vykupují i vzácné tisky, měď, bronz, mosaz, hliník, zinek, olovo, elektromotory či autobaterie. Bude se vám po tom starém vysavači, který snad ještě pamatoval Nikola Teslu, stýskat? Vyfoťte si ho a dejte mu sbohem.

Půjčte si jen dodávku s řidičem – ušetříte
Na internetu vyhledejte stanoviště sběrného dvora nebo velkoobjemového kontejneru ve vašem okolí, zajistěte si dodávku nebo stěhovací firmu. Pokud si se stěhováním poradíte sami, můžete si na pár hodin vypůjčit jen samostatný stěhovací vůz, mnohdy i s řidičem.

Přečtěte si také: Nový dům nebo rekonstrukce starého

Vyhněte se akci Kulový blesk – vše si naplánujte
Dobře si rozvrhněte a zkoordinujte práci. Po příjezdu do nového bytu by už mělo být nové „hnízdo“ připravené – tj. nejen vystěhované, ale i uklizené. Co nevysajete teď, to už zpod knihoven nedostanete. Dopředu byste si měli i vyměřit přepravní cesty, jako jsou dveře, výtahy a schodiště.

Rozepsané přípravné práce před stěhováním naleznete na www.stehovani.com nebo na www.e-stehovani.cz.

Přečtěte si také: Aby domácí práce nebolely

Prodáváte byt či ho chcete vyměnit?
Aktuální nabídky výměny bytů najdete např. na www.nemovitosti.cz/vymena-bytu nebo na www.byty.cz, na výměnu se specializují i některé realitní kanceláře.

Kam dál?
Jak poznáte seriózní realitku?
Na koho si dát v Česku pozor při koupi nové nemovitosti
Kupujete byt? Ptejte se, jak hospodaří celý dům
Lampy a lampičky vdechnou život
Investujte do úsporných opatření, vyplatí se to!
Slaměné obrození

Vyměnili jste svůj větší byt za menší? Jaká úskalí jste museli překonat? Poraďte ostatním čtenářům ve fóru nebo přímo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.